Türkiye'nin İlk Elektrikli Aracı MMO'da

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Antalya Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

23 Mart 2012

Türkiye için üretilen ilk elektrik motorlu aracı, Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar tarafından, Makina Mühendisleri Odası Antalya Şube üyelerine tanıtıldı. Şube binasında gerçekleşen tanıtım ve seminerde konuşan Aybar, dünyada artık çevreye sahip çıkmanın hayati önem taşıdığını belirtti

2 bin 300 üretim

Sunumunda tek bir otomobilin çevreye verdiği zararın ortadan kaldırılması için 20 bin lira harcandığına dikkati çeken Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, "Dünya'da 1 milyar motorlu taşıt var. Çok iyi biliyoruz böyle devam ederse maalesef bir takım felaketler gelecek nesilleri tehdit edecektir. Otomotivde gelecekteki üretimler çevreye duyarlı olmayacaksa hayatta kalamayacaktır. Ürettiğimiz araç yolda giderken hiçbir karbondioksit salınımı yapmıyor. Küresel ısınmanın gün geçtikçe artması çevreye duyarlı ürünlerin piyasaya sürülmesiyle bir nebze de olsa engellenebilir. Bu amaçla Türkiye için 2 bin 300 elektrik motorlu araç ürettik" diye konuştu.

 

Elektrik motorlu aracın şarjının evlerdeki prizlerden yapılabildiğini de sözlerine ekleyen Aybar aracın bazı avantajlarını da şöyle anlattı:"Üretilen aracın 135 km/sa hıza kadar çıkabiliyor. Ve bir tam dolu şarj ile 185 km gidebiliyor. Tüketimi kontrol altına alma sistemi ile yokuş aşağı gidildiğinde tasarruf sağlayan bu araçların aynı zamanda motorlu taşıt vergisi de yok".

 

 

"Ülke ekonomisine katkı sağlayacak"

MMO Şube Başkanı Hüseyin Barut, yaptığı konuşmada elektrikle çalışan makine ve bataryalar artık tüm dünya için kurtarıcı konumuna geldiğini söyledi. Barut, "Güncel teknolojiyi en ileri düzeyde kullanan ve enerji ihtiyacı en yoğun sektör olan otomotiv sektörü, elektrikli araç üretimini görmezden gelmemiştir. Bu gelişmeler dikkate alındığında, elektrikli araçlar geleceğin araçları olacaktır. Bu yeni nesil araçların, tüketicileri petrol bağımlılığından kurtararak ülkelerin ekonomilerine çok büyük kazançlar getireceği beklenmektedir" dedi.

 

Çevreyle dost

Özellikle çevresel kirlilik üzerinde büyük etkisi bulunan ulaşım sistemlerinin yüksek enerji ihtiyacının alternatif enerji sistemleri ile karşılanabilmesi amacı ile yapılan araştırmaların her geçen gün arttığına da dikkati çeken Barut, şunları dile getirdi: "Alternatif yaklaşımlar arasında özellikle elektrikli araç sistemleri, konvansiyonel içten yanmalı motor içeren sistemlerin yerine kullanılabilecek, gelecek vaat eden sistemlerdendir. Konvansiyonel araçlar oluşturdukları emisyon salınımları nedeni ile özellikle kalabalık şehirlerdeki insan yaşamının kalitesi için olumsuzluklar meydana getirmektedir. Bu açıdan elektrikli araç sistemleri, sessiz olması, fosil yakıt tüketmemesi gibi avantajları sayesinde bahsi geçen sorunlara çözüm getirecektir".

 

MMO olarak, elektrikli araç kullanımının, düşük karbon salınımına, gürültü kirliliğinin azalmasına, hayat kalitesinin yükselmesine büyük fayda sağlayacağına inandıklarını da vurgulayan Hüseyin Barut, "Ulaşım kaynaklı rahatsızlıkların azalması sonucu daha sağlıklı bir toplum oluşmasına, çevreye duyarlı teknolojilerin gelişmesine ve ısıl kirliliğinin azalmasına katkı sağlamasını umuyoruz" dedi.