ŞUBE KOORDİNASYON KURULU 5. TOPLANTISI YAPILDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

26 Ekim 2009

Şubemizin 24. Çalışma Döneminin beşinci Koordinasyon Kurulu toplantısı 14 Ekim 2009 Çarşamba günü 70'ye yakın üyemizin katılımı ile saat 18.30'da Tepekule Akdeniz Salonunda gerçekleştirildi.

Her dört ayda bir toplanarak Şube çalışmalarının değerlendirildiği ve gelecek dört aylık sürecin çalışma plan hedeflerinin oluşturulduğu Şube Koordinasyon Kurulu Toplantısı 15 Ekim 2009 Çarşamba günü 18.30- 21.30 saatleri arasında Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi Akdeniz Salonunda yapıldı.

Şube Yönetim Kurulu Üyeleri, İl-İlçe, İşyeri Temsilcileri, MDB Sorumluları, Oda organlarında ve uzmanlık komisyonlarında görev alan üyeler, Oda Delegeleri  ile Şube Teknik Görevlilerinden oluşan Şube Koordinasyon Kurulu toplantısını Özan Parlar başkanlığında, başkan yardımcılığını Nizamettin Durakoğlu‘nun yürüttüğü ve yazmanlığını Devrim Cem Erturan‘ın üstlendiği divan yönetti.

Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özsakarya açılış konuşmasında, siyasi iktidarın IMF politikalarını, Kürt ve Ermeni açılımlarını ABD‘nin çizdiği senaryoya uygun ve gönlü Arabistan‘a açılmış olarak yönettiğini söyledi. Özsakarya, yeni öğretim dönemine başlayan üniversitelerin durumlarının da içler acısı olduğunu belirterek şunları söyledi; "Kontenjan artırılarak alınan öğrencilerin oturacak yeri yok. Üniversitelerin fiziki imkanları geliştirilmediği gibi bütçeler de kısıldı. Diğer yandan vakıf üniversiteleri devlet üniversitelerinin içini boşaltıyor. Araştırma görevlileri de artık üniversitede kalamadığı için arada büyük bir boşluk oluşuyor. Mühendislikte bile uzaktan eğitim modeline geçilmeye çalışılıyor. Odamız, uzaktan eğitimle endüstri mühendisi yetiştirilmesine karşı bir imza kampanyası başlatacaktır."

 

Özsakarya, TMMOB Danışma Kurulunda yaşanan olumsuzluklara değinerek, toplantıyı sabote eden grubu kınadı. TMMOB‘nin demokratik tutumunu sonuna kadar sürdürdüğünü belirten Özsakarya, toplumda temiz kalmış bir örgüt olan TMMOB‘nin birçok odağın hedefi haline geldiğini kaydetti. Son zamanlarda yaşanan sel felaketlerine de değinen Mehmet Özsakarya, ranta dayalı bir kentleşme yaşandığını, İstanbul‘u 20 senedir yöneten iktidarın ise kendisine yönelik hiçbir eleştiriyi kabul etmediğini, kendisi dışında herkesi suçladığını söyledi.

 

Özsakarya‘nın konuşmasının ardından divan kurulu önerisi yapıldı ve belirlenen divanın Şube Genel Kuruluna kadar düzenlenecek tüm koordinasyon kurullarında görev yapmasına karar verildi. Ozan Parlar divan başkanlığına, Nizamettin Durakoğlu başkan yardımcılığına ve Devrim Cem Erturan divan yazmanlığına seçildiler.

 

Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Melih Yalçın özetle şunları söyledi; "17 Ekim‘de İşsiz ve Ücretli Üyeler Yerel Kurultayı gerçekleştirildi. Kurultay öncesinde üyelerimizin durumlarını belirlemek üzere bir anket çalışması yapıldı. 403 üyemizle görüşüldü. Bu çalışmada ulaştığımız her 3 üyeden birinin işsiz olduğunu gördük. İşsizlik oranı yeni mezunlarda % 50‘ye yakın; 2006 yılı mezunlarında % 22; 2004 mezunlarında % 17‘ye ulaşıyor. Üyelerimizin % 7,4‘ü kamuda çalışıyor. İşsiz üyelerden % 40‘ı hiç çalışmamış. % 21‘i kriz nedeniyle işsiz kalmış. % 27,8‘i 9 aydır iş arıyor. Ücret ve temel haklarda da durum oldukça kötü. Türk-İş 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırını 2404 TL olarak açıkladı. Bizim anketimizde ise üyelerimizin % 24‘ünün 1000 TL‘nin altında maaş aldığını gördük. 2004 yılı mezunlarının % 17‘si; 2005 mezunlarının %33‘ü 1500 TL‘den az ücret alıyor. Üyelerden % 90‘ı fazla çalışma ödenmediğini söylemiş. Büyük bir bölümünün ücretlerinde indirime gidilmiş. IMF‘nin ve Ali Babacan‘ın açıklamalarına baktığımızda ise önümüzdeki 2 yıl içinde herhangi bir büyüme görünmüyor.

 

İşsiz üyelerimizle ilgilenmek ve çare bulmak zorundayız. İşsizlik ve açlık bir insanın karşılaşabileceği en kötü durumdur. Kasım ayında İstanbul‘da gerçekleştirilecek kurultayda bu konular tartışılacak. Siyasi iktidar ise çalışmaları teknik olarak eleştiren bir ses istemiyor. Bu süreçte Odamıza, Şubemize ve TMMOB‘ne çok önemli görev düşüyor. Odalarımızın geliştirilmesi ve korunması gerekiyor. Önümüzde ciddi bir genel kurul var. Genel Kurula kadar 3- 4 Koordinasyon Kurulu yapacağız. Bu süreçte üyelerimizin çalışmalarımıza ve genel kurulumuza katılımlarını sağlamak sizlere hepimize görev düşüyor.

 

Enerji verimliliği konusunda başlattığımız bir çalışma var. Oda Merkezimiz, İstanbul ve Kocaeli Şubelerimiz bölgelerine ilişkin B Tipi Belge almayı hak kazandı. Biz de İzmir‘de A Tipi Belge için çalışma başlattık. Bu belge ile Şubemiz hem sanayide eğitim verebilecek hem de enerji verimliliği danışmanlık şirketlerini yetkilendirebilecek.

 

Yaşanan krizden en çok eğitim birimimiz etkilendi. Gelirlerimiz % 15,  giderlerimiz % 25 düştü. Odamızın tamamında ortak toplamda bu oran aynı."

 

Doğan Albayrak, İzmir‘de Şubemizin halka yönelik birçok hizmeti ilk kez gerçekleştirdiğini söyledi. Kömürlü soba yakma eğitimi, asansörlerin denetlenmesi gibi çalışmaların önemine değinen Albayrak, Oda çalışmalarını engellemeye, sabote etmeye yönelik girişimleri kınadı ve bu yıkıcı girişimlerin hiçbir sonuca ulaşamayacağını söyledi.

 

Şerif Özsakarya; "IMF toplantısının Atina‘da yapıldığını düşünün, orada taş üstüne taş kalmazdı. O toplantıların en az yarısını engellerlerdi. Krizin geleceği İstanbul‘da şekillendirildi. Dünyanın önümüzdeki 50 yılını kurdurlar ama bizler içeriğini bilmiyoruz. Ülkemizde işgücü- emek piyasası hızla ırgatlaştırılıyor. Aydın Sultanhisar‘da 560 dönüm fidan üretme çiftliği, Başbakanın imzasıyla Remzi Gür‘e ücretsiz tahsis edildi. Diğer yandan demokratik açılım sağlıklı bir şekilde yapılmalı. PKK dağ kadroları topluma kandırılmazsa çeteleşme başlar. Şube Genel Kurul sürecimizde hazırlanan çalışma grup raporları çok önemli. Adeta Odamızın el kitabı haline geliyor. Şube ve Oda Yönetim Kurulumuza yol gösteriyor. Eğitimlerde belli Şubelerin uzmanlaşması ve belli eğitimleri o uzmanlaşan, altyapısını yeterli hale getiren Şubelerin vermesini öneriyorum. Eğitim altyapımızı geliştirmeliyiz."            

 

Kemal Gür; işyeri olan kamu kurumunda karşılaştığı olumsuzlukların çözülmesi yönünde Şube Yönetim Kurulunun aktif destek verdiğini belirterek Şubemize teşekkür etti. Tüm üyelere aynı duyarlılıkla yaklaşılmasını dilediğini belirtti.

 

Atilla Dinçer, Yapı Denetim Sempozyumuna Şubemizin temsilcisi olarak katılımını sağladığı için Şube Yönetim Kuruluna teşekkür etti. Odamızın Yapı Denetim Kanunu ile ilgili yaptığı basın açıklamalarında yapı denetim kuruluşlarına haksız eleştiri getirildiğini savunan Dinçer, Oda Merkezinde kurulan Yapı Denetim Komisyonunun çalıştırılması taleplerinin de sonuçsuz kaldığını söyledi.

 

Firet Ekici; Krizde işini kaybeden bir üye olarak işsiz üyelerimizin durumlarını çok iyi anladığını söyledi. Şubemizde, belediyelere stratejik danışmanlık verebilecek birbirimin kurulmasını öneren Ekici, Şubemiz İnsan Kaynakları Birimi tarafından işsiz üyeler için düzenlenen eğitimlerin çok yararlı olduğunu, bu eğitimlerden birine kendisinin de katıldığını söyledi. TMMOB İKK tarafından Tepekule‘de düzenlenen Su Forumuna katıldığını ve çok yararlandığını belirten Ekici, daha verimli toplantılar için toplantıların oturum düzenlerinin değiştirilmesini önerdi.

 

Seçkin Şişmanolu; Türkiye‘de ciddi bir muhalefet boşluğu oluştuğunu söyledi. Şişmanoğlu, geçen dönem genel kurul çalışma grup raporlarını okuduğunu, bu örgütün bir yazılı hafızasının olmasının çok önemli olduğunu söyledi. Geçmiş çalışma grup raporlarının koordinasyon kurulu üyeleri gönderilmesini isteyen Şişmanoğlu, MMO İzmir Şubesinin bir okul olduğunu ve burada herkesin çok şey öğrendiğini vurguladı.

 

Zekiye Aydemir; işsizliğin can yakıcı boyutlara ulaştığını belirterek, işsiz üyeler için mutlaka destek verilmesi gerektiğini söyledi. Örgütlenmenin etkinliğinin artırılması için işsiz üyelerden destek alınabileceğini ifade etti. Örgütlenmenin güçlendirilmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı. Aydemir, özel sektörün ayrı bir dünya olduğunu özel sektörde çalışan üyelerin bambaşka sorunlar yaşadığını ve Odamızın bu üyelerimiz için özel çalışma yürütmesi gerektiğini söyledi.

 

Hasan Basri Kıncı; 1970‘li yıllarda Odanın Mersin Şubesinde yaptıkları çalışmaları anlattı. O dönem birçok farklı grubun aynı çatı altında çalıştığını söyleyen Kıncı, şimdi ise muhalefete tahammülsüzlük olduğunu savundu. Yenilenmeye ve dinamizme ihtiyaç olduğunu söyleyen Kıncı, periyodik kontrolle çalıştığı 2008 yılında bir Oda çalışanı tarafından kendisine olumsuz bir davranış sergilendiğini ifade etti. Odamızın LPG laboratuarı olarak kullanılan yerde mutfak malzemelerinin olduğunu, eğitimlerde laboratuar altyapısı gerektiğini belirtti.

 

Dursun Sarı; 4 Ekim‘de Tepekule‘de yapılan Ege Bölgesi Kadın Çalıştayının büyük bir başarıyla ve yoğun katılımla sonuçlandığını söyledi. Mühendis, mimar ve şehir plancısı 90 kadın üyenin katıldığı çalıştayda dört ana başlıkta atölye yapıldığını belirten Sarı, her atölyeden verimli sonuçlar alındığını ve İzmir dışından, Ankara, Manisa, Diyarbakır, Denizli gibi illerden gelen mühendis, mimar ve şehir plancılarıyla tanışarak ortak bir çalışma ortamı yaratıldığını ifade etti.  Çalıştay sonuçlarının TMMOB Kadın Kurultayına taşınacağını belirten Dursun Sarı, "Organizasyon Odamıza yakışır şekilde geçmiştir, çalıştaya emek veren herkese teşekkür ediyorum ve kutluyorum" dedi.   

