ULUSLARARASI YAPIDA TESİSAT TEKNOLOJİSİ SEMPOZYUMUNA KATILDIK

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Uluslararası Yapıda Tesisat Teknolojisi Sempozyumunun dokuzuncusu 3-5 Mayıs 2010 tarihlerinde İstanbul’da The Marmara Otel'de yapıldı. Sempozyumda Oda Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar açılış konuşması yaptı.

Oda Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar‘ın Sempozyum Açılış Konuşması:

Sayın Konuklar, Değerli Katılımcılar,

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. 
Uluslararası Yapıda Tesisat Teknolojisi Sempozyumu, Odamızın önemseyerek destekleyicisi ve katılımcısı olduğu bir etkinliktir.

Tesisat mühendisliği makina mühendisliğinin ana dallarından biridir ve Odamız, bütün uzmanlık alanlarımızda olduğu gibi tesisat alanında geliştirici çalışmalara katkıda bulunmayı en önemli görevlerinden biri olarak benimsemiştir. 
Bu kapsamda TTMD'nin de desteklediği, 17 yıllık geçmişi bulunan Tesisat kongremiz başta olmak üzere İklimlendirme, Doğalgaz, LPG-CNG Uygulamaları, Enerji Verimliliği, Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Serbest Müşavirlik Mühendislik Hizmetleri ve Denetim gibi merkezi kongre, kurultay, sempozyum etkinliklerimizde tesisat alanıyla ilgili önemli çalışmalar yapılmakta, yeni yönelimler belirlenmektedir.

Tesisat Mühendisliği Dergimiz periyodik olarak yayınlanmakta; mekanik tesisat mühendisliği üzerine 19 alana yönelik eğitim, uygulama kitapları hazırlanarak üyeler ve kamuoyunun kullanımına sunulmakta ve çoğunluğu üniversitelerde kaynak kitap olarak gösterilmektedir. 
Odamız sürekli eğitim ilkesi çerçevesinde, ülke geneline yayılmış Meslek İçi Eğitim Merkezlerimiz (MİEM) kanalıyla Mekanik Tesisat Mühendisliğine ilişkin ısı yalıtımı, kızgın sulu kızgın yağlı buharlı ısıtma sistemleri, sıhhi tesisat, ısıtma, soğutma, klima, havalandırma, basınçlı hava, otomatik kontrol, yangın, LPG, doğalgaz, sanayi tip çamaşırhane, sanayi tip mutfak, havuz, arıtma ve medikal gaz tesisatlarına dair daimi eğitim programları düzenlemektedir.

1998'den beri MİEM çerçevesinde açılan toplam 2.426 kursta başarılı olan 50 bini aşkın üyemizden 37 bin 383'ünün Resmi Gazete'de yayımlanan Uzmanlık ve Belgelendirme Yönetmeliğimiz uyarınca mekanik tesisat uzmanlık alanında, belgelendirildiğini belirtmek isterim. 
Odamız ulusal/uluslararası tanınırlık, hizmetlerde uluslararası standardizasyon ve kurumsallaşmayı ifade eden akreditasyon süreçlerinde de sorumluluk üstlenmiş ve Oda merkezinde kurduğumuz Personel Belgelendirme Kuruluşu/PBK, TÜRKAK tarafından akredite edilmiştir. PBK'mız, ilgili AB standardı kapsamında 11 konuda Mühendis Yeterlilik Belgesi vermektedir. 
Bu kapsamda Odamız 2009 yılı sonu itibarıyla, sanayi ve bina sektörlerinde enerji yönetimi kursları düzenlemek üzere yetkilendirilmiştir. Bugüne kadar 12'si İstanbul ve Kocaeli Şubelerimizde yapılan enerji yönetimi kurslarını, altyapı çalışmalarını tamamlayan diğer Şubelerimize yaygınlaştırmak ve B sınıfı olarak düzenlenen yetki belgesini A sınıfına yükselmek için hazırlıklarımız hızla sürdürülmektedir.

Sayın Katılımcılar,
Tesisat sektöründe ürün tasarımından imalat, satış hizmetleri, kullanım alanlarına ilişkin projelendirme hizmetleri, cihaz ve sistemlerin montaj, işletmeye alma, test, kontrol, kabul, işletme, bakım aşamalarına kadar sürecin her aşamasında makina mühendisleri görev yapmaktadır.

