31.08.2009 TARİHLİ 'HAVA KİRLİLİĞİ VE KÖMÜR DAĞITIMI' BAŞLIKLI BASIN AÇIKLAMAMIZ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Antalya Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

01 Eylül 2009

HAVA KİRLİLİĞİ VE KÖMÜR DAĞITIMI

31/08/2009

 

 

BASIN AÇIKLAMASI

 

         Değerli Basın Mensupları,

 

Bildiğiniz gibi Antalyamız kış aylarında oldukça yüksek oranda hava kirliliği ile karşı karşıya kalmaktadır. Kentimizin üzerinde bulunan bu kirli hava kitlesi sağlımızı ciddi oranda olumsuz yönde etkilemektedir. Dünyada hava kalitesi politikasında temel yaklaşım insan sağlığını ve çevreyi korumaktır. Hazırlanan politikalarla hava kalitesi belli seviyede tutularak kirleticilerin sağlık üzerinde etkisi minimize edilmektedir.

         70 kg ağırlığındaki bir kişi günde ortalama 20 m3 hava solumaktadır. Çocuklar ise ağırlığı başına yetişkinlere göre %50 daha fazla hava solumaktadır. Çocukların solunum sistemleri gelişmekte olduğundan dolayı vücutları çevresel şartlara karşı daha hassastır. Dolayısıyla temiz veya kirli hava insan sağlığı için oldukça önemlidir.

         Havadaki partikül madde kirliliği insan sağlığı açısından önemlidir. Havadaki partikül katı ve sıvı damlaların karışımından oluşmaktadır. Bazı partiküller direkt bacadan atılırlar. Bazıları ise atmosferde oluşur. Sağlık açısından boyutu 10µm ve küçük olan partiküller önemlidir. Küçük partiküller akciğere kadar ulaşabilirler. Bunlar sağlık açısından büyük problem oluştururlar. Partikül madde emisyonu önemli ölçüde kış aylarında ısınmada kullanılan kalorisi düşük, kükürt, uçucu madde ve kül oranı yüksek, kalitesiz, katı yakıtların yanması sonucu meydana gelir.

         Havadaki partikül madde konsantrasyonunu azaltmak için birçok ülke bazı standartlar geliştirmiştir. Bu limit değerler belirlenirken insan sağlığı ve çevreye verdiği zarar üzerinde durulmaktadır.

 

Ülke

AB

ABD

WHO

TÜRKİYE

Partikül madde oranı

50µg/m³

150 µg/m³

50 µg/m³

300 µg/m³

 

24 saatlik ortalama maksimum değerler üzerinden yapılan bu araştırma gösteriyor ki Türkiye'de partikül değer oranı gelişmiş diğer ülkelere göre 6 kat daha fazladır.

 

Zaten Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 06.06.2008 tarihli resmi gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre 2014 yılına kadar partikül kirlilik değerini 50 µg/m³'ün altına indirilmesi istenmektedir.

        Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin, hava kirliliği ölçümü için  Kepez Belediyesi, Güllük ve Otogar'da hava kalitesi izleme istasyonları mevcuttur. Bu noktalarda yapılan ölçümlerden, 2006 yılı Aralık, 2007 yılı Ocak, Şubat, Kasım, Aralık, 2008 yılı Ocak, Şubat, Kasım, Aralık, 2009 yılı Ocak verileri değerlendirildiğinde;

Antalya kentinin kış aylarındaki değerlerine bakıldığında, havadaki partikül miktarı standart olan 50 µg/m³'ü kat kat geçmektedir. Bu da gösteriyor ki AB ve Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bu aylarda Antalyamızın havası her günü kirlidir.

        

Özellikle inversiyon olduğu günlerde saat 01.00-17.00 arasında partikül madde değerleri ortalaması düşük görülürken, saat 18.00 ile 24.00 arası ortalama değerler yüksek çıkmaktadır. Bu saatlerde havadaki partikül miktarının 300 ile 800 µg/m³ arasında değiştiği görülmektedir. 24 saat ortalaması 300 µg/m³'ün altında izlenirken ancak bazı günlerde 300 µg/m³üzerinde izlenmektedir.

