10 EKİM KATLİAMINDA YAŞAMINI YİTİRENLER 9. YILINDA TÜRKİYE GENELİNDE ANILDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

TMMOB, DİSK, KESK ve TTB bileşenleri öncülüğünde 10 Ekim 2015’te Ankara Tren Garı’nda düzenlenen “Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi” sırasında yaşanan canlı bomba saldırılarıyla gerçekleştirilen ülke tarihinin en kanlı katliamında yitirdiğimiz canlar 10 Ekim 2024 tarihinde Türkiye genelinde İl Koordinasyon Kurullarımız aracılığıyla anıldı.

ANKARA

10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenleri anmak için Ankara'da bir araya gelenler Ulus Metro çıkışında buluştu. Metro çıkışında toplananlar anma için katliamın yaşandığı Ankara Tren Garı önünde yürüdü. Katliamın yaşandığı yerde saygı duruşunun ardından katliamda hayatını kaybeden yurttaşların ismi okundu. Saldırıda hayatını kaybeden avukat Uygar Coşgun'un eşi ve 10 Ekim Barış Derneği Başkanı Mehtap Sakine Coşgun, grup adına basın açıklamasını okudu.

104 kişinin yaşamını yitirdiği, 500’ün üzerinde insanın yaralandığı katliamın 9. yıl anmasında Ankara’da Tren Garı önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında, "Katliamın karanlık taraflarının gün yüzüne çıkacağı günleri bekliyoruz. Dönemin siyasilerinin açıklamalarına bakınca da 10 Ekim Ankara Katliamı'nın siyasi cinayet olduğu apaçık ortadadır" denildi.

Açıklama sonrası söz alan Emek ve Demokrasi Güçleri Temsilcileri görüşlerini paylaştı. TMMOB adına da TMMOB Genel Sekreteri Özgür Topçu şöyle konuştu:

"Değerli Basın Emekçileri, Kaybettiğimiz Arkadaşlarımızın Değerli Aileleri, Sevgili Mücadele Arkadaşlarım

Hepinizi TMMOB Yönetim Kurulu adına saygıyla, sevgiyle ve dostlukla selamlıyorum.

9 yıl önce bu meydanda kaybettiğimiz 104 arkadaşımızın, kardeşimizin değerli anıları önünde saygıyla eğiliyorum.

Arkadaşlar, dile kolay… Bundan tam 9 yıl önce, binlerce insan, binlerce umut burada, bu meydanda, barışın sesini yükseltmek için buluşmuştuk.

Ülkemizin her yerinden lime lime akan eşitsizliğe, adaletsizliğe, hukuksuzluğa, sömürüye inat, insanca yaşamak için, bir arada, barış içinde yaşayabilmek için buluşmuştuk.

Ama o gün bizi kana buladılar. O gün yaşamlarımızı elimizden aldılar. Demir yolu emekçisi kardeşlerimizi, hayatının baharında gençlerimizi, ilkokul çağında çocuklarımızı, barışa adanmış ömürlerimizi çaldılar bizden.

Barışa, demokrasiye, emeğimize, özgür yarınlarımıza saldırdılar…Yetmedi. Üstümüze yağan bombaların ardından bizler birbirimize can olmaya çalışırken, biber gazıyla, TOMA’larla bize saldırmaya devam ettiler. Yetmedi. 9 koca yılda, bu katliamı yapan, ortak olan, ihmali bulunan hiçbir devlet görevlisini yargılamadılar.

9 yıldır acımız, özlemimiz, hasretimiz azalmadı. Bu acıyı sebep olanlar şunu iyi bilsinler ki 9 yıl boyunca öfkemiz ve isyanımız da azalmadı.

Bizler kaybettiklerimizi asla unutmayacağız ama bu meydanı kana bulayanları ve onlara yol veren suçluları da asla unutmayacağız.

Değerli Arkadaşlar, Kardeşlerim,

Tarihin her dönemi zalimlerin, hainlerin iktidarına, gücüne tanıklık etmiştir. Ancak bu iktidarların her biri halkın örgütlü mücadelesi karşısında, emek mücadelesi karşısında, barış kavgası karşısında mutlaka ama mutlaka yenilmiştir.

Bu ülke bizi katleden, öldüren, yok etmek isteyen, sermayedarların, çetelerin, faşist rejim bekçilerinin ülkesi değil; bu ülke emeği için mücadele edenlerin, barış diye haykıranların, eşit ve özgür günleri umudunda taşıyanların ülkesidir, bizim ülkemizdir!

Ve biz bu topraklarda nefes aldığımız sürece, bilinsin ki; 10 Ekim ‘de yitirdiğimiz hiçbir kardeşimizi unutmayacağız. Barış için, demokrasi için sonuna kadar mücadele edeceğiz.

Ant olsun ki hesap soracağız!

Ant olsun ki barışın ve kardeşliğin ülkesini kuracağız!

Yaşasın Emek, Barış ve Demokrasi Mücadelemiz

Yaşasın Halkların Kardeşliği"