AVRUPA SOSYAL FORUMU HAZIRLIK TOPLANTISI STOCKHOLM'DE YAPILDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Beşincisi Eylül 2008‘de, İsveç‘in Malmö kentinde toplanacak Avrupa Sosyal Forumu için hazırlıklar sürüyor. Avrupa‘nın onlarca ülkesinden gelen sosyal hareketlerin temsilcileri 14 -16 Eylül tarihlerinde düzenlenen hazırlık toplantısında Malmö forumunun programına dair önemli kararlar aldı. Türkiye‘den, aralarında TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı‘nın da  bulunduğu 20 kişinin katıldığı hazırlık toplantısı esnasında çok sayıda network bir araya geldi. Ayrıca, yapılan sosyal hareketler asamblesinde 26 Ocak 2007‘de Dünya Sosyal Forumu Uluslararası Konsey‘inin aldığı kararla yapılacak küresel eyleme ilişkin hazırlıklar ele alındı.

Network toplantıları

Hazırlık toplantısının ilk günü networklerin çalışmalarına ayrıldı. Emek ve küreselleşme networku, Babel networku, başka bir Avrupa için prensipler şartı networku, kamu hizmetleri için Avrupa networku, savaş karşıtı network, göçmen networku, kütüphaneciler networku gibi çeşitli ağlar, kendi etkinlikleri ve eylem planlarıyla ilgili görüşmeler gerçekleştirdiler.

Asamble

İkinci güne ise açılış konuşmaları, gündemin ve kolaylaştırıcıların onaylanması ile başlandı. Ardından İskandinavya Komitesi bugüne dek yapılan çalışmaların özetlendiği bir sunuş yaparak kendi iş planlarını tartışmaya açtı.

Komitenin yaptığı sunuşa göre ASF Malmö'ye 20 bin kişilik bir katılım bekleniyor (10 bin İsveç, 4 bin Danimarka, Norveç ve Finlandiya, 6 bin diğer Avrupa ülkeleri). Malmö'nün merkezinde Rosengard isimli bölgede yapılacak forumun toplam maliyetinin 1,3 milyon euro civarında olacağı tahmin ediliyor.

ASF programına öneriler Aralık ayından itibaren web sitesi üzerinden yapılabilecek. www.esf2008.org sitesi program önerilerinin kolayca girilebileceği bir biçimde düzenleniyor.

Seminer ücretleri için toplantının yapılacağı salonun büyüklüğü dikkate alınacak. 1000 kişilik salonlar için 1000 euro katkı payı istenmesi düşünülüyor. Giriş ücretleri ise işsizler ve öğrenciler için daha düşük tutulacak.

İskandinavya Komitesi'nin sunuşunun ardından aşağıdaki başlıklar küçük gruplarda tartışıldı.

- Forumun dinamiğini nasıl geliştiririz?

- ASF networkunu nasıl büyütürüz?

- Lojistik

- Program

- Finansman

- Hazırlık Toplantıları: İç demokrasiyi nasıl geliştiririz?

- Web sitesi

- ASF / Hazırlık Toplantıları araştırmasının sonuçları

Sosyal Hareketler Asamblesi

Önümüzdeki yıl Dünya Sosyal Forumu, Uluslararası Konsey'i aldığı kararla, tek bir merkezde toplanmak yerine, aynı gün dünya çapında gösterilere imza atacak. Bu eylemlerin Avrupa ayağının koordinasyonu ise Avrupa Sosyal Forumu'nda düzenlenen Sosyal Hareketler Asamblesi vasıtasıyla yapılıyor. Stockholm'de yapılan sosyal hareketler toplantısında da eylem organizasyonu ile ilgili gelişmeler ele alındı. TMMOB İkinci Başkanı Hüseyin Yeşil'in, Türkiye'de yapılması planlanan eylemlerle ilgili bilgi verdiği asamblede, ayrı bir Avrupa eylem çağrısı yayınlama önerisi de tartışıldı. Bu tartışmaya ve eylem hazırlıklarına Aralık ayında düzenlenecek hazırlık toplantısında devam edilecek.

Program Tartışması

Hazırlık toplantısının son günü sosyal forumun temalarının nasıl oluşturulması gerektiği konusu ele alındı. Bugüne kadar iki metotla ASF'nin temaları oluşturuldu. Ya öncelikle temalar belirlenip buna göre seminer ve atölye önerileri alınıyordu, ya da önce öneriler alınıp buna göre temaların hatları çiziliyordu. Yapılan tartışmaların sonucunda Atina forumundaki gibi, öncelikle önerilerin alınması ve bunun ardından temaların oluşturulmasına karar verildi.

Bir sonraki hazırlık toplantısı: İstanbul

Önümüzdeki hazırlık toplantısının tarihi ve yeri ile ilgili yapılan tartışmalarda Türkiye Sosyal Forumu adına yapılan, forum programının zamanlamasına da uygun düşecek, 30 Kasım-1-2 Aralık 2007 tarih önerisi kabul edildi. Yer olarak da yine TSF'nin İstanbul önerisi kabul edildi. Bunda daha önce İstanbul'da yapılan Avrupa Sosyal Forumu hazırlık toplantılarına hem Türkiye'den hem de Doğu Avrupa, Rusya ve Yunanistan'dan büyük bir katılım sağlanmış olmasının da önemli bir etkisi oldu.

ASF 2010 için öneri: İstanbul

Hazırlık toplantısının son gündeminde, Türkiye Sosyal Forumu'nun, 2010'da yapılacak 6. Avrupa Sosyal Forumu'nu İstanbul'da yapma önerisi tartışıldı. TSF adına TMMOB İkinci Başkanı Hüseyin Yeşil'in ve Küresel BAK Yürütme Kurulu Üyesi Yıldız Önen'in yaptığı sunuşta forumların bugüne kadar sosyal hareketlerde yarattığı olumlu etkilerden ve İstanbul'un konumu itibariyle başarılı bir foruma ev sahipliği yapabileceğinden bahsedildi. Türkiyeli sosyal hareketlerin ASF içindeki aktif katılımları ve sosyal hareketlerin Türkiye'de yürüttüğü etkin faaliyetler de İstanbul önerisi içerisinde dile getirilen olgulardı. TSF adına yapılan bu öneri, katılımcıların büyük bölümünün desteğini kazandı. Bir sonraki hazırlık toplantısında ASF 2010 için yapılan bu önerinin karara bağlanması bekleniyor.