TUZLA BELGESEL GÖSTERİMİ VE SÖYLEŞİSİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Makina  Mühendisleri Odası Adana Şubesi, "4857" isimli Tuzla belgesel filminin gösterimi ve bir söyleşi düzenledi.

Makina  Mühendisleri Odası Adana Şubesi, "4857" isimli Tuzla belgesel filminin gösterimi ve bir söyleşi düzenledi. Belgesel gösteriminden sonra Tuzla Tersaneler Bölgesi İzleme ve İnceleme Komitesi Üyesi, TÜSAM araştırmacısı Nevra AKDEMİR tarafından belgeselin hazırlanma süreciyle ilgili ve MMO Yönetim Kurulu Üyesi, Mustafa YAZICI tarafından "4857‘den 5763‘e" adlı sunumlar yapıldı.

08 Kasım 2008 Cumartesi günü saat 14:00 de Seyhan Oteli‘nde gerçekleştirilen etkinlik öncesi MMO Adana Şube Başkanı Hüseyin ATICI açılış konuşmasında şunları söyledi;

"BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi Madde 23: "Herkesin, kendi özgür seçimiyle belirlediği bir işyerinde, adil ve elverişli çalışma koşullarında çalışma hakkı vardır."demektedir.

Ülkemizin de altında imzasının bulunduğu beyannamenin bu maddesi aslında tek başına en azından kısa vadede ulaşmamız gereken hedefi göstermektedir.

 

2006 SSK istatistiklerine göre yaklaşık; 80.000 iş kazası olmuş, bu kazalarda yaklaşık 1.600 insanımız yaşamını yitirmiş, 2.300 insanımız iş göremez duruma gelmiş, 600 insanımız meslek hastalıklarına yakalanmıştır. 2007 istatistikleri 2008‘in sonuna gelmemize rağmen açıklanmamış ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının bir beyanına göre iş kazalarında ölen insanlarımızın sayısı 1.000‘i geçmiştir.

 

Bugün, bu söyleşide Tuzla özelinden hareketle ülkemizin kanayan bir yarasına işaret edeceğiz. Çünkü Tuzla bir örnektir, göstergedir.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın 19 Eylül 2008‘de, armatörlerin iftar yemeğinde, ‘‘Hatalarımız yok değil, vardır. Sizler adına söylüyorum, ama sizin içinizden birisi olarak söylüyorum; bunu kalkıp da her gün çeşitli eylemlerle farklı yere kanalize etmek suretiyle bu sektörü dinamitlemeye kimsenin hakkı yoktur‘‘ demesi hükümetin olaya nasıl ve kimin gözlüğüyle baktığının bir göstergesidir.

 

Tuzla‘da iş kazalarında ölen işçi sayısı 100‘ü geçerken Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan‘ın Mayıs 2008‘de, basın açıklaması ve eylemlerle sorunu kamuoyu gündeminde tutmaya çalışan sendika yetkililerini hedef gösterircesine, olaylarda dış mihrak şüphesi içinde olması bir göstergedir. 

 

11 Ağustos 2008‘de Tuzla‘da filika testinde kobay gibi kullanılan işçilerden 4‘ü boğularak hayatını kaybettiğinde, tersane sahibinin "Bu filika bir gemi kazası sırasında kullanılsaydı 16 kişi ölecekti" diyerek 4 kişinin ölümünü ehven-i şer göstermeye çalışması bir göstergedir.

 

Sorumluluk üstlenmesi gerekenlerin olaya bakış açıları Ülkemizin özellikle 2001 Şubatından bu yana izlediği sanayileşme modeli ile de yakından ilgilidir. Bu sanayileşme modeli;

 

Ucuz işgücüne dayalı ve katma değeri düşük, emek yoğun süreçlere dayanmaktadır.
2. sınıf, artık çevreyi kirlettiği için gelişmiş ülkelerde istenmeyen, nispeten geri teknolojilerin kullanıldığı bir süreçtir.
Temel olarak sanayinin baskın kısmının, özellikle gelişmiş ülkelere yapılan ihracata dayandığıithal ara mal rejiminin patladığı, ihracat içinde ithal payının elektronikte %80‘lerin üzerinde, tüm ihracat içinde %60-70 aralığında olduğu, ithalata göbekten bağlı ihracat ekonomisidir. 

 

Bunun sonucu olarak;

 

Her şeyi, aynı zamanda iş sağlığı ve güvenliğinin de bir maliyet unsuru olarak görülmesi ve bu yüzden iş kazalarının giderek artması, (Tuzla tersanelerinde 100‘ü aşan ölüm, Davutpaşa kazası (2008 Ocak) 24 ölüm)

Düşük katma değer ve karlılıktan dolayı, ucuz işgücü talebinin baskın hale gelmesi,

Her yıl tarımdan koparılan yaklaşık 1 milyon kişinin sanayide ucuz ve yedek işgücü olarak kullanılması,

Bu ihracat ve üretim talebini karşılamakta yetersiz ara teknik eleman yüzünden kontrolsüz üretim, tahrip edilen ve yok edilmeye çalışan kamusal denetimin yetersizliği ve tüm bunların sonucu olarak iş kazalarının sayısının giderek artması, kaçınılmazdır.

 

Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak, kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütü olmanın bilinci ve sorumluluğuyla bu ekonomik ve toplumsal sorunu her boyutuyla bir kez daha tartışıp ortaya çıkan çözümleri ilgili yetkililerin bilgisine sunmak, kamuoyu oluşturmak görevimizdir.

 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası olarak; 1.sini 2001, 2.sini 2003‘ te ve 3. sünü 2005‘ te, 4.sünü 2007‘de düzenlediğimiz, 5. sini 16-17-18 Nisan 2009‘da Ç.Ü. Mithat Özsan Amfisi‘nde gerçekleştireceğimiz "V. Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi" nde bu alandaki çabalara destek vermek, tartışma platformları oluşturmak ve kanayan yaranın iyileştirilmesini sağlamak konusunda önemli adımların atılabileceği bir zemin olacağına inanıyoruz.

 

Hüseyin ATICI

TMMOB MMO Adana Şube

Yönetim Kurulu Başkanı