İSRAİL VAHŞETİNİ DURDURUN! ASKER GÖNDERİLMESİNE HAYIR!

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Başta KESK ve TMMOB olmak üzere sendikaların ve meslek odalarının çağrısıyla, siyasi partilerin ve demokratik kitle örgütlerinin de katılımıyla 20 Ağustos 2006 tarihinde İstanbul Kadıköy‘de gerçekleştirilen mitingde binlerce kişi İsrail‘in Lübnan‘ı ve Filistin‘i işgalini, ABD‘nin Irak‘ı işgalini, AKP hükümetinin sınır ötesi politikalarını ve bölgeye asker gönderme planlarını protesto etmek üzere bir araya geldi.

Saat 14:00 sularında Kadıköy‘de toplanmaya başlayan gruplar üç koldan yürüyüşe geçerek Kadıköy Meydanı‘na geldi. Hava sıcaklığı çok yüksek olmasına rağmen yürüyüşün son derece coşkulu olduğu gözlendi.

Yürüyüş kortejinin başında mitingin çağrıcı kurumları olan KESK ve TMMOB yer alırken, mitinge Hak-İş ve Türk-İş‘e bağlı sendikalar ile İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, İstanbul Diş Hekimleri Odası yanı sıra ÖDP, EMEP, TKP, SDP gibi siyasal partiler ile demokratik kitle örgütlerinden katılım oldu.

Yürüyüş ve miting boyunca Filistin ve Lübnan bayrakları da taşındı, kimi gruplar Arapça pankartlarla Filistin ve Lübnan halkına desteklerini dile getirdiler. Temsili tabutlar taşınarak bebek katliamları ve sivillerin katledilmesi lanetlendi. Filistin direnişini anlatan mizansen büyük alkış aldı. "Lübnan‘a asker yollama, emperyalist işgale ortak olma", "İsrail‘i ve ABD‘yi durdurun", "Filistin‘e Özgürlük", "Irak, Filistin, Lübnan işgal altında, sıra kimde?", yazılı pankartlarla ve "Kimsenin askeri olmayacağız", "Çıkarsa tezkere meclis gitsin askere", "Her yer Filistin, hepimiz Filistinliyiz"; "Hepimiz Filistinli, hepimiz Lübnanlıyız" ve "Kahrolsun ABD emperyalizmi, yaşasın halkların kardeşliği" sloganlarıyla yürüyen gruplar miting alanına Arapça direniş şarkılarıyla girdi.

Mitingin konuşmaları sırasıyla Düzenleyici Kuruluşlar adına KESK İstanbul Şubeler Platformu sözcüsü Yunus Öztürk, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Hak-İş Konfederasyonu Marmara Bölge Temsilcisi Celal Özdoğan, Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi üyesi Ali Çerkezoğlu konuştular.

Mitinge bine yakın bir katılım sağlayan TMMOB kortejinde; TMMOB Yönetim Kurulu II. Başkanı Hüseyin Yeşil, Yürütme Kurulu Üyesi Sabri Orcan, Yönetim kurulu Üyeleri Baki Remzi Suiçmez, Tuncay Şenyurt, Gemi Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı. ile Gemi Makinaları İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Feramuz Aşkın ile İstanbul Şubeleri Başkan ve yöneticileri de bulundu..

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı konuşmasında şunları söyledi:

İşçiler, Kamu çalışanları, Tabipler, Diş Hekimleri, Eczacılar, Serbest Muhasebeciler, Veterinerler, Siyasal partilerin, çevrelerin, platformların yiğit insanları, Savaş ve İşgal karşıtları, Barışseverler, Bu ülkenin aydınlık yürekli, aydınlık beyinli güzel insanları, gençler

Hepinizi bu ülkenin mühendisleri, mimarları ve şehir plancıları adına saygıyla sevgiyle selamlıyorum.

Dostlar,

Hepimiz buraya, "Kahrolsun ABD Emperyalizmi" demeye geldik.

Hepimiz buraya, "İsrail ve ABD Saldırganlığını durduralım" demeye geldik.

Hepimiz buraya, "Irak, Filistin ve Lübnan‘ın İşgalini durduralım" demeye geldik.

Hepimiz buraya, siyasal iktidara "Ortadoğu‘ya asker yollama" demeye geldik.

