III. LPG-CNG KONGRESİ VE SERGİSİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası'nın düzenlediği III. LPG–CNG Kongresi ve Sergisi, 8-9 Haziran 2007 tarihlerinde Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde gerçekleştirildi.

Kongrede LPG (Likit Petrol Gazı) ve CNG'nin (Sıkıştırılmış Doğal Gaz) araçlardaki uygulamalarının ekonomik ve teknolojik açıdan değerlendirilmesi, mevcut durum analizi, sektördeki denetimler ve dolum istasyonlarıyla ilgili konular beş ayrı oturumda irdelendi. Bu oturumlarda MMO, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, TSE, EPDK, BOTAŞ, üniversiteler, sektördeki firmalardan yetkililer bildiriler sundu.

Kongrede LPG–CNG sektöründeki firmaların katıldığı bir sergi de düzenlendi.

Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ'ın "III. LPG–CNG Kongresi"ni Açış Konuşması yazının devamındadır.

Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ:

"Burada sunduğumuz denetim verileri ve bu kongre ile Türkiye‘ye, ‘LPG–CNG kullanımının avantajlarını, ekonomikliğini, güvenilirliğini ve çevre dostu olduğu‘ mesajını güçlü bir şekilde vereceğiz."

"LPG‘li araçların Gaz Sızdırmazlık Testinde iyileşme oranı % 90‘a, Montaj Tesbit Raporunda % 100‘e ulaşmıştır"

İki gün sürecek olan Kongre Çankaya Belediyesi, Enerji Petrol&Gaz Dergisi, Oto Doğalgaz İstasyonları Derneği, Petrol Sanayi Derneği, TÜBİTAK, TESK, Gazi Üniversitesi, İTÜ ve Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından destekleniyor.

Kongrenin açılış konuşmaları MMO Ankara Şube başkanı Prof. Dr. Kahraman ALBAYRAK, MMO Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Abdullah ALTINSOY ve EPDK LPG Dairesi Başkanı Güngör Azim TUNA tarafından yapıldı.

Sanayi Genel Müdür Yardımcısı ALTINSOY ile EPDK LPG Dairesi Başkanı TUNA, yaptıkları konuşmalarda, LPG‘li araç denetimleri ve LPG piyasasında görev yapan personel eğitimindeki başarılarından dolayı MMO‘yu kutladılar.

 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ‘ın
"III. LPG–CNG Kongresi"ni Açış Konuşması
(08.06.2007)

 

Sayın Konuklar, Değerli Meslektaşlarım,

Değerli Basın Mensupları,

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu ve şahsım adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. III. LPG–CNG Kongresi‘ne hoş geldiniz.

Öncelikle son zamanlarda yaşanan terör eylemlerine ve ülkemizin gereksindiği siyasal ortama kısaca değinmek istiyorum. Son ayların başlıca gündem konuları Cumhurbaşkanlığı seçimi, genel seçimler, Kuzey Irak sorunu ve provakasyon işlevli terör eylemleri olmuştur. Bilindiği gibi ülkemizdeki siyasal ortam gergindir. Zaten gergin olan siyasal ortam siyasetin olağan kanalları dışından gerilmekte, ülkemize ve insanımıza karşı olan terör eylemleri de bu çerçevede bir rol oynamaktadır.

MMO olarak biz, üreten, sanayileşen, hakça bölüşen, üzerinde insanlarımızın kardeşlik, barış ve gönenç içerisinde yaşadığı demokratik bir Türkiye istiyoruz. Böylesi bir Türkiye terörün toplumsal olarak yalıtılmasından, teröre zemin hazırlayan her türlü eşitsizlik ve adaletsizliğin giderilmesinden, siyasetin siyaset kanallarından yapılmasından geçmektedir. Böylesi bir Türkiye 12 Eylül hukukunun tasfiye edilmesinden, Cumhurbaşkanlığı yetkilerinin temsili düzeye çekilmesinden, baraj engeli kaldırılarak toplumun tercihlerinin parlamentoya yansıtılmasından geçmektedir. Odamız terör eylemlerini şiddetle kınarken ülkemizin esenliği için bu gerçeklerin toplum bilincinde yer edinmesinin önemini kamuoyunun dikkatine sunmaktadır.

