07 NİSAN 2009 TARİHİNDE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ'NDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BAĞLAMINDA İŞVEREN VE ÇALIŞANLARIN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ SÖYLEŞİSİ YAPILDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ'NDE MAHMUT TEBERİK'İN SUNUMUYLA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BAĞLAMINDA İŞVEREN VE ÇALIŞANLARIN HAK VE YÜKÜMLÜLÜKLERİ SÖYLEŞİSİ YAPILDI.

 

Açılış konuşmalarını MMO Adana Şube Yönetim Kurulu Başkanvekili İmdat ÇETİNER ve Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan BÜYÜKALACA‘nın yaptığı ve Mahmut TEBERİK‘in sunduğu İş Sağlığı ve Güvenliği Bağlamında İşveren ve Çalışanların Hak ve Yükümlülükleri Söyleşisi‘ne katılım yoğundu. Katılımcıların sorularının da yanıtlandığı söyleşinin açılış konuşmasında MMO Adana Şube Yönetim Kurulu Başkanvekili İmdat ÇETİNER şunları söyledi;

İş sağlığı ve iş güvenliği konusu çalışma hayatımızın en temel konularından biridir. İş sağlığı ve iş güvenliği günümüzde bir bilim dalı olarak kabul görmektedir. Diğer bilim dallarında olduğu, gibi iş sağlığı ve iş güvenliği de üretim sürecindeki, toplum hayatındaki değişikliklere bağlı olarak sürekli gelişim göstermektedir.

Üretim süreçlerini, üretim yöntemlerini, verimliliği, ergonomiyi, çalışanların sağlığını yakından ilgilendiren iş sağlığı ve iş güvenliği konusu, günümüzde çevre konusuyla birlikte düşünülmekte, birlikte ele alınmaktadır.

Çağdaş toplumlar insana ve çalışana değer vererek çalışma hayatını, çalışma çevresiyle birlikte daha insancıl hale getirerek, yaşam kalitesini yükselterek, verimliliği arttırarak hedeflerine ulaşmaktadır.

İş sağlığı ve iş güvenliği konusuna gereken önem verilmediğinde bu alandaki sorunlar kendini çevre kirliliği, hastalıklar, üretim kaybı, iş kazaları, meslek hastalıkları ve ölümler şeklinde göstermektedir.

Ülkemizde her yıl yaklaşık 80 bin iş kazası gerçekleşiyor. Bu kazalarda yaklaşık 1600 kişi yaşamını yitiriyor. 2300 kişi iş göremez duruma geliyor. 600 kişi de meslek hastalıklarına yakalanıyor. İş kazaları ve meslek hastalıkları yüzünden her yıl toplam 2 milyon iş günü kaybı yaşanıyor.

"BM insan hakları evrensel beyannamesi madde 23: "Herkesin, kendi özgür seçimiyle belirlediği bir iş yerinde, adil ve elverişli çalışma koşullarında çalışma hakkı vardır" demektedir.

Ülkemizin de altında imzasının bulunduğu beyannamenin bu maddesi aslında tek başına en azından kısa vadede ulaşmamız gereken hedefi göstermektedir.

Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütü olmanın bilinci ve sorumluluğuyla bu ekonomik ve toplumsal sorunu her boyutuyla bir kez daha tartışıp ortaya çıkan çözümleri ilgili yetkililerin bilgisine sunmak, kamuoyu oluşturmak görevimizdir.

Bu anlamda 2001 yılından bu yana 4 kez düzenlediğimiz "İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi" nin 5. incisini 16-18 Nisan 2009 tarihlerinde Gaziantep şubemizle birlikte ulusal düzeyde yapacağız. 16-18 Nisan 2009 tarihlerinde yapacağımız kongrede; Üç gün boyunca, 2 salonda toplam 11 ayrı oturumda, 35 adet sözlü bildiri sunulacaktır. Açılış panelinin yanı sıra gerçekleştirilecek 4 özel oturum ve 3 konferansta iş sağlığı ve iş güvenliği tartışılacaktır. Kongre çerçevesinde 34 adet poster bildirinin yanı sıra 18 firma da stand açıp ürünlerini sergileyeceklerdir. V. Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi, iş sağlığı ve güvenliği alanındaki çabalara destek vermek, tartışma platformları oluşturmak ve kanayan yaranın iyileştirilmesini sağlamak konusunda önemli adımların atılabileceği bir zemin olacağına inanıyoruz.