MESLEK SEÇERKEN MESLEKLERLE İLGİLİ EN DOĞRU BİLGİ MESLEK SAHİPLERİNDEN ALINABİLİR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Makina Mühendisleri Odası (MMO), yurt içinde ve yurt dışında Makina, Endüstri, İmalat, İşletme, Uçak, Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğretimi yapan kuruluşların fakülte ve bölümlerinden mezun olarak diploma almış, Türkiye sınırları içinde meslek ve sanatlarını uygulamaya yasal yetkili olup, mesleki çalışmalarda bulunan tüm mühendisleri içinde toplayan mesleki bir odadır. Yani MMO bünyesinde son yıllarda çok popüler olan ve tercih edilen mühendisliklerin mensupları bulunmaktadır.

Makina Mühendisleri Odası (MMO), yurt içinde ve yurt dışında Makina, Endüstri, İmalat, İşletme, Uçak, Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğretimi yapan kuruluşların fakülte ve bölümlerinden mezun olarak diploma almış, Türkiye sınırları içinde meslek ve sanatlarını uygulamaya yasal yetkili olup, mesleki çalışmalarda bulunan tüm mühendisleri içinde toplayan mesleki bir odadır. Yani MMO bünyesinde son yıllarda çok popüler olan ve tercih edilen mühendisliklerin mensupları bulunmaktadır.

Çok sayıda gencimizin hayatlarında en önemli kararı verecekleri, kendileri ve ülkemiz açısından bu anlamda en önemli dönemlerden birisinin içerisindeyiz. Geleceğimizin teminatı olan gençlerin kendilerine en uygun mesleği seçmeleri; hem kendileri açısından hem de ülkemizin gelişmesi ve gelişmiş ülkeler içerisinde kendine yakışan en güzel yeri gelecekte alması için hayati öneme sahiptir.

Meslek seçimi, geleceği bu günden başlayarak planlamak ve yönlendirmek anlamına gelir. Günümüzde, yüz binlerce genç bir üniversiteye yerleşerek bir meslek sahibi olmak için uğraş vermektedir. Bu gençlerin bir çoğu da üniversiteyi bitirdikten sonra bir iş sahibi olma sıkıntısı içindedir. Kişinin meslekleri ve kendini tanıyarak uygun bir programa yerleşmesi gelecekte işini kolaylaştıracak başarı ve mutluluğunu arttıracaktır.

Bir okulu seçmedeki amaç eve yakın olması, eş dost tavsiyesi ya da rastlantısal olmamalıdır. Okul seçimi öğrencinin geleceği ile ilgili olarak seçeceği mesleklere göre bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Ülkemizde meslek bilincinin henüz oluşmadığını ve insanlarımızın çoğunlukla bilinçsizce bir mesleğe veya iş alanlarına yöneldikleri aşikardır. Kişinin gelecekteki yaşam tarzını belirlemesinde dönüm noktası olan mesleki tercihini yaparken doğru ve isabetli karar verebilmesi için izleyebileceği belirli basamaklar vardır. Bunlardan bazıları; kişinin yeteneklerinin belirlenmesi, ilgi alanlarının belirlenmesi, iş değerlerinin belirlenmesi, kişilik özelliklerinin belirlenmesi ve ilgi duyulan mesleklerin incelenmesidir.

Mesleklerin incelenmesinde ise;

•a) Meslek mensuplarının yaptığı temel faaliyetler,

•b) Çalışma ortamı,

•c) Çalışma şartları,

•d) Çalışanlarda aranan nitelikler,

•e) Mesleğe hazırlanma,

•f) İlk işe giriş,

•g) Meslekte ilerleme,

•h) Kazanç,

•i) İş bulma imkanı ve mesleğin geleceği,

gibi soruların cevaplanması ve irdelenmesi gerekir. Bu anlamda her hangi bir meslekle ilgili olarak en doğru bilgi o meslek sahibinden veya o mesleğin bağlı bulunduğu odalardan alınabilir. Meslekle ilgisi olmayan kişi veya kurumların vereceği bilgiler çok sağlıklı olmaz, mesleğin gerçeklerini ve durumunu yansıtamaz, kitabi bilgilerle mesleklerin gerçeklerini bilmeden o meslekle ilgili gençlere bilgilendirme yapmaya kalkmakta çok hatalı ve yanlış olur. Sadece o mesleğin içerisinde olanlar gerçek bilgileri verebilir.

Bu sebeple MMO olarak; gençlerimizi, mensuplarımız ve odamıza bağlı olan Makina, Endüstri, İmalat, İşletme, Uçak, Havacılık ve Uzay Mühendisliği meslekleri ile ilgili olarak bilgilendirmek ve mesleğimizle ilgili sormak istedikleri sorulara cevap bulabilmek amacıyla aşağıdaki kısa tanımların yapılmasının faydalı olduğuna inanıyoruz.

Makina Mühendisi: Makina Mühendisliği, günlük hayatta ve üretimde ihtiyaç duyduğumuz alet, cihaz, makina, sistem ve süreçlerin tasarımı ve üretimi ile ilgilenen bir bölümdür. Modern makina mühendisliği, mekanik, termodinamik-enerji ve malzemenin temel konularını içermekle beraber, büyük oranda, karmaşık bilgisayar destekli tasarım, modelleme ve analizi de içine almaktadır. Makina Mühendisi ise, bu işleri geçerli, verimli, güvenli, ekonomik, çevreye ve etik değerlere saygılı bir şekilde tasarlamaktan ve yapmaktan sorumlu kişidir.

