3 KARANFİL ANILDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan idam edilişlerinin 37. yıldönümünde Ankara Karşıyaka'da bulunan mezarları başında anıldı. Anma etkinliğine başta TMMOB İKK ve KESK Şubeler Platformu olmak çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü ve öğrenciler katıldı.

Ankara Karşıyaka Mezarlığı‘ndaki anma törenine  yaklaşık 3000 kişi katıldı. Anma törenine katılanlar Deniz Gezmiş ile arkadaşlarının mezarına çiçekler ile yaktıkları sigaraları bırakıp, mum yaktı.

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan‘ın avukatı Halit Çelenk, 37 yıl önceki idamların Anayasa ve yasalara aykırı yapıldığını idam kararının ‘işlenen suç' değil ‘sahip olunan düşünce' nedeniyle verildiğini belirterek, şöyle dedi:

"Gezmiş, Aslan ve İnan‘ın eylemlerinden değil, düşünce ve dünya görüşlerinden ötürü idam edildi. Denizler‘in işledikleri suçlardan değil ama düşüncelerinden dolayı idam edildikleri apaçık ortada."

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarına verilen ilk kararda idam cezasının bulunmadığını kaydeden Çelenk ancak, Askeri Yargıtay Başsavcılığı‘nın bu kararı bozarak idam cezası istediğini ve böylelikle idam kararının çıktığını savundu. İnfazlardan önce Deniz Gezmiş‘in kendisine "Ağabey, o gece bizi yalnız bırakmayın, yanımızda olun, yanınıza bir arkadaş daha alırsanız iyi olur. Bizim tanığımız olun, bizlerin korkmadan nasıl büyük bir yüreklilikle sehpaya gideceğimizi görün. İleride kimi karanlık güçlerin yazabileceği yalan yanlış şeyleri yanıtlar ve düzeltirsiniz" dediğini belirten Çelenk, şöyle devam etti:

"Deniz bu sözleri o kadar içten, o kadar yürekten söylemişti ki bugün hala kulağımdadır. Avukat Mükerrem Erdoğan‘la o gece infazlarda bulunduk. 37 yıldan beri her 6 Mayıs‘ta bu sözlere uyarak mezarları başında konuşmalar yaptım. Onların o kararlı ve cesurca ölüme gidişlerini karalamak, o olağanüstü direnişlerine gölge düşürmek isteyen tüm ‘karanlık güçlere' karşı, tanıklık ettiğim gerçeği anlatarak mücadele ettim."