 

Kazım Umdular; "12 Eylül‘den bu yanan yaşanan ve adına ister neo-liberal politikalar veya vahşi kapitalizm veya ne dersek diyelim, onların Türkiye‘deki işbirlikçileri % 14,8‘lik işsizlik rakamını ortaya çıkarmıştır. Bu rakamın gerçeği % 20‘lere dayanmaktadır. 1993- 2003 yılında TBMM‘de soruşturulan yalnızca enerji yolsuzluklarından 63 milyar dolar, bayındırlık yolsuzluklarından 67 milyar dolar ve banka hortumlarından 60 milyar dolar kayıp ortaya çıkmıştır. Toplam 190 milyar doları bulan bu kayıpla istenilse kamu ve özel sektörde bir milyon kişiye istihdam yaratılabilirdi. Ülkemizde bu süreci yaratanlar küresel sermayenin yandaşlarıdır. Ne yazık ki emek örgütleri de kendi içinde birliği sağlayamamıştır.

 

TMMOB  Danışma Kurulunda yaşanan olumsuzluklara neden olan ve tarihinde ilk kez bir danışmayı bitirmeden kesmek zorunda bıraktıran ne yazık ki sizin anladığınız anlamda bir muhalefet değildir. Demokrasilerde muhalefet anlayışı yapıcılık üzerine kurulur, yıkıcılık üzerine değil. Sözü edilenleri 1999‘lardan beri tanıyoruz. Onların varoluşu "olmak" üzerine kurulmuştur, "yapmak" üzerine değildir. Bu eleştiri düzlemini muhalefet olarak kabul etmek ve katlanmak zorunda değiliz. Demokrasinin "tahammül" etmek değil, birbirini içselleştirmek olduğunu düşünüyoruz. Oysa onlar, bırak içselleştirmeyi düşman diye, anti demokratik diye tanımlıyorlar. Bir örgütü yok etmeye çalışıyorlarsa, TMMOB‘nin demokrasisini yok etmeye çalışıyorlarsa onlara cepheden karşı çıkmak gerekiyor. 

 

Eğitim altyapımızı geliştirecek bir enstitü modelini ve 51 temsilciliğimize laboratuar kazandıracak projeleri Merkezimize sunmuştuk ancak anlatamadık. Hala da olabilir. Mutfak malzemeleri bulunan yer bize ait olmayan bir bölümdür. İhtiyaca binaen kiralayanlar tarafından kullanılmaya başlanmıştır."

 

Hüseyin Polat; "Üyelerimizin %50‘sinin işsiz olması ülkemizdeki sömürüyü çok iyi anlatıyor. Sömürünün içine evrensel değerlerle bakmak gerekiyor. Zap Suyuna gençlerin yaptığı Devrim Köprüsü, 1980‘de 12 Eylül idaresi tarafından yıkıldı. Şimdi köprüyü yeniden yapmak istiyorlar. Bu çalışmaya ben de destek vermek istiyorum. KESK 26 Ekim‘de bir günlük iş bırakma eylemi yapacak. Bu eyleme de destek verelim, katılalım."

 

Haydar Ceylan; Yeni fikirlere açık olmayı ve işsiz üyelere balık vermeyi değil balık tutmayı öretmeyi önerdi. Bunun için beyin fırtınası toplantılar yapmayı öneren Ceylan, üyelerimizin yapabilecekleri ve farkında olmadıkları yeni iş alanlarını bulmalarına yardımcı olmak gerektiğini vurguladı. Ceylan, Şubemizin yetki belgesi düzenlemesiyle ilgili yaşadığı bir sorunu da kürsüden dile getirdi.

