AYDINLI MÜHENDİSLER DEPREME DUYARLILIK YÜRÜYÜŞÜNE KATILDI.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Denizli Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

17 Ağustos 2010

Yalova´da 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 11. yıldönümünde "Depreme Duyarlılık Yürüyüşü" yapıldı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından organize edilen yürüyüşe TMMOB Aydın İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Metin ALBEYOĞLU, İnşaat Mühendisleri Odası Aydın Şubesi Başkanı Kazım ZEYREK, İnşaat Mühendisleri Odası Aydın Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Metin ONAT, Mutlu BİLGİN, Makina Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Sekreteri Fikri AYDIN ve üyeler katıldı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından organize edilen yürüyüş, Yalova'da 17 Ağustos Deprem Anıtı'nın önünden başladı. Depremin yarattığı toplumsal sonuçlar konusunda kamuoyu duyarlılığını arttırmak, hükümetin ve yerel yönetimlerin sorumluluklarını hatırlatmak amacıyla yapılan yürüyüşe, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, birliğe bağlı odalar ile Türkiye genelinden yaklaşık bin 500 mühendis ve mimar katıldı.

Deprem Anıtı önünden başlayan ve Gazipaşa Caddesi üzerinden Cumhuriyet Meydanı'na hareket eden binlerce mühendis, 'Yalova Unutma Unutturma, Depremi Unutma Unutturma' sloganları eşliğinde 'Depreme Duyarlılık Yürüyüşü'nü gerçekleştirdi. Kalabalık grup Cumhuriyet Meydanı'na vardıktan sonra burada TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı bir konuşma yaptı. Siyasi iktidarları sürekli uyardıklarını söyleyen Soğancı, "11 yıl önce bundan birkaç saat sonra. İnsanlar uykudayken bir acı yükseldi bu coğrafyadan İzmit'te, Adapazarı'nda, Gölcük'te, Yalova'da, İstanbul'da büyük Marmara Depremi ile yıkıldık. 10 binlerce canımızı kaybettik. Yüreğimiz yandı. Basit bir doğa olayı tam bir afete dönüştü bu ülkede. Şimdi işte biz buradayız. Bu ülkenin mühendisleri, mimarları burada bir ses çıkarmaya geldik.

Bir çığlık çıkarmaya geldik. Depremi unutmadık demeye geldik. Buraya depremi unutmayacağız, unutturmayacağız demeye geldik. Depremin 11. yılında ses çıkarmaya geldik. Çığlık atmaya, slogan atmaya geldik. Depremlerin afet olarak yaşanmaması, yaşanıyor olması ülkemizin ve halkımızın yazgısı olamaz. Olmamalıdır.

Ülkemiz depremle yaşamaya mecbur bir ülkedir. Depremin afete dönüşmesi asla takdiri ilahi değildir. Afetler engellenebilir. Ancak bilimin, tekniğin gerekleri yapılırsa, ancak mühendislerin, mimarların sözleri dinlenirse yapılabilir. Ülkemizde işler hiç de iyi değildir. Bu ülkenin imar yasası, bu ülkenin afet yasası, bu ülkenin yapı denetim yasası, yerel yönetimler yasası, bunların ikincil mevzuatları sorunludur, sistem yüzünü asla insanımıza dönmemektedir.

Yasal düzenlemelerin tamamı rant odaklıdır. Siyasi iktidarları hep uyardık. Uyarmaya devam edeceğiz. Yüzünüzü insanımıza dönün bilimin ve tekniğin gereğini yapın. Odalarımızın, mühendisleri, mimarların sözlerine kulak verin. Siyasi iktidarı uyarıyoruz." şeklinde konuştu.

Saat 02.00'de yeniden kent merkezinde toplananlar meşalelerle Deprem Anıtı'na yürüyerek, 17 Ağustos depreminin gerçekleştiği saat 03.02'de yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulundu ve yaşamını yitirenlerin isimlerinin yanına gül bıraktı.