Değerli Katılımcılar,

Odamız her çalışma döneminde meslek ve uzmanlık alanlarımızla ilgili gelişmeleri tartışmaya açmak, görüş ve önerilerimizi yetkililere iletmek, kamuoyunu bilgilendirmek ve ilgili taraflarla birlikte çözüm önerileri üretmek amacıyla, enerjiden, tesisata, tekstil teknolojilerinden, iş güvenliğine, uçak ve havacılıktan, endüstri mühendisliğine, kaliteden, kaynağa, makina tasarımından, tıbbi cihaz teknolojilerine varana değin uzmanlık alanlarımızla ilgili bir dizi kongre, kurultay ve sempozyum düzenlemektedir.

Bu etkinliklerle yeni teknolojileri ve sektörel gelişmeleri tanıma ve üretilen bilgiyi paylaşmayı, yaygınlaştırmayı ve meslek alanlarımızdan hareketle toplumsal yaşamı olması gereken normlara ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu amaçla demokratik bir işleyişle konunun bütün taraflarını bir araya getiriyor ve söyleyecek sözü olan her kesime bağımsız ve demokratik platformlar açıyoruz.

Bu anlayış çerçevesinde bu yıl içerisinde yapmayı planladığımız ulusal ölçekli 26 ayrı kongre, kurultay, sempozyum etkinliğinin dokuzuncusuna bugün burada başlıyoruz.

Bugün hep birlikte açılışını yaptığımız bu Kongre ile eş zamanlı olarak yarın Mersin‘de III. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu başlayacaktır. Bu dönem içerisinde gerçekleştirilecek diğer etkinliklerimizin listesine ve program içeriklerine Odamızın web sayfasından erişebilirsiniz. Aralık ayına kadar sürecek olan tüm bu etkinliklerin sonuçları, 1962‘den beri bağımsız, sanayileşen, kalkınan ve demokratik bir Türkiye özlemiyle iki yılda bir TMMOB adına düzenlediğimiz ve bu kez 14–15 Aralık‘ta Ankara‘da düzenlenecek olan "TMMOB Sanayi Kongresi 2007"ye taşınacaktır.

Değerli Katılımcılar,

Odamız uzmanlık alanları ile ilgili tüm konularda olduğu gibi LPG–CNG uygulamaları konusunda da önemli çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmalar eğitim, kurs ve belgelendirme faaliyetlerinden yayın faaliyetlerine, araçların gaz sızdırmazlık ve LPG‘li kullanıma dönüşümlerinin son denetimine kadar geniş bir kapsamda sürdürülmektedir.

Öncelikle Odamız tüm mesleki uygulama alanlarımızda olduğu gibi, LPG–CNG uygulamaları konusunda çalışacak üyelerimizin de konularında yeterli bilgi ve deneyime sahip olması gerektiğini savunmaktadır. Lisans eğitiminin meslek içi eğitimlerle desteklenmesini, yaşam boyu eğitimi zorunlu görmektedir.

Odamızın 24 başlıkta yürüttüğü mühendis yetkilendirme kurslarının 5‘i doğrudan araçlar, LPG ve CNG uygulamalarına ilişkindir. LPG Tesisatı, Araç Projelendirme, Araçların LPG‘ye dönüşümü, Araçların CNG‘ye Dönüşümü, LPG Dolum Tesisleri ve Otogaz İstasyonları Sorumlu Müdür Mühendis Yetkilendirme Kursları ile üyelerimiz eğitilmekte ve belgelendirilmektedir.

Yalnızca bu çalışma dönemimizde, yani 31 Mart 2006‘dan bugüne kadar LPG–CNG uygulamaları ve Araç Mühendisliğine ilişkin 92 kurs açılmış ve kurslar sonrasında yapılan sınavlarda başarılı olan 2.657 üyemiz belgelendirilmiştir.

Yine bu çalışma dönemimizde, belgelendirme faaliyetleri için Oda merkezinde kurduğumuz "Personel Belgelendirme Kuruluşumuz", ilgili AB standardı kapsamında TÜRKAK‘a da akredite ettirilmiştir. Böylece Odamız yönetmelikleri uyarınca düzenlenen belgelerin uluslararası tanınırlığı konusunda da önemli bir adım atılmıştır. Bütün bu faaliyetler, işsizlik sorununun yoğun olduğu günümüzde meslektaşlarımıza istihdam olanağı da yaratmaktadır.

Diğer yandan Odamız, "Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Eğitim Yönetmeliği"nin 25.03.2006 tarihinde Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte, LPG sektöründeki personelin eğitimlerine ilişkin de bir yetki almıştır. Bu kapsamda Mayıs 2006‘dan bu yana LPG Teknik Personeli, LPG Taşıma Personeli, Tüplü LPG Dağıtım Personeli, LPG Dolum ve Boşaltım Personeline yönelik düzenlenen kurslar sonucunda 12.264 personele belge verilmiştir. Yine bu kapsamda düzenlenen LPG Dolum Tesisleri ve Otogaz İstasyonları Sorumlu Müdür eğitimleri sonucunda da 2.046 üyemiz belgelendirilmiştir.

Yaklaşık 200 bin personeli kapsayacak bu eğitimlerin EPDK tarafından belirlenen 2007 yılı sonuna kadar tanınan yasal süre içinde tamamlanması için sektördeki firmalarla işbirliğimiz aktif bir şekilde sürmektedir.

Eğitim faaliyetlerimizin yanı sıra Odamızda LPG–CNG uygulamalarına ilişkin zengin bir yayın faaliyetimiz de bulunmaktadır. "Marka ve Tiplerine Göre Araçların Teknik Özellikleri", "Dökme LPG Sistemleri ve Dökme LPG Kullanımı", "Araçların LPG‘ye Dönüşümünde Denetimsizlik", "Araçlarda LPG Dönüşümü–Mühendis El Kitabı", Araç Proje Mühendis El Kitabı", "LPG Tesisatı"; "LPG Gerçeği ve Çözüm Önerileri"; "Bilinçli Kullanalım Güvenli Yaşayalım-LPG Sistemli Araçların Güvenli Kullanım Kılavuzu" ve yönetmelik kitapları yayınlarımızın arasında yer almaktadır.

Değerli katılımcılar,

Odamız uzmanlık alanlarımızla ilgili tüm dallarda olduğu gibi, LPG ve CNG uygulamaları konusunda da geliştirici ve iyileştirici çalışmalara katkı ve katılımda bulunmayı önemli görevlerimizden biri olarak görmektedir.

Bildiğiniz gibi, AİTM yönetmeliği uyarınca LPG‘li araçların Gaz Sızdırmazlık Raporları Odamızca düzenlenmektedir. Yine, Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız 11.04.2005 tarihi itibarıyla, LPG ve CNG‘ye dönüştürülen araçların son kontrollerinin yapılması ve Montaj Tespit Raporlarının düzenlenmesi konusunda Odamızı yetkili kılmıştır.

Bu hizmetler Oda bünyesinde istihdam ettiğimiz ve sürekli hizmet içi eğitimden geçen konusunda uzman meslektaşlarımız tarafından yürütülmektedir ve bugün itibarıyla Odamızda 260 meslektaşımız teknik görevli statüsüyle çalışmaktadır.

Sevgili Katılımcılar,

Bu konulara ilişkin Odamızın yürüttüğü çalışmaların başarısını, LPG ve CNG‘li araçların denetiminde kat edilen mesafe ile ölçmemiz mümkündür. Bu açıdan bu Kongrenin, 1999‘da 2000 ve 2002 yıllarında düzenlediğimiz konferans ve sempozyumlardan önemli bir farkı bulunmaktadır. Bu fark, o etkinliklerin sonuç bildirgelerinde belirtilen öneri ve çalışmaların büyük oranda yerine getirilmiş olmasıdır. Söz konusu piyasanın disipline edilerek araç denetimlerinde kamu otoritesinin tesis edilmiş olması, araç, yol ve sürücü güvenliği ile can ve mal güvenliğinin büyük oranda sağlanmış olmasıdır.

Odamızın yetkilendirildiği 11 Nisan 2005 tarihi öncesinde, araçların ilk dönüşümüne ilişkin Montaj Tespit Raporları piyasada serbestçe düzenlenebildiğinden standartlara uygun dönüşümü yapılmayan araçlar trafikte sorun yaratıyordu. Geçmişte dönüştürülmüş ve büyük bir çoğunluğu standart dışı olan birçok araca bazı firmalarca "Montaj Tespit Raporu" ve istenen diğer belgeler düzenlenerek bu araçlar sözde "yasal statü"ye kavuşturulmaktaydı. Sorun öyle büyük bir boyuta ulaşmıştı ki, bazı firmalar başka illerde tescilli ve hiç görmediği çok sayıda araca belge düzenlenmekteydi.

