Mühendis ve Makina Dergisi 600. Sayısı Çıktı.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Dergimizin 600. sayısını sizlerle buluşturmanın heyecanını ve gururunu yaşıyoruz. Odamız tarihiyle neredeyse eş olan Mühendis ve Makina Dergimizi bugünlere getiren, emeği geçen herkesin eline sağlık, yüreğine sağlık diyoruz.

Mühendis ve Makina Dergisi 600. Sayısını okumak için tıklayınız

Mühendis ve Makina Dergisi 600. Sayısının Sunuş Yazısı:

Değerli meslektaşlarımız merhaba,

Bilindiği gibi, bir bilim dalı olarak Biyomekanik, biyoloji ve mühendislik bilimlerinin, yaşayan canlılar üzerinde uygulama alanıdır. Biyomekanik çalışmalarında, mühendislik yöntemleri de kullanılarak, canlıların nasıl hareket ettikleri, hareketlerinin nasıl kontrol edildiği ve hareket sırasında değişik bölümlerde oluşan kuvvet sisteminin etkisi ile canlı ve cansız dokular üzerinde zorlanma durumları incelenmekte, tedavi yöntemleri test edilmekte ve geliştirilmektedir.

Biyomekanik bilim dalı, bilhassa son 20 yıl içinde, gerek akademik ortamda ve gerekse endüstriyel ortamda büyük gelişmeler kaydetmiştir. Mühendislikte, nanoteknoloji, bilgisayar, robotik ve ileri malzemeler konularındaki hızlı gelişmeler, gerek enstrümantasyon, gerek operasyon yöntemleri bakımından, tıp bilim dallarında uygulamaya başlanmış, dolayısıyla, Biyomekanik Bilim Dalında çalışmalar giderek artmıştır.

Ülkemizde de, hem mühendislik dallarında hem de tıp bilimlerinde Biyomekanik konularına ilgi özellikle son yıllarda artmış, bir taraftan konu ile ilgili dersler eğitim programlarına girerken, diğer taraftan endüstride tıbbi cihaz, implant, protez ve benzeri sistemlerin tasarım ve imalatı için girişimler hız kazanmıştır.

Küreselleşme sürecinde emek yoğun teknolojilerden ileri teknoloji uygulamalarına geçiş çabaları, en yoğun şekilde ulusal sanayimizi, ekonomimizi dolayısıyla Makina İmalat sektörünü, onun bir alt açılımı olan Tıbbi Cihazlar İmalat Sanayisini de etkilemektedir.
Sağlık alanı, teknolojinin hızla geliştiği ve yüksek düzeyde teknoloji kullanılan alanların başında gelmektedir. Bilim ve teknolojiyle bağlantılı olarak sağlık alanındaki ilerlemelerin; insan yaşamı, insanın ömrü ve toplumsal refah ile verimliliğe yansıması ise ekonomik-sosyal politikalar ile birlikte bir bütünlük oluşturmaktadır. Dolayısıyla bilim, teknoloji, tıbbi cihaz üretimi ve sağlık hizmetleri arasında kopmaz bağlar bulunmaktadır.

Yaşamda sağlığın, ülkelerin gelişmişliğinin, uygarlık düzeyinin ve ülke insanına verdiği değerin de önemli bir göstergesi olarak görüldüğü dikkate alındığında, bu durumun, ülkemizde Sağlık Sektöründe dolayısı ile Tıbbi Cihazlar İmalat Sanayinde de sıkıntılar yaşanmasına neden olduğu ortadadır.

Türkiye sanayisi için böylesine önemli ve hayati olan Biyomekanik-Biyomedikal alanındaki ilerlemelerin izlenmesi ve deneyimlerin paylaşılmasının yanı sıra sektörde ülkemizde yaşanan sorunların ortaya konularak çözüm yollarının aranması için tartışma ortamlarının oluşturulması ve Oda yayınlarının sektörün ve üyelerimizin hizmetine sunulması, mevcut çalışmalarımızdan bazılarını oluşturmaktadır. Bu dönem Samsun'da üçüncüsünü düzenlediğimiz Ulusal Tıbbi Cihazlar İmalat Sanayi Kongre ve Sergisi bu amaçlarımızı hayata geçirdiğimiz bir etkinlik olmuştur.

Dergimizin bu sayısında, Ocak ayının enerji verimliliği haftası olması nedeniyle "Enerji Verimliliği" ile "Biyomekanik-Biyomedikal konularına ağırlık verilmiş, Kongreye sunulan ve içinden seçilen bilimsel makaleler güncellenerek sizlerle paylaşılmıştır. Bu sayımızda dergimize editörlük yapan Sayın Prof. Dr. İbrahim Deniz AKÇALI'ya değerli katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.

Dergimizin 600. sayısını sizlerle buluşturmanın heyecanını ve gururunu yaşıyoruz. Odamız tarihiyle neredeyse eş olan Mühendis ve Makina Dergimizi bugünlere getiren, emeği geçen herkesin eline sağlık, yüreğine sağlık diyoruz.

Sevgi ve saygılarımızla...


    TMMOB Makina Mühendisleri Odası
    Yönetim Kurulu