Aynı şekilde binaların daha iyi yalıtılması, enerji performansı açısından değerlendirilmesi; yüksek verimli ısıtma ve soğutma ekipmanlarının üretilmesi ve kullanılması; sıcak ve soğuk yüzeylerin yalıtılması, atık ısının geri kazanımı; kojenerasyon tekniklerinin kullanımı; bölgesel ısıtma tesislerinin kurulması; enerji verimli ve çevre uyumlu taşıtlar, enerji verimliliği açısından önem taşıyan konulardan bazılarıdır ve doğrudan makine mühendisliği meslek uygulama alanlarına girmektedir. Dolayısıyla sektörün geliştirilmesi ve korunması bizler için özel bir önem taşımaktadır.

Odamız bu çerçevede bu sempozyumun ana konusu olan yapıda tesisat projelendirmesinden binalarda enerjinin verimli kullanımına dek uzanan alanlarda önemli çalışmaların altına imza atmıştır. Sektörle ilgili yasa ve yönetmelik hazırlıklarında Odamız ile ilgili kamu kuruluşları arasında verimli bir işbirliği tesis edilmiştir. Bu vesile ile binalarda enerji verimliliğinin geliştirilmesi ve iyileştirme yolunda yapılan tüm çalışmalara önderlik eden başta Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ve Elektrik İşleri Etüd İdaresinin değerli yönetici ve uzmanları olmak üzere katkısı bulunan herkesi kutlamak ve emekleri için teşekkür etmek istiyorum.
Ülkemiz için oldukça önemli yararlar getireceğini düşündüğümüz "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği (BEP)", bizim Oda olarak ilk günden itibaren yakından takip ettiğimiz, üniversite destekli olarak örgütümüzün ve bu konuda çalışan üyelerimizin verdiği katkılarla sürece dahil olduğumuz bir yasal düzenlemedir.

BEP yönetmeliğinin aksayan ve eksik yönlerinin önümüzdeki dönemde uygulamalarla ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda hızla düzeltilmesi ve ayrıca yönetmeliğin alanda uygulama ve denetiminin sağlıklı olarak yapılması çok önemlidir. Yönetmelikten beklenen yararın en üst düzeyde elde edilmesi ancak bu şekilde sağlanabilir. Bu nedenle Odamız mevcut yönetmelik metni ve uygulamalarla ortaya çıkan hususlar üzerindeki eleştiri ve önerilerini paylaşmaya devam edecektir.

Odamızca bugüne kadar yapılan tüm öneriler, ülke menfaatleri açısından hiçbir firma veya grubun etkisi altında kalmadan, gerektiğinde bilimsel çevrelerin de desteğini alarak, uygulamanın içinde olan meslektaşlarımızın sesi, bilgisi ve uyarılarına kulak vererek, en etkili şekilde ortaya çıkarılmaktadır. Bu nedenle Odalarımız tarafından yapılmış önerilerin haklılığı çoğu kez zaman içinde ortaya çıkmaktadır.

Az önce vurguladığım üzere, tüm altyapısı ve deneyimleri ile MMO, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği eğitimlerinin yürütülmesi, uzmanlıklarının yetkilendirilmesi ve belgelendirilmesi ile denetlenmesinde kilit konumdaki kamusal bir meslek kuruluşudur. Önceki taslak üzerinde görüşlerimizi paylaştığımız ve hatta yasal olarak düzeltilmesi için yaptığımız müracaatlardaki önerilerimizden bazıları için 1 Nisan tarihli Revizyonda çözümler getirilirken bazılarının çözülmediği gibi daha belirsiz hale geldiğini gördük.
Bu konudaki görüşlerimizi ilgili panelde paylaşma olanağımız olacaktır. BEP yönetmeliği süreci nihai olarak Türkiye'de yapıda tesisat teknolojisinin daha ileriye gitmesi için önemli bir başlangıç olmuş, yönetmelik hazırlık sürecinde birçok uzmanın katıldığı toplantılarda bu konu ciddi bir şekilde tartışılmıştır. Bu tartışmalara devam edilmeli, daha iyisi için önerilerimizi ve eleştirilerimizi paylaşmaktan çekinmemeliyiz. Biz MMO olarak bu konuda öncülük yapmaya devam edeceğiz.

Böylece nihai enerji tüketiminde % 30–35 arasında pay alan bina sektörünün enerji tüketiminde verimlilik önlemleri ile yol alınabileceğini ve % 50'lere varan tasarruf potansiyelimizin geri kazanılması için önemli fırsatlar yaratacağını düşünüyoruz.
Bu konulara Uluslararası Yapıda Tesisat Teknolojisi Sempozyumunun da dikkat çekeceğini umuyor, sempozyuma başarılar diliyor, saygılar sunuyorum.