III. BAKIM TEKNOLOJİLERİ KONGRESİ VE SERGİSİ - BTKS 2007 DENİZLİ'DE YAPILDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

III. Bakım Teknolojileri Kongresi ve Sergisi-BTKS 2007, 22–25 Kasım 2007 tarihlerinde Denizli‘de Pamukkale Kongre ve Kültür Merkezi‘nde yapıldı. Ana teması "Toplam Üretken Bakım" olarak belirlenen Kongreyi, aralarında Demir Çelik Üreticileri Derneği ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı‘nın da bulunduğu 17 kurum, kuruluş ve üniversite destekliyor.

Kongre kapsamında, bakım teknolojileri sektöründe ürün ve hizmet üreten kurum ve kuruluşların katılımı ile gerçekleşecek sergi ile doğrudan bilgilendirme ve etkileşimin sağlanacağı bir platform oluşturularak mühendis, işveren, çalışan, öğrenci ve sektör firmalarının daha geniş bir katılım ile buluşturulması amaçlanıyor. 
11 oturumda 44 bildirinin sunulacağı, bir panel, 6 ayrı kurs ve bir de seminer düzenlenecek ve 4 gün sürecek olan organizasyonda, Türkiye‘nin farklı illerinden gelen yüzlerce mühendis ve kullanıcı yüz yüze görüşecek, hizmet ve ürün talep eden kamu-özel sektör yetkilileriyle bir arada olacaklar. 
Kongrenin açılış konuşmaları MMO Denizli Şube Başkan Vekili Hüseyin HADIMLI, MMO Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ, Pamukkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Halil KUMSAR ve Denizli Vali Vekili Mehmet ÇAPRAZ tarafından yapıldı. 
MMO Denizli Şube Başkan Vekili Hüseyin HADIMLI açılışta yaptığı konuşmada, kısaca Denizli Şube çalışmaları hakkında bilgi verdi. 
TMMOB Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin KORAMAZ ise, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada Odanın bu dönemki kongre, kurultay, sempozyum etkinlikleri hakkında bilgi verdikten sonra şunları söyledi: 
"Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz Kongremiz, artık süreklilik kazanmış ve kurumsal bir çerçeveye oturmuştur. Bu kongre bakım teknolojileri konusunda en kapsamlı ve en nitelikli etkinlik hüviyetine ulaşmıştır.
Odamız diğer bütün uzmanlık alanlarımızla ilgili dallarda olduğu gibi, bakım teknolojileri konusunda da geliştirici çalışmalarda bulunmayı temel görevlerimizden biri olarak görmektedir. Kongremizle bakım teknolojileri konusunda çalışma yapan öğretim üyesi, mühendis, teknisyen, yazılımcı ve uygulayıcılar, ülkemizde konusunda ilk kez düzenlenen bu etkinliklerde, bilgi ve deneyimlerini paylaşma, sorunlarını tartışma ve taleplerini yetkililer ve kamuoyuna iletme olanağı bulmaktadır. Yine kongremiz paralelinde yer alan sergi ile bakım alanındaki cihaz, ürün, teknolojik yenilikler ve somut uygulamalar kamuoyu ile paylaşılmaktadır. 
Kongrelerimiz, "Bakım" kavramı ve bakım bilinci geliştirerek, güvenli, ekonomik ve çevreye duyarlı bir çalışma ortamının hazırlanması ve dolayısıyla ülke sanayisine katkı koymayı amaçlamaktadır. Kongrelerimiz sayesinde "Bakım Mühendisliği" kavramı da ülkemiz gündemine taşınmıştır. 
Teknolojideki gelişmelerin takibinin vazgeçilmez olduğu, işletme maliyetlerinin arttığı, rekabetin uluslararası planda kızıştığı günümüzde makina ve tesislerin arızasız, sorunsuz, verimli ve uzun ömürlü çalıştırabilmesi doğru ve bütün bu ve diğer konuları kapsayan planlı bir bakım yaklaşımı ile mümkündür. Bu noktada "görünmez üretim" olarak bakım teknolojileri doğrudan üretici güç konumunda devreye girmektedir. Proses zamanlarını kısaltma, üretim risklerini azaltma, gereksiz stok maliyetleri oluşturmamanın yolu bakım proseslerinin gerektiği gibi oluşturulmasından ve sürecin her noktasında bakım konusunda uzman mühendislerin görev almasından geçmektedir. 
Gerek bu nedenle gerekse mesleki formasyonun yaşam boyunca geliştirilmesi gerekliliği itibarıyla Odamız, tüm mesleki uygulama alanlarımızda ve makina mühendisliğinin temel fonksiyonlarından biri olan bakım alanında çalışacak üyelerimizin konularında yeterli bilgi ve deneyime sahip olması gerektiğini savunmakta, lisans eğitiminin meslek içi ve hizmet içi eğitimlerle desteklenmesini ve yaşam boyu eğitimi zorunlu görmektedir. 
Bu nedenle Odamız, bakım teknolojileri alanındaki yayın eksikliğini giderecek birçok kitap yayınlamakta, Meslek İçi Eğitim Merkezleri kanalıyla düzenlediği seminer ve kurslarla üyelerini bilgilendirmeye çalışmaktadır. 
Ülke geneline yayılmış 49 noktada çağdaş eğitim donanımları ve mekanlarda hizmet sunan MİEM‘lerimiz artık bir okul kimliğine kavuşmuş olup aynı anda 2.500 üyemize hizmet verebilecek bir kapasiteye sahiptir. Genel Kurul kararımız doğrultusunda MİEM bir Enstitü kimliğine kavuşturulacaktır. 
