MADENLER KAMULAŞTIRILSIN !

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Denizli Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

04 Kasım 2014

Karaman/Ermenek`teki Maden Faciası üzerine Teknik Görevlimiz Mustafa Cemal ÖZKAN tarafından bir yazı kaleme alındı.

 TMMOB`nin 60. Yaşında İş Sağlığı ve İşçi Güvenliği

1954 yılındaki ilk TMMOB Genel Kurulu`nun üzerinden tam 60 yıl geçti. 60 yıldır ülkemizde bilimi ve tekniği halk için kullanan birliğin adıdır TMMOB. 60 yıllık onurlu ve dik duruşlu hayatına çok sayıda halkçı hamle ve kazanımı sığdıran TMMOB gücünü aldığı örgütlü üyeleri ile gelecek yarınlara daha kararlı ve daha güçlü varacaktır.
Bu yazıda TMMOB`nin onurlu 60 yılı hakkında bilgilendirmeler, yorumlar, örneklemeler vb. konular üzerinde durulması olağandır lakin birliğimizin de üzerinde fazlaca durduğu, her zaman içimizi yakan, bizden parça koparan bir konuyu ele almak lazımdır diye düşündüm.

İş Sağlığı ve İşçi Güvenliği?

Soma Katliamı`nın acıları daha dinmemişken, taze iken bir acı haber de 28 Ekim günü Ermenek/Karaman`dan geldi. Saat: 12:00 sularında maden emekçileri yemek molası verdiği saatlerde, önceden üretim yapılmış olarak tabir edilen alanda birikmiş olan 10.000 metreküp su, üretim yapılan ve maden emekçilerinin çalıştığı bölgeye dolmuş ve 18 maden emekçisi sular altında kalmıştır.

6331 sayılı İş Sağlığı ve İşçi Güvenliği Kanunu`nun yürürlüğe girmesi ile emekçiler daha fazla patron baskısına alınmış ve emekçiden yana bir uygulama getirilmemiştir. Bu yasa ve getirdikleri ile ülkemiz bir ?İşçi Mezarlığı`na dönüşmüştür. Bilindiği üzere yasada bu tarz katliamların yaşanmamsı için herhangi bir düzenleme yer almamaktadır. Maden emekçilerinin ücretlerinde yapılan ?sözde- iyileştirmeler sonucu, maliyet arttı sebepleri ile işçilerden yapılan kesintiler artmıştır. Hatta Ermenek`teki maden ocağı işletmecisi yemekhane maliyetlerinin fazla olduğunu söyleyerek işçilerin yemeklerini kesmiş ve ocak dışında ki yemekhaneyi kapatmıştır. Bu olay üzerine maden emekçileri evlerinden getirdikleri erzakları hep birlikte yerin 350 metre altında yemeye başlamışlardır ki olayın da tam yemek vaktinde olması durumun varlığını göstermektedir.

İçerisinde bulunduğumuz durumdan ve Soma Katliamı`ndan önce TMMOB ve bağlı odaları iş sağlığı ve işçi güvenliği konusunda ki önerilerini gerekli resmi kurumlara iletmiş, lakin bu öneriler dikkate alınmamıştır. TMMOB bu önerilerinde, halkımızın yaşamını olumsuz etkileyecek tüm yasa ve uygulamaları bilimin ve tekniğin ışığında reddetmiştir.
Herkes gördü. Ülkemizde "İş Sağlığı ve İşçi Güvenliği sistemi çökmüştür." Denetimsizlik ve ya eksik denetim yine can kaybına sebebiyet vermiştir. Madencilik sektöründe çok fazla problem bulunmaktadır. Başlıca problemler: madencilikteki özelleştirmeler, taşeronlaştırma ve güvencesiz çalıştırma düzenidir. Maden emekçilerini ise asıl olarak güvencesizlik, taşeronlaşma ve örgütsüzlük öldürmektedir.

Türkiye`de inşaat, madencilik ve enerji sektörleri birer işçi cehennemine dönüşüyor. Bu sektörler tatlı sektörlerdir, Türkiye`nin gelecek enerji planları ve sektörlerdedir ve sermaye bu sektörleri sevmektedir.
Sonuç olarak, madenlerce iş cinayetlerinin önlemenin temel yolu ?KAMULAŞTIRMA`dır. Madenlerin kamu tarafından işletilmesi, envanterlerinin ciddi bir biçimde yapılması şarttır. Ek olarak; iş güvenliği ve işçi sağlığı denetimlerinin koşulsuz olarak bu konuda gerekli bilgi birikimi olan meslek odalarına verilmelidir.
Artık bu mahcubiyetten kurtulmak için daha yüksek sesle haykırmak gerekiyor. "Madenler Kamulaştırılsın!" Daha ucuz, güvencesiz ve örgütsüz işçi çalıştırmak için özel sektöre peşkeş çekilen madenler geri alınmalıdır.

Madencilik en tehlikeli sektörlerden birisidir. Şakası olmaz madenciliğin emek ister, alın teri ister, bilgi birikimi ister, tecrübe ister, denetim ister. Daha fazla sözü uzatmaya gerek yoktur. Durum ile alakası bulunan DİSK, KESK, TMMOB ve TTB gibi emek, demokrasi güçleri ve meslek odalarına büyük işler düşmektedir. En büyük iş ise, kamulaştırma sloganının daha gür atılması için zemin ve kamuoyu oluşturmaktır.
Söz ve cümleler tükendi. Artık tek cümle kaldı geriye, MADENLER KAMULAŞTIRILSIN!

Mustafa Cemal ÖZKAN
Makina Mühendisi/Teknik Görevli
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesi