ODA YÖNETİM KURULU "14 EKİM MİTİNGİ"Nİ DEĞERLENDİRDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

14 Ekim TMMOB Mitingi‘nin en kitlesel kortejini oluşturan Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, mitingin ardından bir değerlendirme yaptı.

Emeğin tüm meyvalarının emek dökenlere düştüğü

nerede görülmüştü?

Bir yapıdan, onu yapanların kovulmadıkları

nerede görülmüştü?

Onları vagonlarımıza giderken gördüğümüzde,

kendi eserleri olan vagonlarda,

hemen anımsadık:

Klasik yazarların bir vakitler hop oturup hop kalkarak

önceden gördükleri o büyük tablo buydu.

Bertholt Brecht

15 BİN MÜHENDİS, MİMAR VE ŞEHİR PLANCISI TARİHE KAYIT DÜŞTÜ

Emeğin tüm meyvalarının emek dökenlere düştüğü

nerede görülmüştü?

Bir yapıdan, onu yapanların kovulmadıkları

nerede görülmüştü?

Onları vagonlarımıza giderken gördüğümüzde,

kendi eserleri olan vagonlarda,

hemen anımsadık:

Klasik yazarların bir vakitler hop oturup hop kalkarak

önceden gördükleri o büyük tablo buydu.

Bertholt Brecht

Hop oturup hop kalkan klasik yazarların bile görmezden gelmeye çalıştıkları; ama başaramadıkları bir tablo yaşandı 14 Ekim‘de. Bu ülkenin fabrikalarını, yollarını, binalarını yapıp, kentlerini kuran 15 bin mühendis, mimar, şehir plancısı meslek onurlarına ve ülkelerine sahip çıkmak için sokaklara döküldüler. İşçi ve memurun bu taleplerle sokaklara dökülmesine alışkın olan sistem, 15 bin mühendis, mimar ve şehir plancısının sağanak yağmur altında bu taleplerle sokağa çıkmasının şaşkınlığını yaşadı. Bu şaşkınlığı yaşatan ülkenin teknik beyinleri, tarihte eşi görülmemiş bir "ilk"e imza attı. Bir ülkeyi; yaptığı fabrikalar, binalar, yollarla yeniden kuran, kurduğu kentleri bir planlamaya oturtan mühendis, mimar ve şehir plancıları vakti geldiğinde, yaptıkları yollar üzerinde yürüyerek harcadıkları her bir alın teri damlasının hesabını sorabileceklerini gösterdiler. Teknik beyinler; bu ülkeyi pazarlamaya kalkanlara karşı, bu ülkenin sahipsiz olmadığını gösterdiler. 15 bin mühendis, mimar ve şehir plancısının hak arama mücadelesinde, yaptıkları fabrikalarda makine başında ter döken işçinin ve her bir tuğlanın nasıl konulacağının hesaplarını yaparak kurduğu kamu binalarında çalışan memurun gerisinde kalmayarak günü geldiğinde onlar gibi sokaklarda hakkını arayabileceğini gösterdiği gündür 14 Ekim. Tarih; tüm karşı çabalara rağmen, 14 Ekim 2006‘yı kayda geçirdi.

Makina Mühendisleri Odası olarak bizler de kendi tarihimize bir kayıt düştük. Mitingin en kalabalık kitlesini oluşturan 7500 makina, endüstri, işletme, uçak, havacılık ve uzay mühendisleri, yarım asırlık tarihimizin sayfalarına eklenmek üzere ölümsüz bir fotoğraf yarattılar. Şubelerimizle beraber aylar öncesinde başladık büyük güne hazırlanmaya. "Sen Yoksan Bir Eksiğiz!" çağrımızdan hareket ederek her üyemize bire bir ulaşarak yürüttük miting çalışmalarımızı. Alanın en kalabalık kitlesini emeğimizle yarattık. 14 Ekim sabahı, günün ağarmaya başladığı saatlerde; o emeğin mutluluğu ve gururuyla karşıladık; Hipodrom Alanı‘na süzülerek gelen her otobüsü. O emeğin mutluluğu ve onuruyla karşıladık; Ankara Garı‘na düdüğü öterek giren trenleri.

Sanayinin çarklarını döndüren mühendislerin oluşturduğu bir Odanın Yönetim Kurulu olarak; 14 Ekim Mitingi‘nde en kitlesel korteji oluşturmanın yüklediği tarihi misyonun ve sorumluluğun farkındayız. Bu misyon ve sorumluluk; dün ve bugün yaptıklarımızı yarın çoğaltmak için atacağımız her adımda rehberimiz olmaya devam edecek. Harcını alın terimizle karıştırarak kurduğumuz bu örgütü; yarına daha güçlü taşımak için, yaşadığımız mesleki sorunların, ülkenin içinde bulunduğu sorunlar yumağından bağımsız olmadığının bilincinde yürütüyoruz çalışmalarımızı. Her geçen gün üye ve öğrenci üyeleriyle daha da büyüyen, çoğalan bir Odanın Yönetim Kurulu olarak, makina, endüstri, işletme, uçak, havacılık ve uzay mühendislerinin mesleki ve sektör sorunlarını birlikte tartışıp, çözüm yollarını birlikte bulmaya çalışacağız. Gelişmesinde öncüsü olduğumuz bilim ve teknolojinin; sanayi ile toplumun kullanımına sunulmasının araçlarını birlikte yaratacağız.

Yarın bizim ellerimizde! Yarını bugünden kurmak için yola çıkan Makina Mühendisleri Odası‘nın Yönetim Kurulu olarak bizler, yarının yapı taşları olan tuğlaları bugünden yapmaya başladık bile.

Gelin harcımızı beraber karalım!

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu