DENİZLİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLERİ BULUŞMASI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Denizli Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

17 Nisan 2010

17 Nisan 2010, Cumartesi günü MMO Denizli Şubesi'nde, 24 endüstri mühendisi buluştu. MMO Denizli Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Endüstri Mühendisi İskender Erbil, MMO Denizli Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Hadımlı ve Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç Dr. Aşkıner Güngör açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

Davetli konuşmacı olarak MMO İzmir Şube Müdürü Endüstri Mühendisi Turgay Şirvan; Oda yapısı, Oda organizasyonu içerisinde endüstri mühendislerinin rolü ve EİM-MEDAK ve MDK yapılanması hakkında bir sunum yaptı. Sunumda; MMO İzmir Şubesi‘nde bu güne kadar gerçekleştirilen endüstri mühendisliği çalışmaları ile bu dönemde planlanan çalışmalar hakkında geniş bilgiler aktarıldı. Katılımcıların ilgi ile izlediği sunumda, özellikle meslek hayatına yeni atılmış endüstri mühendisleri, Oda ve endüstri mühendisliği ile ilgili bilgileri ilk ağızdan dinleme olanağı bulmuş oldu.

 

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç Dr. Aşkıner Güngör yönetiminde gerçekleştirilen toplantının ikici bölümünde, toplantıya katılan endüstri mühendisleri mesleki tecrübe sorunlarını birbirlerine aktardılar. Paylaşım toplantısından sonra Endüstri-İşletme Mühendisliği Ana Dalı Komisyonu (MEDAK) ve Şube Meslek Dalı Komisyonu (MDK)  seçimleri gerçekleştirildi.

 

Düzenlenen kokteyl ile sona eren endüstri mühendisleri buluşması, katılımcılar tarafından endüstri mühendislerinin yeni dönemde yapacağı çalışmalarla ilgili güçlü bir başlangıç olarak nitelendirildi.

 

Şube Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin HADIMLI‘ nın konuşması 

Değerli Endüstri Mühendisi Arkadaşlarım,

Hepinizi Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Yönetim Kurulu ve şahsım adına saygıyla selamlıyorum. Bildiğiniz gibi Odamız bünyesinde,  Makina mühendislerinin yanı sıra Endüstri, İşletme, Uçak, Havacılık, Uzay, İmalat, Sanayi, Sistem ve Üretim Tekniği Mühendisliği disiplinlerini de barındırmaktadır.

1954 yılında kurulan Odamızın üye sayısı 75 bini aşmıştır. Odamıza kayıtlı endüstri-işletme mühendislerinin sayısı 5.307‘ye ulaşmış olup sayı itibarı ile Odamıza kayıtlı ikinci büyük meslek disiplinini oluşturmaktadır. Yönetmeliklerimiz uyarınca Odamızda Endüstri İşletme Mühendisliği alanındaki çalışmalar Endüstri İşletme Mühendisi Meslek Dalı Ana Komisyonu ve Şube Meslek Dalı Komisyonları aracılığıyla yürütülmektedir. Bu komisyonlarda görev alan üyeler ise şubelerimizde tüm endüstri işletme mühendislerinin katılımı ile yapılan seçimlerle belirlenmektedir. Yani bir anlamda meslek dalı komisyonu Oda içerisinde özerk bir statüde hizmet verebilmektedir.

Bildiğiniz gibi, Odamızca düzenlenen Endüstri-İşletme Kurultaylarında üzerinde en çok durulan hususların başında endüstri ve işletme mühendislerinin yetki ve sorumluluklarını ve serbest meslek uygulamalarını belirleyen yasal düzenlemelerin bulunmaması, bu alanda meslek içi eğitim ve belgelendirme programlarının yetersizliği konuları gelmekteydi.

Bu konularda geçtiğimiz dönemde oldukça kapsamlı ve sonuç alıcı çalışmalar yürütülerek Stratejik Planlama ve Yatırım Yönetimi alanında iki adet yönetmelik 21 Şubat 2008 tarihinde Resmi Gazetede yayımlatılarak yürürlüğe sokulmuştur.

Odamızca geçmiş dönemlerde yayımlatılan İş Güvenliği Mühendis Yetkilendirme ve Gıda Ambalajı Sorumlu Yönetici Yönetmeliklerimizin yanı sıra yeni çıkarılan bu iki yönetmelikle Endüstri ve İşletme Mühendislerinin yetki alanlarının tanımlanmasında önemli adımlar atılmıştır.

Meslek İçi Eğitim Merkezlerimizce, endüstri işletme mühendislerine yönelik olarak düzenlenen Kalite Sağlama Sistemleri, Çevre Güvenliği, İstatistiksel Süreç Kontrolü, Kalite Planlaması, İç Denetçi, 6 Sigma, Depo Yönetimi, Satın Alma Yönetimi, Stok Yönetimi, Üretim Kaynak Planlaması, İş Etüdü, Yalın Üretim, Ergonomi, İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimlerine bu iki yönetmelik konusu eğitimler de dahil edilmiştir.

Yine Odamızın tasarı aşamasından başlayarak destek sunduğu Enerji Verimliliği Yasası uyarınca Endüstri ve İşletme Mühendisleri Endüstriyel işletmelerde enerji yöneticisi olarak hizmet sunabilecektir. Odamız bu alanda eğitim ve belgelendirme yapmak konusunda Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulundan gerekli yetkiyi almış ve 2009 Kasım ayı başı itibarıyla eğitim faaliyetlerimiz başlamıştır.

Eğitimlere siz meslektaşlarımızın katılmasını ve enerji yöneticiliği alanında söz sahibi olmanızı önemsiyoruz.

Meslek içi eğitim faaliyetlerimizde öğretim üyelerimiz ve konusunda yetkin meslektaşlarımızın tam desteğini beklediğimizi de özellikle belirtmek istiyorum.

Endüstri İşletme Mühendisleri, Odamız bünyesinde 3 ayda bir yayınlanmakta olan "Endüstri Mühendisliği Dergisi" aracılığıyla, meslek alanlarıyla ilgili konularda birikimlerini aktarma ve tartışma olanakları bulmaktadırlar. Mayıs 1989 yılından bu yana yayınlanan dergimiz, TÜBİTAK Mühendislik ve Temel Bilimler Veri Tabanına kabul edilmiş olup, çeşitli üniversitelerce "A Grubu" yayın kategorisinde yer almaktadır.

Sevgili Arkadaşlarım,

Ülkemizde uygulanan politikalar sonucu meslek uygulama alanlarımız gün geçtikçe daraltılmaktadır. Çalışan üyelerimizin yaklaşık % 75‘i yoksulluk sınırının altında ücret almakta, önemli bir kesimi de meslek dışı alanlarda çalışmaktadırlar. Mühendislerin, sanayi katma değeri içindeki ücretlerinin toplam içindeki payı son 10 yıl içinde % 35,2 oranında azalmıştır. Mühendislik ücretleri de geçim standartları endeksine göre son 10 yıl içinde % 56,8 oranında düşmüştür. Yani bir diğer deyişle mühendisler katma değerden daha az pay almaktadırlar ve görece 10 yıl içinde yoksullaşmışlardır.

 

Ülkemizin içinde bulunduğu konjonktür ile mesleki, sosyal, örgütsel sorumluluklarımız arasındaki bağlar bugün ve önümüzdeki zorlu süreç için daha özel bir önem taşımaktadır. Yaşadığımız onca sıkıntı arasında, ileriye bakma ve daha çok çalışma gerekliliği yaratan gelişmeler ve örgütlü gücümüz, bizler için hep yol gösterici olmuştur. Makina Mühendisleri Odası siz üyelerinden aldığı güçle karamsarlığa kapılmadan, tüm güçlüklere göğüs gererek direnmesini bilecektir. Odamız önümüzdeki dönemde çalışmalarını sürekli kılma ve bunu Oda çalışma ilkeleri ve programlarından taviz vermeksizin, birliğini pekiştirerek yapmaya devam edecektir.

Sözlerime son verirken, etkinliğin düzenlenmesinde görev alan, başta Endüstri Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Aşkıner Güngör olmak üzere tüm emeği geçenlere, deneyimlerini bizlerle paylaşacak olan İzmir Şube Müdürümüz Turgay Şirvan‘a, katkı ve katılımlarınız için hepinize teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.