ÖLÜMÜNÜN 11. YILINDA TEOMAN ÖZTÜRK'Ü ANDIK

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

TMMOB 1973 - 1980 Dönem Başkanı Teoman Öztürk‘ü ölümünün 11. yılında, 11 Temmuz 2005 Pazartesi günü anıt mezarını ziyaret edilerek başlayan anma etkinlikleri Saat : 18.30‘da TMMOB Mimarlar Odası Önünde yapılan etkinliklerle sürdü.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı‘nın açış konuşması ile başlayan etkinlikte; Kaya Güvenç, Elif Öztürk ve Oğuz Türkyılmaz konuşma yaptı.

Etkinlik Hakan Yeşilyurt‘un verdiği konserle son erdi.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı konuşmasında şunları söyledi:

Aylin abla, Elif, Aslı, Selçuk, Teoman, Taylan, Teoman Öztürk‘ün dostları, çalışma arkadaşları, TMMOB ve bağlı odaların çeşitli kademelerinde görev yapan çalışma arkadaşlarım, TMMOB gönüllüleri, kadroları, üyeleri, çalışanları, buraya bizi dinlemeye gelenler, şimdi tesadüfen izleyenler, hepiniz hoşgeldiniz. Hepinizi TMMOB Yönetim Kurulu adına sevgiyle selamlıyorum.

11. kez Sevgili Başkanım Teoman Öztürk bizi gene çağırdı. Bu 11 yılda bazan salonlarda TMMOB örgütlülüğünü tartışarak andık onu. Bazan TMMOB‘nin geçmişini konuştuk, geleceğini. Şimdi işte gene O dönemi ve şimdiki dönemi burada konuşacağız. Şimdi onurlu yürüyüş ve dik bir duruş içinde ise TMMOB, Teoman Öztürk‘e ve onun arkadaşlarına çok şey borçludur. Bunun altı her 11 Temmuz‘da bir kez daha çizilmelidir.

Ben, 17 Mayıs 1974 de, 19. Genel Kurulda "Türkiye teknik elemanları, her sorunumuzun çözümünde, halkımızın ve onun ayrılmaz bir parçası olan çalışanların temel ihtiyacının özgürlük ve gerçek demokrasi olduğuna inanmakta; demokrasinin bütün toplumsal hayatımıza yaygınlaştırılması ve güçlendirilmesi yolundaki mücadeleyi her düzeyde ve etkin bir biçimde sürdürmeyi istemektedirler. Kendi gücümüze dayanan bir kalkınma ve sanayileşmeden yana olarak; her dönemde, halkımızın yanında ve çalışanların içindeki yerimizi almak; ulusal hedefleri ve kazanılmış hakları savunmak ve bugüne kadar sürdürülen yurtsever mücadeleyi daha etkili bir biçimde devam ettirmek için güçlenmek amacımızdır. "Halkımızın tam bağımsızlık ve gerçek demokrasi yolundaki mücadelesi, giderek, mutlaka, güç kazanacak ve ilerleyecektir. Zaman zaman yavaşlatılmaya ve belki de, yakın geçmişte olduğu gibi durdurulmaya çalışılacak; fakat, geri götürülemeyecek, engellenemeyecektir. Yüreğimizdeki insan sevgisini ve yurtseverliği; baskı, zulüm ve engelleme yöntemlerinin söküp atamayacağının bilinci içinde; bilimi ve tekniği emperyalizmin ve sömürgenlerin değil, halkımızın hizmetine sunmak için" her çabayı güçlendirerek sürdürme yolunda inançlı ve kararlıyız" diyen Başkanımı sevgiyle anıyorum.

Ben, 7 Mayıs 1976 da 21.Genel Kurul‘da "TMMOB önümüzdeki dönem de, üye tabanını bağımsızlık ve demokrasi mücadelesi etrafında toplamak üzere somut sorunlarından hareketle; iç ve dış sömürüyü teşhir edecek, bu çalışmaları daha etkin ve yaygın yayın eylemleriyle kitlelere aktaracaktır. Diğer çalışan kitlelerle ortak eylemlerini sürdürecektir. Sorunların kaynağı emperyalist kapitalist sistemdir. Çözüme emperyalist-kapitalist sistemin çözülmesiyle varılacaktır. Emperyalizme ve onun içteki uzantılarına faşizme ve silahlı çetelerine karşı emekçi kitlelerle dayanışmamız ve ortak mücadelemiz, güçlenerek sürecektir. TMMOB bu anlamda bir mücadelenin önemli demokratik araçlarından biridir. Gelecek günlerin, bugünkü bir avuç egemen azınlığın değil, halkımızın olacağına inanıyoruz. bu inançla yola çıktık, bu inançla başaracağız" diyen Başkanımı sevgiyle anıyorum.

