KAPALI ORTAMLARI HAVALANDIRMAYI İHMAL ETMEYİN…

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Antalya Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

19 Temmuz 2024

Şube Başkanımız Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Dünya Sağlık Örgütü tarafından Covid 19’un yeni varyantları olan Flirt ve LB.1’in baskın hale geldiğinin bildirildiğini belirterek, bulunduğumuz ortamları havalandırmayı ihmal etmememiz gerektiğinin altını çizdi.

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, “Her ne kadar ülkemizde bu varyantların olup olmadığını bilmesek de yaz aylarında klimalı kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçirdiğimiz düşünüldüğünde, bulunduğumuz ortamları havalandırmayı ihmal etmemeyiz” diyerek, uyarılarda bulundu. 

 

Pandemi sürecinde havalandırma konusunda bir bilincin oluştuğunun altını çizen MMO Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, “Dünya Sağlık Örgütü yeni varyantlar olan Flirt ve LB.1’in baskın olduğunu bildirdi. Her ne kadar yeni varyantların ülkemizde olup olmadığını bilmesek de tedbirli olmakta fayda var. Toplu halde çalışılan ofis ortamları, alışveriş merkezleri, konaklama tesislerinin ortak alanları hatta toplu ulaşım araçları sıcak yaz günlerinde klimaların yoğun olarak tercih edildiği yerler. Eğer taze hava ile ilgili önlem alınmazsa klima sistemlerinde sürekli aynı hava devir daim eder. Ortamda herhangi bir biyolojik kirletici varsa bulaş kaçınılmaz olur. Bu hususta en önemli tedbir havalandırmadır. Artan elektrik maliyeti nedeniyle bina yöneticileri havalandırma yapmaktan kaçınabiliyorlar. Ancak unutulmamalı ki sadece bulaş açısından değil kaliteli bir iç ortam havası için en önemli tedbir havalandırmadır ve artan elektrik maliyetleri bu tedbirden vazgeçilmesine neden olmamalıdır” dedi.  

 

Başkaca kirleticiler de mevcuttur…

Bulaş riski olan virüs gibi biyolojik kirleticiler dışında da birçok iç ortam kirleticisinin mevcut olduğunu belirten Başkan Atmaca, “Kirleticilerden biri çeşitli boyutlardaki tozlardır ve genellikle dış kaynaklıdır. Tozlar cihazlarda bulunan filtrelerle tutulabilmektedir fakat bu filtrelerin temizliğinin sık sık yapılması gerekmektedir. Bir diğer kirletici vardır ki bu genellikle iç kaynaklıdır. Uçucu organik bileşenler dediğimiz bu iç kaynaklı kirleticiler, yapıştırıcılardan, temizlik maddelerinden, ahşap ürünlerden, oda kokularından ve parfüm gibi maddeler kaynaklı çeşitli kimyasallardır. Bu uçucu organikler hiçbir şekilde filtreler ile tutulamazlar ve bunların bertaraf edilmesi ancak havalandırma ile mümkündür. Bu nedenle kapalı hacimlerin temiz dış ortam havası ile havalandırması, kalabalık kapalı ortamlar için önem arz etmektedir” diye konuştu.

 

Sorun sadece virüs değil…

Atmaca, kapalı ortamların kirleticilerden arındırılması ve kaliteli bir iç ortam havasının temininde 3 ana önlem olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Bunlardan ilki kirletici kaynağın ortama alınmamasıdır ancak bu çok da mümkün olamamaktadır. İkincisi filtrasyon ile kirleticinin bertaraf edilmesidir ancak her kirletici ve özellikle de uçucu organikler filtreler ile tutulamamaktadır. Bu nedenle kaliteli bir iç ortam sağlanmasında en önemli tedbir iç ortamdaki kirletici düzeyini seyreltmek için yapılacak havalandırmadır. Kaliteli iç ortam havası sadece bulaş riski açısından değil alerji ve astım gibi birçok solunum yolu hastalığının önüne geçilmesinde de önemlidir.