Hepimiz buraya, "Yaşasın Halkların Kardeşliği" demeye geldik.

Hepimiz buraya, yüreklerimizi orta doğunun mazlum halkları ile birleştirmeye geldik.

Hoş geldiniz arkadaşlar. Hoş bulduk.

Dostlar,

Küreselleşmenin ideologları seksenli yıllarda dünyanın yeni bir döneme girdiğini söylüyorlardı. Artık dünyayı barış bekliyordu. Demokrasi bekliyordu. Hoşgörü bekliyordu. Üretim ve tüketim artacaktı. Refah gelecekti. Farklı ideolojiler ortadan kalkacak, farklı sınıf çıkarları bulunmayacaktı. Yeni bir dünya düzeni kuruluyordu.

Ancak, bu süreçte görüldü ki, söylenenlerin aksine; güçlü kutuplaşmalar, ırkçılık ve milliyetçilik temelinde dünyanın hemen her tarafında süre giden savaşlar, katliamlar, işsizlik, açlık, saldırı ve savaş, toplumsal yozlaşma ve daha yoğun bir sömürü meydana geldi. Çok Taraflı Yatırım Anlaşması, Dünya Ticaret Örgütü, Dünya Bankası, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Toplantıları, Avrupa Birliği, NAFTA gibi oluşumlarla küreselleşme söylemlerinin pratikte örgütlenmeye başlandığı bir dönem yaşandı. Küreselleşme dünya halklarına; barış, adalet, kardeşlik, özgürlük değil, aksine daha fazla yoksulluk, daha fazla işsizlik, daha fazla açlık ve daha fazla savaş getirdi.

Evet, sevgili arkadaşlar. Evrenin efendisi "Yeni Bir Dünya Düzeni" kurdu. Bu yeni dünya düzeninde, açlık var, işgal var, çocukların, kadınların, sivil halkın ölümü var, mazlum halkların birbirine kırdırılması var.

Evrenin efendisine biat eden iktidarların olduğu tüm ülkelerde, örneğin ülkemizde olduğu gibi, ya bu yeni duruma uyum yasaları ile dâhil ediliyorsun, ya da Irak‘ta, Afganistan‘da, Lübnan‘da olduğu gibi açık işgal ve saldırılara muhatap oluyorsun.

İsrail‘in Filistin ve Lübnan‘a yönelik saldırılarının arkasında yatan gerçeklik: ABD emperyalizminin Genişletilmiş Büyük Orta-Doğu Projesi‘nin yaşama geçirilmesidir. ABD Dışişleri Bakanı C. Rice "Orta-Doğu‘ya yeni bir şekil vermenin zamanı gelmiştir" diyor. Evrenin efendisinin başı Bush "İsrail devletinin terörizme karşı sınırsız mücadele hakkı vardır" diyor. Küresel sermaye, dünyanın mazlum halklarına savaş açtı.

Dostlar,

Biz biliyoruz: Dünya halklarının önüne konulan kırk katır, kırk satır ikileminin dışında başka bir seçenek daha var. Halkların kardeşlik içinde yan yana ve özgürce yaşayacağı bir başka dünya mümkündür. Bir başka Ortadoğu mümkündür. Bir başka yaşam mümkündür.

Evet: Biz yapabiliriz. Biz ABD emperyalizmini ve onun yerli işbirlikçilerini durdurabiliriz. Biz İsrail vahşetini durdurabiliriz. Biz evrenin efendisinin Genişletilmiş Büyük Ortadoğu Projesini geri püskürtebiliriz. Biz Orta doğunun mazlum halklarının kaderini değiştirebiliriz.

Şimdi dünya halklarının bir arada ve yan yana durarak, küresel sermayenin açmış olduğu küresel savaşa karşı direnme zamanıdır. Şimdi Küresel saldırıya karşı, küresel direniş deme zamanıdır. Şimdi dünya halklarına düşen, emperyalizme ve onun yerli işbirlikçilerine karşı teslim olmama zamanıdır. Şimdi orta doğunun mazlum halklarıyla dayanışma zamanıdır.

Selam olsun emperyalizmin işgallerine karşı direnenlere.

Selam olsun Ortadoğu‘nun mazlum halklarına.

Kahrolsun Emperyalizm Yaşasın Halkların Kardeşliği.