         Bu anlamda, Antalya'da hava kirliliği 24 saatlik ortalama değerlere göre hesaplandığında 300 µg/m³ değerinin dikkate alınması ciddi yanılgılara sebebiyet vermektedir.

Hal böyle iken saat 18.00 ile 24.00 arasında ısınma amaçlı kömür kullanımı ile hava kirliliğine neden olan partikül oranı Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yönetmeliğinde belirtilmiş olan 300 µg/m³'ün çok üstüne çıkarak inversiyon durumuna göre 300 µg/m³ ile 800 µg/m³arasında ortalama değerler değişmektedir.

        

Hava kirliliğini belirleyen değerlerin ortalaması saat 18.00 ile 24.00 saatleri arasındaki değerlerdir.

Antalya'da hava kirliliği kalitesiz kömür kullanımından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle kentimizin havasının kış aylarında 18.00 ile 24.00 saatleri arasında kirliliğe sebep olan partikül oranı yüksek, kalorisi düşük kömür kullanıldığı, bu yılda bu kömürler dağıtıldığı ve kullanıldığı taktirde hava kirliliği devam edecektir.

Kepez bölgesinde de insan sağlığını tehdit eder duruma gelecektir.

         2008 yılında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından 20 bin ton kömür dağıtılmıştır. 33 bin ton da kömür satıcıları tarafından satılmış, dolayısıyla kentimizde toplam 53 bin ton kömür yakılmıştır. Maalesef kömür kullanımı kentimizde özendirilmiştir.

         53 bin ton kömür normal yakıldığında 10 bin ton partikül bırakması gerekirken standart olmayan sobalarda ve uygun olmayan bacalarda, inversiyonlu günlerde yakmalar göz önüne alındığında 15 bin ton'a yakın partikül madde Antalya havasına verilmiştir. Antalya'nın havası nasıl kirleniyor diye sorulduğunda yanıt oldukça basit. 

Bu yıl da Antalya Valiliği tarafından dağıtılacağı açıklanan 20 bin ton kömür kentin havasını kirletecektir. Çocukların ve yaşlılıların solunumla ilgili hastalıkları artacaktır. Makina Mühendisleri Odası olarak 5 yıldır gündeme getirdiğimiz ve 2009 yılında düzenlediğimiz Antalya'da Hava Kirliliği Sorunları Ve Çözüm Önerileri Paneli'nde de çıkan sonuç bildirgesinde; Antalya'nın havasını kirleten ısınma amaçlı kullanılan kalitesiz kömürdür.

 

Meslek odası olarak sizler aracılığıyla yetkililere bazı önerilerde bulunacağız. Kentimizin havasının kirlenmesinin önüne geçmek için önerilerimize kulak verilmesini istiyoruz.

 

-Mahalli Çevre Kurulu kararları değiştirilmeli, kalori değeri yüksek, partikül oranı düşük olan kaliteli ithal kömüre izin verilmeli;

         -Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nca dağıtılan düşük kalorili ve partikül oranı yüksek olan yerli kömür yerine, kalori değeri yüksek, partikül oranı düşük olan kaliteli ithal kömür dağıtılması;

         -Sobası uygun olmayan evlere TSE standartı uygun soba yardımı yapılması;

         - Dağıtılan yerli kömürün kalitesiz olduğunu Isparta Valisi  basına açıklamış, Isparta merkezinde dağıtılmayacağını, ilçelerde dağıtılacağını ifade etmiştir.

         -Bilhassa Kepez bölgesinde kömür dağıtımı yerine elektrik enerjisi yardımı yapılmalıdır. Yardım edilecek evlerdeki sayaçlarda kullanılan elektrik parasıyla ilgili ödemenin TEDAŞ'a yapılmasının sağlanması hem Antalya'nın havasını kirlenmesini önüne geçilecek hem de vatandaşın kalıcı solunum rahatsızlıkları engellenecek hem de vatandaşın sağlık için harcadığı para yardımdan daha fazla harcadığı için oda vatandaşa katkı olacaktır.

 

 

Mustafa KARAMAN

MMO Şube Başkanı