TÜRKİYE'NİN ENERJİ GÖRÜNÜMÜ 2020 ODA RAPORU TAMAMLANDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nın (MMO) enerji sektörü ve işleyişi ile ilgili önde gelen bir çalışması olarak dikkat çeken ve 2010’dan beri her iki yılda bir yayınlanan enerji görünümü raporlarının altıncısı olan Türkiye Enerji Görünümü 2020 Oda Raporu yayınlandı

Raporun elektronik olarak Oda üyelerinin, ilgili tüm kesimlerin ve kişilerin erişim ve bilgisine sunulması hedefleniyor. Rapor, tüm üyelerimize oda web sayfamızda açık erişimli olarak, https://www.mmo.org.tr/kitaplar/turkiyenin-enerji-gorunumu-2020  linkinden erişime açılmıştır.

Raporda, “Dünyada ve Türkiye’de Birincil Enerji Arzı” , “Küresel İklim Krizi ve Türkiye”, “Dünyada ve Türkiye’de Enerji Yoksulluğu Üzerine”, “Elektrik Üretimi”, “Enerji Tesisleri ve Mühendislik” “Doğal Gaz Sektör Görünümü” “Petrol Sektörünün Durumu”, “Kömür”, “Türkiye’de Nükleer Güç Santral Projeleri Üzerine Notlar”, “Türkiye Hidroelektrik Potansiyeli ve Gelişme Durumu”, “Türkiye’de Rüzgâr Enerjisi”, “Türkiye’de Güneş Enerjisi”, “Türkiye’de Biyokütle Enerjisi”, “Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması–YEKDEM”, “Dünyada ve Türkiye’de Enerji Verimliliği”, “Sonuç: Bazı Saptamalar ve Aykırı Öneriler” bölümleri yer almaktadır.

Bu raporun “Bazı Saptamalar ve Aykırı Öneriler” başlıklı Sonuç bölümünde önerilen Demokratik Enerji Programı, yenilenebilir kaynaklara dayalı, toplum yararını gözeten, kamusal planlamayı esas alan, ekonomik ve teknik anlamda verimliliğe öncelik veren, kamusal hizmet olarak temin edilecek enerjiyi azami oranda tutumlu ve etkin kullanmayı öngören, işleyişi katılımcı, içeriği demokratik bir enerji programı geliştirme tartışmalarına katkı koymayı amaçlamaktadır.

Raporun kapsadığı bilgilerle hazırlanan ve sürekli güncellenen Türkiye Enerji Görünümü Sunumunun ilk oturumu 11.05.2020 tarihinde yapıldı. 220 kişinin katıldığı ilk oturumda Oda Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener’in açış konuşmasından sonra Raporun editörleri olan MMO Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz ve üyesi Orhan Aytaç, Türkiye’de enerji sektörünün değişik kesitleri hakkında bilgi verdiler ve çok sayıda katılımcının sorularını yanıtladılar.

18.5.2020 tarihinde yapılan Türkiye Enerji Görünümü Sunumunun ikinci oturumu; Yanlış Politika ve Uygulamalara Son Vermek, Yeni Bir Paradigma ve Yol Haritası Önerilerimiz - Biz Ne İstiyoruz, Ne Öneriyoruz? eksenlerinde görüş ve değerlendirmeler anlatıldı ve tartışıldı.

MMO Türkiye Enerji Görünümü Sunumu, Oda Enerji Çalışma Grubu tarafından güncellenerek ( https://enerji.mmo.org.tr/ ) Enerji Portalı sayfamızda ayrıca yayımlanmıştır.


Oğuz Türkyılmaz ve Orhan Aytaç'ın sunumu ile Türkiye'nin Enerji Görünümü 2020 webinarının ilk bölümü 11 Mayıs Pazartesi günü yayınlandı.

Webinar kaydını izleyebilirsiniz.


Oğuz Türkyılmaz ve Orhan Aytaç'ın sunumu ile Türkiye'nin Enerji Görünümü 2020 webinarının ikinci bölümü 18 Mayıs Pazartesi günü yayınlandı.

Webinar kaydını izleyebilirsiniz.