21 NİSAN 2010 TARİHİNDE ÇUKUROVA BELEDİYESİ İLE ASANSÖR PROTOKOLÜ İMZALANDI
21 Nisan 2010 tarihinde, Çukurova Belediyesi İle TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şubesi ve Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi Arasında Çukurova Belediyesi Sınırları İçindeki Asansörlü Binaların Asansörlerinin Yıllık Kontrolü Hakkında İşbirliği Protokolü imzalandı
Asansör Protokolü‘nin imzalandığı görüşmeye TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şube Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin ATICI, Başkan Vekili Erdal TAŞ, Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi İmdat ÇETİNER, Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Emir KAVİ, Yönetim Kurulu Yedek Üyesi Alper TAPANYİĞİT, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet MAK katıldı.
ASANSÖRLER DENETİM ALTINDA TUTULACAK
TMMOB Makina Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şubeleri ile Çukurova Belediyesi arasında asansör denetim ve kontrolü ile ilgili bir protokol imzalandı. Protokol, yaralanmalarla, hatta ölümlerle sonuçlanan asansör kazalarının önlenmesini amaçlıyor.
Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, protokol imza töreninde yaptığı konuşmada belediye hizmetlerini sivil toplum kuruluşları ve halkın katılımı ile yönetmeye büyük özen gösterdiklerini söyledi. Oluşan kazalarda yaralanma ve can kayıplarına yol açan asansör kazalarının önlenmesi aşamasında Makina Mühendisleri ve Elektrik Mühendisleri Odaları ile ortak çalışma yürüteceklerini kaydeden Başkan Arıkan, özellikle insan hayatına yönelik asansör denetimlerini ciddiye almalarından dolayı da her iki oda başkan ve yöneticilerine teşekkür etti. Asansördeki küçük bir hatanın, bozukluğun insan hayatına son verebileceğini, olası bir asansör kazasını önlemenin de sıkı denetim ve kontrollerden geçtiğini ve insan hayatının hiçbir maddi değerle telafi edilemeyeceğini belirten Başkan Arıkan, "Ne var ki bu konuda vatandaşlarımızın bize yardımcı olmalarını hassasiyetle rica ediyoruz. Asansörlerinin periyodik bakımlarını ihmal etmemelerini, çok cüz'i bir para ile asansör endişe ve kaygısından kurtulmalarını önemle talep ediyoruz." şeklinde konuştu.
"VERİ TABANI OLUŞTURACAĞIZ"
Makina Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı da, Adana'da asansör veri tabanı olmadığını, tahminen 8 bin asansör bulunduğunu, bu asansörlerin de 4 bininin Çukurova İlçesi'nde bulunduğuna dikkat çekti. Adana'da 2008 ve 2009 yıllarında kamuoyuna yansıyan asansör kazalarında 8 kişinin öldüğünü, bunlardan 3'ünün asansör bakım ve servis firmalarının çalışanları olduğunu belirten Atıcı, "Çukurova Belediyesi ile imzaladığımız bu protokol ile Makina Mühendisleri ve Elektrik Mühendisleri Odaları olarak Çukurova İlçesinin asansör veri tabanını oluşturacağız. Asansörler konusunda belediyeler ile birlikte halkımızı, apartman yöneticilerini de bilgilendireceğiz" dedi.
Adana'daki asansör veri tabanı oluşumundan sonra çalışmaların yoğunlaşacağını kaydeden Makina Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı, "Periyodik denetimlerde asansörleri 3 ayrı etiketlendirmeye tabii tutacağız. Hiçbir eksiği olmayan asansörlerde yeşil etiketlendirme yapılacak. Küçük eksiklikler olan ama kullanılabilecek asansörlerde mavi etiketlendirme yapılacak, eksiklikler giderildikten sonra asansörler ücretsiz olarak tekrar kontrolden geçecek. Can güvenliği tehlikesi olan asansörlerde ise kullanılmaması gerektiğini gösteren kırmızı etiketlendirme uygulanacak. Amacımız, asansör kazalarının yaşanmamasını sağlamak. MMO ve EMO olarak 46 belediyede bu protokolü imzaladık. İzmir'de 10 yıldır periyodik kontrol yapılıyor ve bugüne kadar bu kentimizde kontrolümüzden geçen hiçbir asansörde kaza yaşanmadı. Çukurova İlçemizde de aynı tabloyu oluşturma gayretinde olacağız."şeklinde konuştu.
EMO Adana Şube Başkanı Mehmet Mak ise, Çukurova Belediyesinin çalışmalarını yakından izlediklerini, asansör periyodik denetimleri konusundaki işbirliğinden dolayı da Başkan Yıldıray Arıkan'a teşekkür etti.