Şube Başkanımız Doç.Dr. İbrahim Atmaca'dan Corona Virüs Uyarısı

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Antalya Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

16 Mart 2020

Çin’de başlayıp dünyanın birçok ülkesine yayılan ve çok sayıda ölüme yol açan Corona Virüs vakasına ülkemizde de rastlanması paniğe neden olurken, virüse karşı alınması gereken en önemli tedbirlerin başında kişisel temizlik ve kalabalık ortamlardan uzak durmak geliyor.

Acil önlemler alınmalı

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Makina Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Doç. Dr. İbrahim Atmaca, alışveriş merkezleri, okullar, iş merkezleri, oteller veya hastanelerin genel kullanım alanları gibi özellikle toplu bulunulan mekanların iklimlendirme ve havalandırma sistemlerinde acil önlemler alınmasının şart olduğunun altını çizdi.

Kapalı ortamlardan uzak durulmalı

Ülkemizde eğitime ara verildiğini ve bu süreçte kapalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulması gerektiğini önemle vurgulayan Başkan Atmaca, gerekli tedbirler alınmadığı takdirde kapalı ortamların hastalığın yayılmasındaki en önemli etken olabileceğinin altını çizdi ve şu ifadeleri kullandı.

 “Alışveriş merkezleri, okullar, iş merkezleri, oteller veya hastaneler gibi mekanlarda kullanılan iklimlendirme cihazlarının filtreleri 2.5, 5 ya da 10 mikron büyüklükte kaba tozların tutulmasında uygun olsa da Corona virüsü gibi 0.3 mikronun altındaki bir partikülü tutması ve bertaraf etmesi mümkün görünmüyor. Bu nedenle özellikle bu tip yapı işletmecilerinin ekstra önlemler alması şart görünüyor.Korona virüsünün maksimum büyüklüğünün 0.3 Mikron olması ve bu kadar küçük bir partikülün konfor iklimlendirmesinde kullanılan filtreler ile tutulması imkansızdır.  Bu büyüklükte bir partikül ancak amaliyathane iklimlendirme sistemlerinde kullanılan ve HEPA filtre olarak adlandırılan özel filtreler ile tutulabilse de bunlar konfor klimalarında maliyetleri nedeniyle çok fazla tercih edilmemektedir. Salgının ağırlaştığı bu dönemde gerekirse konfor iklimlendirmesinde de işletmeciler bu filtreleri tercih edebilirler.

 ‘Enerji Tüketimi artsa da…’

Toplu kullanım alanlarında genellikle karışım havalı klima santralleri kullanıldığını ifade eden Atmaca, “Bu karışım havalı klima santrallerinde ısıtılan ya da soğutulan havanın bir kısmı mahal dönüşü dışarı atılırken, atılan kadar hava kalan havaya karıştırılarak tekrar iklimlendirilmekte ve mahale geri gönderilmektedir. Yani mahalden dönen havanın yüzde 50 ile 70’i arasındaki bir miktarı tekrar ısıtılmak ya da soğutulmak kaydıyla insanların soluduğu ortama döndürülmektedir. Virüsün etkin olduğu bu günlerde bu tip toplu kullanım alanlarındaki klima santrallerinin tamamen taze havalı çalıştırılması yani mahale verilecek havanın tamamen dışarıdan alınarak kullanılması, enerji tüketimini arttırsa bile sağlık açısından uygun olacaktır. Yani mahalden dönen havanın tamamının dışarıya atılması, içeriye verilecek havanın ise tamamen dışarıdan taze şekilde alınarak ısıtılması ve soğutulması suretiyle daha sağlıklı bir iç ortam havası elde etmek bu tip santrallerde mümkündür” diye konuştu.

Hijyenik bakımlar sıklaştırılmalı

Alınabilecek tedbirlerle ilgili olarak açıklamalarını sürdürün Başkan Atmaca, işletmecilerin bu dönemde mevcut filtrelerini tekrar temizleyerek kullanmak yerine filtrelerini yenileriyle değiştirme sıklığını da arttırabileceğini söyledi ve klima santral yüzeylerinde virüsün tutunma olasılığına karşı bu cihazların hijyenik bakımlarının bu dönemde sıklaştırılmasının da kullanıcı sağlığı açısından uygun olacağını ifade etti.

İklimlendirme yaşamsal öneme sahip

Başkan Atmaca, iklimlendirme tesisatıyla ilgili önlemlerin yaşamsal öneme sahip olduğunu söyleyerek, “Hastaneler, oteller, alışveriş merkezleri, okullar, iş merkezleri, büyük ofisler, uçaklar, trenler gibi genel ve büyük hacimli mahallerin iklimlendirme tesisatlarında uygun düzenlemeler ve ayrıca bunların bakım ve periyodik muayeneleri tekniğine uygun olarak yapılmalıdır” dedi.