TSF 2.HAZIRLIK TOPLANTISI ANKARA'DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Türkiye Sosyal Forumu 2.Hazırlık Toplantısı 10 Şubat 2008 Pazar günü Odamız Suat Sezai Gürü Toplantı Salonu‘nda gerçekleştirildi. TMMOB 2. Başkanı Hüseyin Yeşil, Yıldız Önen ve MMO Yönetim Kurulu Üyesi ve TMMOB Sosyal Forum Çalışma Grubu üyesi Tahsin Akbaba‘nın oluşturduğu divanın açılış konuşmaları ile başlayan Hazırlık Toplantısında, 17-21 Eylül 2008‘de Malmö‘de yapılacak Avrupa Sosyal Forumu‘nun değerlendirilmesi (program, katılım, hazırlık toplantıları) ve Türkiye Sosyal Forumu üzerine görüşme yapıldı. Toplantıda ayrıca Odamız Diyarbakır Şube Başkanı Hakan Subaşı, Sosyal Forum süreci üzerine bir değerlendirme yaptı.

TMMOB İkinci Başkanı Hüseyin Yeşil, yaptığı açılış konuşmasında öncelikle Dünya‘daki ve Avrupa‘daki forum süreçlerine değindi. Özellikle Atina‘da yapılan 4. ASF sürecinden bugüne kadar yapılanların aktaran Yeşil, Paris program grubu toplantısında yapılan çalışmaları ve forum sürecinde devam eden networkleri özetleyerek konuşmasına son verdi.
Paris toplantısında belirlenen tema önerileri şöyle:

1-    Avrupa‘da sosyal haklar için ve sosyal kapsama için çalışmak – herkes için refah, kamu hizmetleri ve kamu yararı
2-    Sürdürülebilir bir dünya, çevre adaleti ve iklim güvenliği için çalışmak
3-    Hak temelinde, katılımcı, demokratik, kapsayıcı ve açık bir Avrupa‘yı inşa etmek
4-    Eşitlik için çalışmak, çeşitliliği onaylamak ve feminist perspektiflerden yana olmak 
5-    Adaletin, barışın ve dayanışmanın Avrupa‘sını inşa etmek
6-    Herkese düzenli iş ve itibar sağlanması için emek stratejileri
7-    Adil bir ekonomi için halkın ihtiyaçları ve hakları temelindeki ekonomik alternatifler
8-    Bilgiye tam ulaşım – Herkes için kültürel, eğitimsel ve enformatik haklar. Alternatiflerin inşası
9-    Azınlıklar, göçmenler ve ilticacılar için eşitliğin ve kapsayıcılığın olduğu bir Avrupa‘yı oluşturmak

Tartışma bölümünde bu temaların anlaşılmasının biraz zor ve karışık olduğu yönünde gelen eleştirilerle birlikte, esas belirleyici olanın yapılacak seminer ve atölyelerin nasıl örgütleneceği olduğu ifade edildi. ASF‘de mümkün olduğunca birlikte iş yapmayı teşvik eden ve deneyim aktarımını da içeren toplantılar düzenlenmeye çalışılacak.

ASF program önerileri için web sitesinin alt yapısı hazır. Önerilerin alınmasına en kısa sürede başlanacak ve öneriler 1 Mayıs‘a kadar web sitesine yapılabilecek. www.esf2008.org adresindeki siteden yapılacak öneriler için 1-31 Mayıs arasında gönüllü birleşmeler başlayacak ve toplam etkinlik sayısı 200 civarına indirilmeye çalışılacak. Haziran ayında zorunlu birleştirmelerle etkinlik sayısı istenilen miktara getirilecek.

İstanbul 2010

22-24 Şubat tarihlerinde Berlin‘de yapılacak olan ASF hazırlık toplantısında yapılacak önemli tartışmalardan biri de ASF‘nin 2010‘da İstanbul‘da yapılması önerisi. Bu öneri daha önceki 3 hazırlık toplantısında bir şekilde ifade edildi ve İstanbul hazırlık toplantısında da Berlin‘de kesin karar alma yönünde bir konsensüs oluştu. Şu ana kadar ASF‘yi kendi ülkesinde yapmış üç ülkenin delegasyonları İstanbul önerisini destekleme kararı aldı. Şu ana kadar öneriye dair sempatisini ifade eden diğer ülkelerdeki katılımcıların da Berlin‘de İstanbul önerisini desteklemesi bekleniyor. İstanbul önerisiyle ilgili 23 Şubat Cumartesi günü genel toplantıda bir tartışma açılacak ve yapılacak sunumun ardından süreçle ilgili karar alınacak.

Ankara hazırlık toplantısında, önerinin kabul edilme olasılığı göz önünde bulundurarak önümüzdeki süreçte neler yapılması gerektiği ele alındı.  Önerinin kabul edilmesi halinde Mart ayında bir hazırlık komitesi oluşturulacak ve bu komite yer, lojistik vb. konularda derhal çalışmaya başlayacak.

2. Türkiye Sosyal Forumu

Yıldız Önen‘in yaptığı konuşmayla başlayan gündemde başarılı geçen ilk TSF‘nin ardından ikinci TSF hazırlıklarına hız verilmesi konusunda bir karar alındı. TSF‘nin yapılacağı tarih olarak 1-2 Kasım 2008 önerisi yapıldı. Bu konu önümüzdeki hazırlık toplantısında karara bağlanacak. TSF‘ye daha çok sosyal hareketin katılabilmesi için toplantı önerisi süreci Mayıs ayından itibaren başlatılacak.

Bir sonraki hazırlık toplantısı için 26-27 Nisan‘da yapılacak. Yer olarak ise Samsun yada Diyarbakır olasılıkları var. Mart ayında yer konusu da kesinleşecek.

Önümüzdeki Toplantılar:

18 Şubat Pazartesi – Program grubu toplantısı
Toplantıda özellikle Berlin‘e gidecek delegasyon ASF temalarını ve programa ilişkin detayları ele alacak.

5 Mart Çarşamba – İstanbul Genel Değerlendirme toplantısı
Berlin‘de yapılacak hazırlık toplantısı değerlendirilecek ve ASF 2010‘a dair bir görüşme yapılacak.