KAZANAN HEP BÜYÜK ŞİRKETLER

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Denizli Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

19 Ekim 2010

TMMOB Mühendislik Mimarlık Haftası Etkinlikleri kapsamında Açlık ve Tarım Politikaları konulu bir konferans veren Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya bugünkü yapıda kazananların her zaman uluslar arası büyük şirketler olduğunu söyledi.

MMO 7. Yıl Salonu'nda düzenlenen konferansta konuşan Özkaya; Tarım tekellerinin desteklerin asıl yararlanıcı olduğunu belirterek Kazananların hep büyük şirketler olduğunu söyledi. Bugün ülkemizde tarım üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları ve bunların nedenlerin de belirten Özkaya sağlıklı bir tarım politikası için olması gerekenleri şu cümleler ile açıkladı: "Herkes yeterli, ödeyebileceği, sağlıklı, lezzetli, kültürüne uygun besine ulaşmalı. Kırsal toplum onurlu bir yaşam sürmeli, kentlere göç etmek istemiyorsa kırsal kesimde yaşayabilmeli, emeğinin karşılığı olan bir geliri elde etmeli. Yerel, bölgesel ve ülke düzeyinde geniş tabanlı bir ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmalı. Kırsal çevre ve peyzajı, kültürü, mutfağı, toprağı, suyu, biyoçeşitliliği korumalı, "sürdürülebilir yönetim olmalı"

Dünya ve ülkemiz açısından yapılması gereken çok şey olduğunu da kaydeden Prof. Dr. Tayfun Özkaya; "Tarım, Dünya Ticaret Örgütü Doha görüşmelerinden çıkarılmalı. Dampingli ihracata dayalı aşırı üretime engel olmalı. Gelişmekte olan ülkeler tarımlarını özgürce geliştirme hakkına sahip olmalı: Gıda egemenliği, Yerel tüketim, doğrudan pazarlama gerçekleştirilmeli. Organik, sürdürülebilir tarım, permakültür ve katılımcı araştırma aktif olarak hayata geçirilmeli.

Ülkemiz için alternatif bir tarım politikası da şu şekilde olmalı: Pazara giriş ve korunma: Dampingli ithalat durdurulmalı ve adil fiyatlar gerçekleşmeli. Şirketlerin tekelleşmesine engel olunmalı. Tarımsal sanayilerde özelleştirmeler durdurulmalı, yeniden kamu ve kooperatif sektör güçlendirilmeli. Kamu bütçeleri üreticiler için kullanılmalı: destekleme kötü değildir. Tohum, toprak, su korunmalı, talan edilmemeli" şeklinde konuştu.