TSF II. HAZIRLIK TOPLANTISI ADANA'DA YAPILDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

II. Türkiye Sosyal Forumu (TSF) için ilk hazırlık toplantısı Adana'da 12-13 Mayıs tarihlerinde yapıldı. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi'nde gerçekleştirilen toplantıya iki gün boyunca 160 kişi katıldı.

TMMOB II.Başkanı Hüseyin Yeşil, MMO Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Akbaba ile TMMOB‘ye bağlı Odaların şube yönetici ve üyeleri de Hazırlık Toplantısına yoğun bir şekilde katılım sağladı.

Toplantıda ilk gün DSF, ASF ve TSF hakkında sunumlar yapılarak detaylı bilgi verilirken, ikinci gün ise Çukurova Bölgesi‘nin yerel sorunları tartışılarak TSF‘ye taşınması kararlaştırıldı.

Dünyadaki ve Türkiye'deki forum süreçlerinin, Adana bölgesinde yaşanan sorunların ve sosyal hareketlerin bu sorunlara karşı geliştirdiği çözüm önerilerinin ele alındığı toplantı, canlı ve zengin tartışmalarıyla II. TSF sürecinin güçlü bir başlangıç yapmasını sağladı.

TMMOB İkinci Başkanı Hüseyin Yeşil, Yıldız Önen, TMMOB Adana İKK Sekreteri Hüseyin Atıcı ve KESK Eğitim-Sen Adana Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ergün Atlı'nın kolaylaştırıcılığında yapılan toplantının ilk günü Kenya'da yapılan 7. Dünya Sosyal Forumu (DSF) görüntülerinden oluşan bir slayt gösterimi ile başladı. Yıldız Önen'in DSF ile ilgili sunuşunun ardından çeşitli soru ve tartışmalarla devam eden bu oturumu Avrupa Sosyal Forumu – Atina slayt gösterimi ve Erkin Erdoğan'ın Avrupa Sosyal Forumu (ASF) süreçleri hakkında yaptığı sunuş takip etti.

Öğle arasının ardından Hüseyin Yeşil Türkiye Sosyal Forumu hakkında, kuruluş sürecini, bugüne kadar yapılan kampanyaları ve önümüzdeki dönem yapılması planlanan kampanyaları içeren bir sunuş konuşması yaptı. TSF süreçlerinin tartışılmasından sonra bir sonraki hazırlık toplantısının yeri ve zamanı tespit edildi. Buna göre ikinci hazırlık toplantısı bu yılın Eylül ayında Samsun'da yapılacak. II. TSF'nin tarihine ilişkin ise 2008 Haziran ayı ya da 2008 Ekim ayı alternatiflerinin değerlendirilebileceğini belirten Yeşil'in önerisi üzerine, bu kararın bir süre daha tartışılıp Samsun'da alınmasının uygun olacağına karar verildi.

Toplantının ikinci günü Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanı Ayhan Barut'un yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Toplantıda Adana'da bölgesinde yaşanan sorunlar ve sosyal hareketlerin bu konularda yaptığı çalışmalar ve önerdikleri çözümler ele alındı. 26 kişinin yaklaşık 10 dakikalık sunuşlar yaptığı bu bölümün sonucunda bu konuların bir kısmının atölye olarak, bir kısmının ise çeşitli seminerlerin içerisinde TSF'ye taşınmasına karar verildi. Yapılan konuşmaların sonucunda aşağıdaki konular Çukurova yerelindeki deneyimler ışığında TSF'ye taşınacak:

1- Tarım (tarım arazileri, GDO, tohumculuk yasası)

2- Sigortasız – işsiz işçilerin sigortalanması için yürütülen mücadele deneyimleri (Tekstil-Sen'in bu konuda yürüttüğü çalışmalar atölye olabilir),

3- Çevre sorunları, Adana'daki petrol boru hatlarının köylerde ve denizlerde yarattığı tahribat, balıkçılık

4- Gençlik, Çukurova Üniversitesi'ndeki deneyimler

5- Irkçı milliyetçilik, darbe-şeriat karşıtı mücadeleler

6- Adana'nın son yirmi yılda aldığı göç ve buna bağlı ortaya çıkan sorunlar

7- Kürt sorunu

8- İncirlik üssü ve ABD üslerine karşı mücadele

9- Nükleer santraller ve enerji politikaları

10- Kültür, çok kültürlülük

11- Kentsel dönüşüm, altyapı ve imar düzenlemeleri

12- Demokrasi sorunu

13- Cezaevlerinde yaşanan tecrit uygulamaları ve şiddet (Adana ÇHD'nin bu konuda yürüttüğü çalışmalar atölye olabilir)

14- Ortadoğu'daki emperyalist işgal

15- Kadın sorunu, kadına yönelik şiddet, Adana bölgesindeki namus cinayetleri

16- Deprem tehlikesi ve Adana'da yaşanan konut sorunu

17- Tarım işçilerinin Adana'daki örgütlenme mücadelesi (atölye olabilir)

18- Eğitim, eğitim emekçilerinin yaşadığı sorunlar (vekil öğretmenlik, ek ders ücretlerinin gasp edilmesi, göçün eğitime etkileri, anadilde eğitim)

19- Aile hekimliği ve sosyal güvence

20- Kamu emekçilerinin grevli toplu sözleşmeli sendika mücadelesi ve kamu emekçilerinin siyaset yasağının kaldırılması

 

Toplantı yukarıdaki konuların özetlenmesinin ardından Hüseyin Yeşil'in yaptığı teşekkür konuşmasıyla sona erdi. Bir sonraki hazırlık toplantısı Eylül ayında Samsun'da yapılacak.