MUĞLA`DA MEYDANA GELEN FACİADA TESİS SAHİPLERİ UYARILMIŞTI...!

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Denizli Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

19 Haziran 2013

17 Haziran 2013 Pazartesi günü Muğla`nın Güllük Beldesindeki bir atık su terfi istasyonunda, atık su dolu 7 metre derinliğindeki depoya bakım yapmaya giren işçiler ile onların dışarı çıkmaması üzerine aşağıya inen arkadaşlarından oluşan toplam 7 işçi metan gazından zehirlenerek yaşamlarını kaybettiler. Bu olay dikkatleri tekrar işçi sağlığı ve iş güvenliği yasa düzenlemelerine yöneltmektedir.Milas`taki Arıtma Tesisinde Yaşanan Facia ile ilgili Milas İlçe Temsilciliğimiz Yürütme Kurulu Başkanı Onur ONAY? ın hazırlamış olduğu teknik rapor aşağıdaki gibidir.

17.06.2013 Pazartesi günü Milas ilçesine bağlı Güllük beldesinde meydana gelen metan gazı zehirlenmesinden kaynaklanan ve 7 kişinin ölümü ile sonuçlanan elim iş kazasıyla ilgili değerlendirmemiz aşağıdadır.

Güllük belediyesine ait İller Bankası Genel Müdürlüğünce 21.03.2000 tarihinde ihale edilerek yapılan 31.10.2008 tarihinde yapılan arıtma tesisi Nisan 2009 ayı içerisinde faaliyete geçirilmiştir. Tesisin çalıştırılması ve suyun özelleştirilmesi işini yürüten TASK firmasınca teslim alınmış ve sistemin sağlıklı çalışmadığı Belediye yetkililerince defalarca İller Bankası ve yapımcı firmaya bildirilmesine rağmen bir türlü çözüm getirilememiştir. Daha sonra TASK firmasının itirazları neticesinde 1222 m lik deniz kenarındaki hatta deniz suyunun karıştığı, arıtma tesisine deniz suyunun atık evsel pis sularla beraber gittiği ve bakterilerin olduğu bildirilmiş olup, belediye avukatı vasıtasıyla Güllük Belediyesi mahkeme kanalıyla tesisisin durumunun tespit ettirilmek için bilirkişi tayini istemiş, mahkeme de İnşaat Mühendisi Erdinç SANTURKAYA ve Makina Mühendisi olarak Onur ONAY` ı atamıştır. Bilirkişiler yaptıkları inceleme neticesi 1222 m lik hattın değiştirilmesi, halkın sağlığını tehlikeye düşüreceği, geçici kabulün kontrolünün iyi yapılmadığı, bu tesisin çalıştırılmasının telafisi mümkün olmayacağı zararlara ve sağlık sorunlarına neden olacağı 13.06.2012 tarihindeki raporda bildirilmiştir. Belediye ile şirket arasındaki sözleşme incelendiğinde su ve arıtma tesislerine ait sözleşmelerin başlangıcından başlayarak bugüne kadar tarafların şartları yerine getirmedikleri, 4857-6331 sayılı iş sağlığı ve iş güvenliği yasalarına uyulmadığı, çalışan personelin eğitilerek belgelendirilmedikleri kanaatine varılmıştır.