Belgelendirme faaliyetleri için Oda merkezinde oluşturduğumuz Personel Belgelendirme Kuruluşumuz ilgili AB standardı kapsamında TÜRKAK‘a akredite ettirilmiş olup, düzenlenen belgelerin uluslararası tanınırlığı konusunda da önemli bir adım atılmıştır. 
Odamız bakım bilincinin işletmeler ve sanayide yerleşmesi ile iş sağlığı ve güvenliği, enerji tasarrufu ve işletme yönetimi gibi konular arasında bağ kurmak gerektiğine inanmaktadır. 
Bu nedenle Odamız bakım alanında çalışan üyelerimizi de çok yakından ilgilendiren iş sağlığı ve güvenliği ile çevre mevzuatlarına yönelik çok yönlü çalışmalar içindedir. Oda bünyesinde oluşturduğumuz TÜRKAK‘tan akredite muayene kuruluşu ve laboratuvarlarımızla basınçlı kaplar, kazanlar, kaldırma ve iletme makinalarının periyodik kontrolleri ile çevresel ölçüm hizmetleri verilmektedir. 
Sevgili Arkadaşlarım, 
Bizler bilimsel bilgiyi toplum ve ülke yararına dönüştüren bir mesleğin üyeleriyiz. Ülkemizin altyapısında, sanayileşmesinde, teknoloji üretiminde önemli görevler üstleniyoruz. Bizlerin geleceği sanayileşmeden, bilim ve teknolojik gelişmelerin izlenmesinden ülke kaynaklarının üretken yatırımlara yönlendirilmesinden geçmektedir. Odamızda yürütülen tüm bu çalışmalar da ülkemizin teknik bilgi birikiminin artırılması ve üretim yeteneğinin geliştirilmesi içindir. 
Ancak ne yazık ki ülkemizde özellikle son 25 yıldır uygulanan politikalarda üretim yerine rant esas alınmaktadır. Ülke kaynakları ağırlıklı olarak hizmet ve finans sektörlerine aktarılmakta, ithalat özendirilmekte ve özelleştirme uygulamaları ile sanayi alt yapımız dağıtılmaktadır."
Oda Başkanı, makina ve dolayısıyla bakım mühendisliğinin uygulama alanı olan sanayideki duruma ilişkin ayrıntılı bilgiler verdikten sonra "Sektörlerimizin teknoloji düzeyi de düşmüştür. Yüksek katma değerli ürünlerin toplam ihracat içerisindeki payı % 5‘i bulmamaktadır. AR-GE harcamaları şirket cirolarının % 0,5‘i seviyesindedir. Şirketlerde hizmet içi eğitim yok denecek düzeydedir" dedi ve mühendislerin durumu üzerine de şu verileri dile getirdi: 
"Bu gelişmeler sonucunda meslek uygulama alanlarımız gün geçtikçe daraltılmaktadır. Çalışan üyelerimizin yaklaşık % 75‘i yoksulluk sınırının altında ücret almakta, önemli bir kesimi de meslek dışı alanlarda çalışmaktadırlar. Mühendislerin, sanayi katma değeri içindeki ücretlerinin toplam içindeki payı son 10 yıl içinde % 35,2 oranında azalmıştır. Mühendislik ücretleri de geçim standartları endeksine göre son 10 yıl içinde % 56,8 oranında düşmüştür. Yani bir diğer deyişle mühendisler katma değerden daha az pay almaktadırlar ve görece 10 yıl içinde yoksullaşmışlardır."
Emin KORAMAZ konuşmasını şöyle sürdürdü: 
"Üretimi ve yatırımı dışlayan bu politikalar sonucu dış borçların tutarı 226 milyar dolara ulaşmış ve GSMH‘ye oranı % 50‘ye yaklaşmıştır. 40 milyar dolara ulaşan cari açık yeni alınan dış borçlarla kapatılmaktadır. 
Ülkemiz spekülatif sermayenin boyunduruğu altına sokulmuştur. Borsaya 1.000$ olarak gelen para hiçbir katma değer yaratmadan bir yıl sonra 1.470$ olarak geri dönmektedir. "Yüksek faiz+değerli YTL" kıskacıyla halkın sırtından % 47 nema ile para kazanılmaktadır. 
Sevgili Meslektaşlarım, 
Ülkemizin, halkımızın, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın içinde bulunduğu bu olumsuzlukları aşmak ve alt etmek şüphesiz mümkündür. İnsanlarımızın üzerinde özgürlük ve gönenç içerisinde yaşayacağı başka bir Türkiye mümkündür. 
Bunun için bu ülkeyi yönetenler her şeyden önce bütün bu olumsuz gidişin nedeni olan küresel sermaye patentli politikalardan vazgeçmeli, yüzünü kendi özgücüne çevirmelidir. 
Yıllardır uluslararası para kuruluşlarının güdümünde uygulanan ekonomik ve sosyal politikalar ile üretimi yatırımı, sanayileşmeyi, bilimi, teknolojiyi, mühendisi, insanı dışlayan uygulamalar terk edilmeli; planlama yönelimi benimsenmelidir. 
Yatırımlar artırılmalı, özelleştirme uygulamalarıyla devletin küçültülmesi saplantısından vazgeçilmelidir. 
Eksenine insanlarının mutluluk ve refahını, sosyal devlet anlayışını oturtan, bilim ve teknoloji politikalarına dayalı bir sanayileşme ve kalkınma planı uygulamaya konulmalıdır. Böylesi bir stratejide yerli yatırımcı özendirilmeli ve korunmalı katma değeri yüksek ileri teknoloji isteyen alanlarda yapılacak yatırımlar desteklenmelidir."
Oda Başkanı, konuşmasını kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek tamamladı.