Endüstri Mühendisi: Endüstri Mühendisliği, insan, makina, malzeme ve benzeri elemanlardan oluşan; sanayi ve hizmet sektöründeki sistemlerin incelenmesi, planlaması, örgütlenmesi, yürütülmesi, denetlenmesi ve geliştirilmesi için; sistem, model ve yöntem geliştirerek sorunları önlemeye ve çözmeye dayalı bir mühendislik dalıdır. Temel amacı üretim ve yönetim sistemlerinde verimliliği ve etkinliği arttırmaktır. Bu çerçevede Endüstri Mühendisleri; daha basit, daha insanca, daha az yorucu, daha güvenilir, daha az maliyetli, daha kaliteli, daha az stoklu, daha az arızalı, daha ekonomik, daha karlı, daha etkin kapasite kullanımı olan sistemler yaratmak amacıyla söz konusu sistemleri incelemek, planlamak, örgütlemek, yürütmek, denetlemek, geliştirmek ve bunların uygulanmasını sağlamak durumundadırlar.

İmalat Mühendisi : Günümüzün modern yaklaşımı ile imalat, ürün geliştirme, imalat sürecinin seçilmesi, süreçlerin yönetilmesi, taşıma ve dağıtım, sistem entegrasyonu ve müşteri desteği gibi bir çok halkadan oluşan uzun bir zincirdir. İmalat gerçekleştirilmesi sırasında, malzeme, para, zaman, mekan, işgücü gereksinimi ve çevre kirliliğini dikkate alınarak oluşturulan katma değerin en uygun şekilde gerçekleştirilmesi beklenir.

İşletme Mühendisi : İşletme mühendisliği mevcut ve gelecekte iş yaşamı ile ilgili stratejik ve yönetsel kararlar vermeye yöneliktir. Bu amaçla üretimden pazarlamaya , insan kaynakları yönetiminden muhasebeye, araştırma geliştirmeden finansmana kadar farklı alanlardaki birçok konu sayısal teknikler ve bilgisayar teknolojisi desteği ile ele alınmaktadır. Günümüzde işletmeler, oldukça karmaşıklaşan endüstriler arası ilişkilerin olduğu ortamlarda gelişmek ve büyümek için tüm yönetim kademelerinin fonksiyonel sorumlulukları yerine, işletmeyi bir bütün olarak değerlendirmeye önem vermek zorundadır. Bu nedenle, teknik formasyona sahip mühendislik kadroları ile işletmecilik eğitimi almış kadroların bir arada çalışması; gerek bu iki grup için, gerekse sorumlu oldukları faaliyetler arası bütünleşme ve etkin iletişim açısından kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu ihtiyaca yönelik bir eğitim veren İşletme Mühendisliği programında bu nedenle temel mühendislik bilgisi desteğinde idari ve iktisadi konulara yer verilmektedir.

Uçak Mühendisi : Uçak Mühendisliği, askeri ve sivil uçakların bakım ve onarım konuları ile uçak sanayiinin geliştireceği yeni tip uçakların tasarımı ve imalatı konularında mühendisler yetiştirmeyi, uçaklar ve havacılıkla ilgili araştırma ve uygulama çalışmalarını yürütmeyi amaçlar. Ayrıca gelişen hava ulaşım araçlarının yapımı, bakımı, tasarlanması ve araçların güvenli bir biçimde seyredebilmesi için gerekli önlemleri alabilecek teknik insan gücünü yerleştirmek ve araştırma yapmaktır.

Havacılık ve Uzay Mühendisi : Havacılık ve Uzay Mühendisliğinin misyonu, toplumun ekonomik ve bilimsel gelişimine katkıda bulunmak için hava/uzay araçlarının tasarım, üretim ve test edilmesini içeren havacılık/uzay bilimlerinde öğrencilere eğitim vermek ve araştırma yapmaktır. Havacılık ve Uzay Mühendisliği, uçak, helikopter, uydu gibi havada ve uzayda hareket eden tüm taşıtların mühendislik hesaplamaları ile ilgilenir. Bir hava taşıtı ana hatlarıyla, amaca uygun yeterli hacmi içeren aerodinamik bir şekil, bu şekli gerçekleştirecek ve maruz kalacağı yükleri taşıyacak dayanıklı ve hafif bir yapı, bu yapıyı havada hareket ettirecek yine hafif fakat verimli güç kaynakları ile tüm sistemleri ilişkilendiren ve etkileştiren kontrol sistemlerinden oluşur.

Mühendislik, matematik ve temel bilimlerin ortaya koyduğu, teorik ve deneysel araştırmalar, tecrübe ve uygulama yoluyla kazanılmış bilgileri akıllıca kullanarak doğadaki madde ve enerjiyi ekonomik olan yöntemler geliştirerek insanoğlu yararına sunan bir meslektir.

Makina, Endüstri, İmalat, İşletme, Uçak, Havacılık ve Uzay Mühendisliği meslekleri ile ilgili olarak bilgi almak ve kafalarına takılanları sormak için odamızın kapıları gençlerimize sonuna kadar açıktır. Hiç çekinmeden odamıza gelip istedikleri konuda bilgi alışverişinde bulunup odamız imkânlarından faydalanabilirler. Bir gencimizi dahi mesleğimizle ilgili olarak bilgilendirmek ve ona yardımcı olmak bizim için ülkemiz adına büyük bir kazançtır. Onların şimdi vereceği karalar yarın ülkemizin dünyada alacağı yer açısından son derece önemli olacaktır. Umudumuz ve beklentimiz geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin kendilerine uygun ve başarılı olabilecekleri bir mesleği seçmeleridir. Saygılarımızla...

 

Yrd. Doç. Dr. Mete KALYONCU

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

Konya Şube Başkanı