YENİ İŞ GÜVENLİĞİ HAZIRLANMALI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Cumhuriyet döneminde ilk iş yasası 1930 yılında çıkarılmıştır. Daha sonraları konuyla ilgili değişik tarihlerde defalarca iş yasaları, buna bağlı tüzük ve yönetmelikler çıkarılmasına rağmen 70 yıldır bu konuyla ilgili bir sistem her neden ise bir türlü rayına oturtulamamıştır. Oysa adı üzerinde, iş yasası olan bu yasaya bağlı tüzük ve yönetmelikler direk çalışanları, dolayısıyla insanlığı ilgilendiren bir yasadır.

Ne hazindir ki insanlığı ilgilendiren bu sistemin,  sürekli bazı kişilerin kendi çıkarlarını ön plana  alarak oluşturması,  yasaya bağlı tüzük ve yönetmeliklerin sürekli  iptal edilmesi ve konunun sürekli ortada bırakılmasına neden olunmaktadır.  İş kazasıymış,  insan sağlığıymış kimsenin umurunda değildir.  En acı tarafı ise,  bu durumun oluşmasına en büyük etkiyi siyasi iktidarların çanak tutarak, destek vermesi,  göz yummasıdır.  2009 yılının iş güvenliği ile ilgili yetkili  birimlerinin yayınladığı verilere baktığımızda, iş kazası sonucu ölüm oranı  10/100 000 ile Avrupa da ilk sırayı almaktayız. Dünya sıralamalarında da en ön sıralarda yer alıyoruz. 2009 yılında ülkemizde  64316 adet  iş kazası meydana gelmiştir.  Bu kazalar ve meslek hastalıkları sonucu ise 1171 kişi ölmüştür.  Böyle bir manzara ülkemizde yaşanmasına rağmen hükümetlerin hala İş Sağlığı ve Güvenliği ( ISG )  ile ilgili bir sistem kurulamaması ve çıkar gözetilmesi,  çok üzüntü vericidir.

            Biz mühendisler, çalışanların sağlıklı ve güvenli bir ortamda,  çalışma koşullarının yaratılmasına hazırız.  Bunun için gerekli olan bilgi birikimine ve yeteneğe de sahibiz.

             Bizim beklentimiz;  İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda yıllardan beri kongreler düzenleyen, eğitimler veren,  gerekli periyodik kontrolleri yapan, teknik ölçüm ve yayın faaliyetlerinde bulunan TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) ile  diğer  oda ve sivil toplum kurumlarının görüşleri de alınarak, yansız, tarafsız ve çıkar gözetilmeden, belirli bir kesimi değil, bütün çalışanları kapsayan yeni bir İş Sağlığı ve Güvenliği (ISG) yönetmeliği hazırlanarak yürürlüğe konulmasıdır.  Bilim ve eğitime saygı göstererek,  ISG uzmanlarını gerçek yerine oturtarak çıkarılacak yeni  bir İş Güvenliği Kanunu ile insan ölümlerinin, yaralanmalarının ve sakat kalmalarının önüne geçilmesi sağlanacaktır.