Ülkeye kaçak LPG KİT‘i ve malzeme girişi artmış, yetkili mühendis istihdamı azalmış; sektörde disiplinsizlik ve denetimsizlik had safhaya ulaşmıştı. Yine bu süreçte oluşturulan haksız rekabet ortamının bir sonucu olarak dönüştürülen araç sayısı artmasına karşın, Odamız kayıtlarına göre 1999 yılında 454 olan LPG araç dönüşümü yapan yetkili firma sayısı 2004 yılı sonu itibarıyla 231‘e düşmüştü. Dönüşümlerin büyük bir çoğunluğu mühendis çalıştırmayan yetkisiz firmalarca gerçekleştirilmekteydi. Dönüştürülen araçların son kontrolünde hiçbir kamusal denetimin yapılmadığı böylesi bir boşluk ortamında, bu araçların yol açtığı kazalardan dolayı birçok insanımız yaşamını yitirmekte, yaralanmakta ve trilyonlarca lira maddi kayıp oluşmaktaydı.

Bütün bunların yanı sıra Karayolları araç muayene istasyonlarının muayeneye gelen LPG‘li araçların muayenesinde Odamızca düzenlenen gaz sızdırmazlık belgelerini istemekte duyarsız davranması, yine trafik denetimlerinde araçların LPG‘ye dönüşüm ihlallerinin bir denetim unsuru olarak görülmemesi sorunu daha da kronikleştirmişti.

2005 yılı itibarıyla 1,5 milyon LPG‘li aracın yaklaşık 500 bininin (% 33‘ünün) LPG dönüşümleri ruhsatlarına işlenmemişti. Bu araçlar kayıt altında olmadığından hem Montaj Tespit Raporu hem de Gaz Sızdırmazlık Raporu bulunmamaktaydı. Gaz sızdırmazlık testi açısından ise, 1,5 milyon LPG‘li araçtan 1.100.000‘i (% 75) Gaz Sızdırmazlık Raporu bulunmaksızın riskli ve tehlikeli bir şekilde trafikte seyretmekteydi. Hatırlarsınız, LPG‘li araçlar kamuoyunda "bomba", "canlı bomba" v.b. şekilde anılmaya başlanmıştı.

Sevgili Katılımcılar,

Son kontrolleri yapma ve Montaj Tespit Raporu düzenleme yetkisinin 11.04.2005 tarihinde Odamıza devredilmesinin hemen ardından, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bir dizi toplantılar düzenlemiştir. Odamız, TSE, Emniyet Genel Müdürlüğü, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, EPDK, ilgili sektör dernekleri ve piyasaya LPG sunumu yapan firmaların yetkililerinin katıldığı bu toplantılarda denetime ve koordinasyona yönelik önemli kararlar alınmıştır.

Odamız bu toplantılarda alınan kararları sıkı bir şekilde uygulamıştır. Öncelikle toplumsal bilinç oluşturulması açısından, "Bilinçli Kullanalım Güvenli Yaşayalım–LPG Sistemli Araçların Güvenli Kullanım Kılavuzu" adlı bir broşür 2 milyon adet basılarak ülke genelinde dağıtımı yapılmıştır. Mevcut LPG‘li araçlar Türkiye‘nin her tarafında Odamız birimlerinde uzman teknik görevlilerimiz tarafından ücretsiz olarak kontrol edilmiş ve LPG‘li araç sahipleri standart dışı dönüşümlerin yanlışlarını giderme ve standartlar dahilindeki dönüşümleri kontrol ve tescil ettirmek için gerekli işlemleri yapmaya yöneltilmiştir.

LPG dönüşümlü araçlara yönelik Makina Mühendisleri Odası‘nca yapılan denetimler ile sektördeki disiplinsizlik ve denetimsizliğin üzerine gidilerek, yetkili firmalarca dönüştürülen her araç tek tek MMO‘nun uzman mühendislerince kontrol edilmekte ve Montaj Tespit Raporu Odamız tarafından gerekli kontroller yapıldıktan sonra onaylanmaktadır.

