"DOĞALGAZ İÇ TESİSAT VE SERVİS HATLARI SERTİFİKASI" ALMAK İSTEYENLERDEN TEMİNAT BEDELİ İSTEMEK YASAL

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Odamız Şubelerinden gelen uyarılarda doğalgaz dağıtım lisansı sahibi ya da yetki belgesi sahibi şirketlerine, "İç Tesisat ve Servis Hatları Sertifikası" almak için başvuran gerçek ve tüzel kişilerden "Teminat" adı altında bedeller istendiği belirtilmektedir. Bunun üzerine harekete geçen Odamız konuyu araştırmak üzere bir çalışma başlatmış ve bu çalışma sonucunda EPDK‘ya gönderdiğimiz yazıda konunun araştırılarak olayın yasal olup olmadığı konusunda bilgi istenmiştir. Gelen cevap yazısında istenen teminat bedelinin ilgili mevzuat ve yönetmeliklere aykırı olduğu ve yasal davranılmadığı anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere ülkemizde doğalgaz ile ilgili tüm faaliyetler 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu ve bu Kanuna dayanarak çıkarılmış Yönetmelikler çerçevesinde yürütülmektedir. İç Tesisat ve Servis Hatları Sertifikası almak isteyen gerçek ve tüzel kişiler de EPDK'ca 25.09.2002 tarih ve 24887 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Doğalgaz Piyasası Sertifika Yönetmeliği"nde hükmedilen usül ve esaslara göre başvuruda bulunabilmektedir. Odamızın Şubelerinin göndermiş olduğu yazılarda, bu alanda İç Tesisat ve Servis Hatları Sertifikası almak üzere dağıtım lisansı sahibi bazı firmalara başvuruda bulunan üyelerimizden, ilgili şirket tarafından 7500 USD tutarında nakit "Teminat" talep edilmiştir. İlgili Kanun ve Yönetmelikler çerçevesinde konunun değerlendirilmesi için EPDK'ya gönderilen yazıda doğalgaz dağıtım lisansı ya da yetki belgesi sahibi şirketlere, "İç Tesisat ve Servis Hatları Sertifikası" almak için başvuran gerçek ve tüzel kişilerden "Teminat" adı altında bedel istenmesinin ve 7500USD'lık meblağın yasal olup-olmadığı konusunda tarafımıza bilgi verilmesi talep edilmiştir.

EPDK'dan gelen cevap yazısında; sertifika başvurularında istenecek bilgi ve belgeler ile, gerçekleştirilecek işlemler için Doğalgaz Piyasası Sertifika Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliklerin esas alınmasının zorunlu olduğu, başvuru sahiplerinden bu yönetmeliklerde belirtilenler dışında bilgi ve belgenin talep edilemeyeceği belirtilmiştir. Yani Yönetmelikte başvuru sahiplerinden teminat bedeliyle ilgili bir düzenlemenin olmadığı dolayısıyla bu bedeli isteyenlerin ilgili mevzuata uygun hareket etmeyerek suç işlediği belirtilmektedir.