Ben, 13 Mayıs 1978 de, 23.Genel Kurul‘da "Bu güçle IMF‘li, Dünya Bankalı, NATO‘lu, Ortak Pazarlı, 141-142‘li düzene karşı çıkacağız. Silahlı bombalı saldırılardan yılmayacağız. Bir yandan içi sınıfının kazanılmış haklarını savunurken, öte yandan grevli toplu sözleşmeli sendikal haklarımızı almak için çok çalışacağız. Bu arada işçilerin ve memurların ücretlerinin dondurulması girişimlerine karşı mücadele edeceğiz. Doğal kaynaklarımızın halk yararına kullanılması konusunda çaba harcayacağız. Bunlar hiç kimseden hiçbir diyet beklemeden, emekçi halkımızın aydınlık, geleceği için gerekli gördüğümüz için yapacağız. Başta işçi sınıfı olmak üzere tüm emekçilerin ve örgütlerinin birlikte verecekleri mücadelelerle gelecek günlerin aydınlık olacağına, bugün her zamankinden daha çok inanıyoruz. Bu inançla Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinden yükselen sesin her geçen gün daha da tutarlı olacağını, bağımsızlık ve demokrasi mücadelesindeki yerimizin güçlenerek korunacağını dosta düşmana duyuruyorum" diyen Başkanımı sevgiyle anıyorum.

Ben, 19 Mayıs 1979 da, 24.Genel Kurul‘da "Bilimi ve tekniği emekçi halkımızın hizmetine sunma, grevli-toplu sözleşmeli sendikal hakkımızı alma yolunda güçlü bir mücadele sürdüreceğiz. Sömürü, baskı, zulüm ve faşist saldırılara, en ufak üretim birimlerimizden başlayarak her alanımızda yılmadan, bunalmadan karşı çıkacağız. Gün zaaflardan, eksiklerden, yanlışlardan arınma günüdür. Gün en az kanımızı iliğimizi sömürenler, emenler kadar güçlü olma günüdür. Gün, başarmak günüdür. Mühendis ve mimarlar ve örgütleri Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinin diğer demokratik güçlerle omuz omuza, bu yolda kendisine düşeni yerine getireceğine her zaman inandım. Önümüzdeki çetin günlerde de görevlerimizi eksiksiz olarak yerine getirmek için elden gelen çabayı göstereceğimize inanıyorum. Başta işçi sınıfı olmak üzere tüm demokrasi güçlerinin hayatın her alanında birlikte verecekleri tutarlı ve aktif mücadelelerle gelecek emekçi halkımızın olacaktır. Gelecek aydınlık olacaktır" diyen Başkanımı sevgiyle anıyorum.

Ben, 24 Mayıs 1980 de 25. Genel Kurul‘da "Ufak tefek küçük burjuva hastalıklarının TMMOB‘nin yerine getirmesi gerektiği görevlere mutlaka ayak bağı olmaya çalışacağına ama inançlı ve kararlı mücadele arkadaşlarımın bunları yenerek başarıya ulaşacaklarına, bir görev bilinciyle gelmiş arkadaşlarımın TMMOB‘yi bugünlerden daha üst düzeylere çıkaracaklarına, vardıracaklarına inanıyorum. Böylelikle görevlerimizi yerine getirmekle Türkiye devrimci hareketine kendi alanımızda mütevazı ama önemli katkılarda bulunacağımız açıktır. Gelecek günler mutlaka aydınlık olacaktır. Yaşasın başta işçi sınıfı olmak üzere tüm emekçilerin sürdürdüğü ve mutlaka başarıya ulaşacak olan bağımsızlık ve demokrasi mücadelesi. Yaşasın bu yolda kendilerine düşen görevleri güçlendirerek sürdüren mühendis ve mimarlar. Yaşasın TMMOB" diyen Başkanımı sevgiyle anıyorum.

Teoman Öztürk iyi ki vardı. Onun arkadaşları iyi ki vardılar. Sizler de iyi ki varsınız."

Elif Öztürk konuşmasında şunları söyledi:

Teoman Öztürk ve arkadaşları meslek alanlarından yola çıkarak bilimi ve tekniği halkın hizmetine sunmak için politika yaptılar. Babamın ve o dönemi bizlere miras bırakanların kızları, kardeşleri olmaktan ve bugün aynı çizgiyi sürdürenlerin yanında olmaktan, yanımda olmalarından gurur duyuyorum. Onur duyuyorum.

Teoman Öztürk, babam, sevgilim, arkadaşım, dostum herşeyimdi. Çabuk gitti. Hiç eksilmeden ve derin bir boşluk yarattı ve yaşatıyor hala. Ondan çok şey öğrendim. Kararlılık, inançlı ve mücadeleci olmak, kavgada taraf olmak ve herşeyi paylaşmak. Sorunlar hariç.

İnsanız hepimiz, bazen yorulduğum soluğumun kesildiği oluyor. Hemen Babamı buluyorum yanıbaşımda, beni koşulsuz seven, kabul eden annemi, kardeşlerim Aslı‘yı, Selçuk‘u ve çocuklarım, çocuklarımız Teoman ve Taylan‘ı buluyorum yanıbaşımda ve sizleri buluyorum. Ve bakıyorum arkadan, biraz da bizleri itekleyerek gençlerimiz, öğrencilerimiz geliyor ve çocuklarımız gelecekler. Babamı taşıyacağız, taşıyacaklar gelecekteki güzel günlere.

Haklıymışsın baba kavga bitmedi, bitmeyecek yeryüzü aşkın yüzü oluncaya dek.

11 yıldır bugün bizleri yalnız bırakmayan ve paylaşan TMMOB‘ye sizlere ve dostlarımıza ailem adına teşekkür ediyorum iyi ki vardınız, iyi ki varsınız.