 

Turhan Tuna, 1965 genel kurulundan itibaren Şubemizin ve Odamızın her genel kurulunu izlediğini ve katıldığını ifade ederek özetle şunları söyledi; "1965 yılı genel kurulunda yaptığımız 18 saatlik çalışma ile Odamızın delege yapısının Ankara tekelinde olmasına neden olan Genel Kurul Yönetmeliğini değiştirdik. 1970‘de MMO Genel Kurulunda yönetmeliği hazırlayan komisyonda görev almıştım. 1978‘de TMMOB aynı sorunu yaşıyordu. O yıl TMMOB‘ne de genel kurul yönetmeliğini hazırladık. 1981‘de Bülent Tanık TMMOB başkanı idi. Yönetmelik ihtiyacım oldu istedim. Ancak gördüm ki 1978‘de yaptığımız değişiklik yönetmeliğe işlenmemiş. Kendi olanaklarımla tanıdık bir matbaada 1000  tane yeni yönetmelik bastırdım. Bir yazı ekinde 400 tanesini MMO‘ya, 600 tanesini de TMMOB‘ne gönderdim. Biz Oda çalışmalarına hep bu anlayışla katıldık. Eleştirilerimiz ve tüm davranışlarımız yapıcı ve geliştirici yönde oldu. TMMOB Danışma Kurulunda olanlar bu açıdan çok üzücüdür. Her zaman kötü paranın iyi parayı kovduğu gibi, yıkıcı muhalefet de yapıcı olanı uzaklaştırır. Bir karar almak önemli değildir yalnız başına; o kararı alma sürecinin de demokratik olması gerekir. Demokrasi adına, kuralları hiçe sayarak bir yerlere varamayız."

 

Nizamettin Durakoğlu; "Kamu ve serbest çalışanları oranlarsak, özel sektörde çalışan üyelerimiz çok fazla ve gerçekten yalnızlar. Bir sonraki süreçte bu duruma ayrı bir  politika geliştirebilir miyiz, bu politika nasıl olur ona bakmamız gerekiyor." Dedi.

 

Melih Yalçın, Koordinasyon Kurulunda ifade edilen gelen soruları yanıtlamak üzere Şube Yönetim Kurulu adına söz aldığı konuşmasına  bir üyenin "mühendis profili çalışmaları" hakkındaki sorusunu yanıtlayarak başladı ve  özetle şunları söyledi; "Şubemizin önerisi olan mühendis profili çalışması Oda Danışma Kurulunda kabul görmüştü. Ancak TMMOB‘nin de bu konuda bir çalışması olduğu söylenerek onun yayınlanması beklenilmiştir. TMMOB kendi araştırmasını geçen ay yayınladı, ancak Odamız adına yeterli olmadığı görüldü. O denenle bu çalışmanın yeniden yapılması söz konusu olacak.

 

Bir üyemiz 2008 yılında Şubemizde bir sorun yaşadığını ifade etti. Böylesi durumlarda, olayın üzerinden zaman geçtikten sonra kürsüden değil, çözebilmek amacıyla sorunun yaşandığı süreçte bizlere iletilmesini ve birlikte yapıcı çözüme ulaşmayı esas alırsak daha doğru olacağını düşünüyoruz. Yine de sözü edilen olayı yönetim olarak mutlaka ele alacağız.

 

Şube Genel Kuruluna ve seçimlere katılımı artırmada Koordinasyon Kurulumuza önemli görev düşüyor. Özel sektörde çalışan üyelerimizin durumu doğru bir tespit. İşsiz üyelerden örgütlenme çalışmalarında yararlanılması önerisini Şube Yönetim Kurulunda değerlendireceğiz. Yine işsiz üyelerimize yönelik olarak Şubemiz aslında çok yoğun bir çalışma içindedir. Biz de onlara balık tutmasını öğretmeyi esas alıyoruz ve birçok ücretsiz eğitimler düzenliyoruz. Bu eğitimlerde yeni beceriler ve bilgi ile yeni iş alanlarına girmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Diğer yandan insan kaynakları merkezimiz işsiz üyelerimize tek tek danışmanlık veriyor ve eleman talebinde bulunan firmalara yönlendirme yapıyor. Genel Kurul sürecimizde komisyonlarımız doğal olarak çalışma gruplarına dönüştürülecektir. Bu süreci etkin ve verimli bir çalışmayla değerlendirilmesini istiyoruz. Katkı ve katılımlarınız için şimdiden hepinize çok teşekkür ediyoruz."