"YERLİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ MUĞLA İÇİN ETKİN KULLANIMI" ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Denizli Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

27 Nisan 2009

Yerli ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Muğla İçin Etkin Kullanımı Çalıştayı 24-25 Nisan tarihlerinde Muğla Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Toplam dört oturumda 13 adet bildirinin sunulduğu ve iki konferansın gerçekleştirildiği çalıştayda, Odamız Enerji Çalışma Grubu Üyeleri Haluk Direskeneli, Şayende Yılmaz ve H. Caner Özdemir de birer bildiri sundular.

Yerli ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Muğla İçin Etkin Kullanımı Çalıştayı 24-25 Nisan tarihlerinde Muğla Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Çalıştay, MMO Muğla İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Ali ŞAHİN, MMO Denizli Şubesi Başkanı Hüseyin HADIMLI, Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener OKTİK, Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman GÜRÜN, Muğla Vali Vekili Recep YÜKSEL tarafından yapılan açılış konuşmaları ve MMO Enerji Çalışma Grubu Başkanı ve DEK TMK Üyesi A.Oğuz TÜRKYILMAZ'ın açılış konferansıyla başladı. Toplam dört oturumda 13 adet bildirinin sunulduğu ve iki konferansın gerçekleştirildiği çalıştayda, Odamız Enerji Çalışma Grubu Üyeleri Haluk Direskeneli, Şayende Yılmaz ve H. Caner Özdemir de birer bildiri sundular. 

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener OKTİK konuşmasında; Yenilenebilir Enerjinin hayata geçirilebilmesi için sivil toplum kuruluşları ve üniversite işbirliğinin önemini vurgulayarak Makina Mühendisleri Odası ve Muğla Üniversitesinin bu konuda daha önce de  etkinlikler düzenlediğini belirtti. Muğla Üniversitesi hakkında bilgiler verdi. Enerjinin elde edilmesi sırasında doğaya zarar vermeyen alternatif yöntemlerin kullanılmasının gerekliliği konusunda düşüncelerini ifade ederek bu amaçla kurulan Muğla Üniversitesi Temiz Enerji Kaynakları  Araştırma ve Geliştirme Merkezi' nin çalışmalarının devam etmekte olduğunu ve  Muğla Üniversitesi merkez yerleşkesinin tükettiği enerjinin %4'nün güneşten fotovoltaik yolla dönüştürülen enerji olduğunu söyledi.

Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman GÜRÜN konuşmasında; Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarının bol olduğu bir ülke olmasına rağmen enerji ihtiyacının büyük bir bölümünün dışarıya bağımlı olarak gerçekleştirilmekte olduğunu belirtti. Elimizdeki varlığın envanterinin çıkartılarak hangi bölgede hangi yenilenebilir enerji kaynağının değerlendirilmesi gerekiyor bunun tespiti yapılmalı dedi. Muğla Belediyesi olarak Muğla için ne yapılması gerektiği konusunda yapılacak olan projelerde üniversite ve odayla işbirliği içerisinde olduğunu söyledi. Muğla Belediyesi olarak  İsveç Belediyeler Birliği ve Türkiye Belediyeler Birliği arasında yapılan bir çalışma neticesinde Muğla Antalya Tarsus ve İsveç' in Malmö kentlerinde güneş enerjisinden faydalanılması konusunda çalışmalara devam edildiğini ve Muğla'da Avrupa Birliği fonlarından yararlanarak bir güneş tarlası kurulması için çalışma yapıldığını belirtti. Asıl önemli olanın Türkiye'nin enerji ile ilgili ne yapması gerektiği konusunda Enerji Bakanlığı'nın yapılan çalışmaları koordine ederek ilgili sivil toplum örgütleri, üniversiteler, yerel yönetimler işbirliği ile oluşturulan kısa, orta ve uzun vadeli planların yapılması gerektiğini ifade etti.

Muğla Vali Vekili Recep YÜKSEL konuşmasında; dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına hızla yönelinmesi gerektiğini, 2008 yılının çıkarılan Enerji Verimliliği Kanunu ve Yönetmelikleri ile Enerji Verimliliği Yılı olduğunu belirtti. Muğla civarında tamamlanan hidroelektrik santralleri ve taleplerle ilgili bilgi verdi. Çalıştay sonuçlarının ilgili mercilerle paylaşılarak çalışmalara hızla yön verilmesi gerektiği yönündeki düşüncelerini ifade etti.

Çalıştayda, Muğla'daki üç termik santral ve kullandıkları kömür ele alınırken, Türkiye'nin yerli kömürünün yerli teknoloji ile kullanması gerektiği ifade edildi. Odamız Enerji Çalışma Grubu Üyesi Haluk Direskeneli, sunumunda, kömür teknolojisi pazarı ve Türkiye konusunda yaptığı açıklamada, Türkiye'de yerel mühendislik kapasitesiyle çok şeylerin yapılabileceğini belirtirek, "Türkiye yıllardır işlettiği, ama hala kendi tasarımını, teknolojisini geliştiremediği termik santral teknolojisine sahip olabilir. Aynı şekilde rüzgar türbünlerini, hidrolik türbünleri, azami yerli kapsamda kendimiz üretebilmeliyiz. Kamu, geçmişte finansman ihtiyacı nedeniyle yabancı yatırımcıyla öncelik vererek kalitesiz ve verimsiz termik santraller alınmıştır. Bu santraller yerli yakıta ve çevre şartlarına uyum gösteremediler ve çabuk yaşlandılar. O santralleri imal eden firmalar da ya yok oldular, ya iflas ettiler, ya da el değiştirdiler" dedi.

Direskeneli, yerli kömürün ancak yerli mühendislik tasarımları ile en iyi şekilde kullanılabileceğini kaydederek, "Yabancı firmalar santrali kurar, deneme üretimini yapar, kesin kabulünü yapar ve gider. Muğla'daki Termik santrallerde olduğu gibi, işletici kurum sorunları ile baş başa kalır. Türkiye'nin enerji ihtiyacı hiç bitmeyecek. Rüzgar enerjisi rüzgarsız havada çalışmaz, güneş santralleri geceleri çalışmaz. Böyle zamanlarda her zaman yedekte bekletilen Termik Santrallere her zaman ihtiyaç var. Sadece rüzgar ve güneş ile enerji ihtiyacını çözemezsiniz. Kendi termik santrallerimizi, kendi kömürlerimize uygun olarak kendimiz tasarlamalıyız, kendimiz imal etmeliyiz. Bizim kendi mühendislerimiz, kendi kömür kaynaklarımıza uygun termik santral tasarımı ve hatta kombine çevrim santralinin tasarımını komple yapabilecek bilgi birikimi ve kabiliyetlere sahiptir. Ancak bunun için gerekli ortamın yaratılması şarttır. Türkiye, kendi enerji piyasasına kendi yatırımcısı, imalatçısı, akademisyeni, mühendis ve mühendislik hizmetleriyle sahip çıkmalıdır" diye konuştu.