Bu uygulamayla dönüşümlerin yetkili mühendisler gözetiminde gerçekleşip gerçekleşmediği, mühendisin herhangi bir mesleki cezasının bulunup bulunmadığı, yetkili mühendisin firmada halen istihdam edilip edilmediği, dönüşümün ve dönüşümde kullanılan malzemelerin ilgili standartlara uygunluğu Odamız tarafından denetlenmektedir. Bundan dolayıdır ki, Odamız gözetiminde dönüştürülen araçlarda bugüne değin hiçbir sorun yaşanmamıştır.

Değerli Katılımcılar,

Bu olumlu gelişmeler LPG denetimlerine ilişkin rakamlara da yansımıştır. Yetki devri öncesi gaz sızdırmazlık raporu alan araç sayısı 389.000 iken 31 Mayıs 2007 itibarıyla bu sayı 1.350.000‘e ulaşmıştır. 2004 yılında Gaz Sızdırmazlığa ilişkin % 75 oranındaki denetimsizlik, 31.05.2007 tarihi itibarıyla takriben % 10‘a çekilmiştir.

Yine yetki devri sonrası 580.000 aracın son kontrolleri Odamızca yapılarak LPG dönüşümlerinin araç ruhsatlarına işlenmesi sağlanmıştır. Böylece 2004 yılında % 33 oranındaki denetimsizlik neredeyse tamamen giderilmiş, "Montaj Tespit Raporu" bulunmayan araç sayısı kontrol edilebilir bir düzeye ulaşmıştır.

Yine LPG araç dönüşümü yapan firma sayısı 24 ayda 231‘den 458‘e çıkarılmış, bu firmalarda Oda eğitim programlarından geçerek belgelendirilen makina mühendislerinin çalışması sağlanmıştır.

Bu göstergeler, alınan önlemler bütününün titizlikle sürdürülmesi ve kontrollerdeki süreklilik ile birlikte değerlendirildiğinde, LPG‘li araçlardaki denetimsizliğin büyük oranda giderildiğini, bundan böyle LPG‘ye yeni dönüşümlerin ve ticari araçlarda yılda bir, özel araçlarda 2 yılda bir yapılan denetimlerin önem kazanacağını göstermektedir.

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler Oda Yönetim Kurulu Sekreteri Ali Ekber ÇAKAR tarafından ilgili oturumda sizlere sunulacaktır.

Sevgili Katılımcılar,

Biz burada sunduğumuz denetim verileri ile bu kongre ve burada sunulacak bildiriler ile Türkiye‘ye, "LPG–CNG kullanımının avantajlarını, ekonomikliğini, güvenilirliğini ve çevre dostu olduğu" mesajını güçlü bir şekilde vereceğiz. Gerek bildiriler kitabı, gerekse sonuç bildirgesi ile sektörde oturmuşluğun sağlanmasına büyük katkılar koymuş olacağız.

Odamızın bu alandaki başarılı faaliyetleri, kamuoyundaki saygınlık ve etkinliğini pekiştirmiştir. Bundan haklı olarak gurur duyuyoruz. Bütün bu faaliyetler, şimdi TMMOB Başkanlığını yapan önceki Oda Başkanımız Mehmet SOĞANCI ile birlikte çalıştığımız ve 1990‘lı yıllardan bu yana oluşturduğumuz kamu ve toplum yararını esas alan çizginin geliştirilmesi ve yoğun emekler ile mümkün olmuştur.

Odamız ve TMMOB, meslek alanlarımızdan hareketle insanı, kamu, toplum ve ülke çıkarlarını temel alan ve kamu kurumları ile kamuoyunda güvenilirliği tesis eden bu mesleki hassasiyetlerini korumak ve geliştirmek için özel çaba sarf etmeye bundan böyle de tam bir kararlılıkla devam edecektir.

Değerli Katılımcılar,

Odamız adına Kongrenin gerçekleştirilmesini sağlayan Düzenleme ve Yürütme Kurullarına, Ankara Şube Yönetim Kurulu ve çalışanlarına, Kongreyi destekleyen kurum, kuruluş, üniversite ve firmalara, bildiri sunacak konuşmacılara, sergide yer alan kuruluş ve firmalar ile bütün katılımcılara, OYK Üyesi Tahsin AKBABA ile Düzenleme Kurulu Başkanı ve OYK Sekreteri Ali Ekber ÇAKAR‘a, Oda Yönetim Kurulumuz adına içtenlikle teşekkür ediyor, Kongremize başarılar diliyorum.