MÜKAD ETAB’21 BULUŞMASINA KATILDIK

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Mühendis ve Mimar Kadınlar Derneği (MÜKAD) tarafından 23 Haziran 2021 tarihinde çevrimiçi olarak düzenlenen Enerji Etkin Mekanik Tesisat Buluşmasına (ETAB'21) Oda Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener katılarak bir konuşma yaptı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener’in MÜKAD ETAB’21 Buluşması Açış Konuşması

"Sayın Meslektaşlarım,

Sayın Konuklar,

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu ve şahsım adına sizleri saygıyla, dostlukla selamlıyorum.

Öncelikle, 23 Haziran Dünya Kadın Mühendisler Günü’nü kutluyor, “İstanbul Sözleşmesinden Vazgeçmeyeceğiz” diyen mühendis-mimar kadın arkadaşlarımız ve tüm kadınlar ile dayanışmamızı ifade etmek istiyorum.

ETAB’21-Enerji Etkin Mekanik Tesisat Buluşması’nı düzenleyen Mühendis ve Mimar Kadınlar Derneği’ne(MÜKAD) davetleri için çok teşekkür ediyorum.

Bu buluşma vesilesiyle, Covid-19 salgını ile birlikte, içinde Odamız ve MÜKAD’ın da yer aldığı, iç mekan ve mekanik tesisat önlemlerini içeren, on bir meslek kuruluşu ile hekim dostlarımızı kapsayan İklimlendirme Teknik Kurulu çalışmalarını kısaca anmak istiyorum.

Bu kurulun ürünü olan açıklama ve metinler ile hastanelerden başlayarak toplu olarak bulunulan iç mekanlarda alınması gereken önlemleri dile getirdik. Faaliyetleri aynı veya benzer alanlarda olan veya faaliyetleri birbirleriyle çakışan meslek kuruluşlarının birlikte bilimsel teknik çalışmalar yapması, nadir görülen bir durumdur. Bu nedenle meslek alanlarımız arası işbirliğini geliştirilmenin çok yararlı olacağını düşünüyoruz.

Değerli Dostlar,

Bilindiği üzere mekanik tesisat ve enerji, Odamızın başlıca uzmanlık alanları arasında yer almaktadır. Odamız, 30 yıldır tesisat mühendisliği üzerine, 16 yıldan bu yana da iklimlendirme, enerji ve enerji verimliliği üzerine birçok etkinlik düzenleyerek meslek alanlarımıza önemli katkılar sunmuştur.

Binalarda ısı yalıtımı ve enerji performansı, yüksek verimli kazanlar, ısı tesisatı, soğutma ekipmanları, sıcak ve soğuk boru ve yüzeylerin yalıtılması, atık ısının geri kazanımı; kojenerasyon; bölgesel ısıtma tesisleri, enerji ve iklime uygun mekanik tesisat sistem çözümleri açısından önem taşıyan konulardan bazılarıdır ve Odamız dostlarımızın da katkılarıyla bu konularda çalışmalarını sürdürmektedir.

Uzman mühendislik, enerji verimliliği, imar mevzuatı, yapı denetimi, disiplinlerarası işbirliği, mesleki akreditasyon, tesisat mühendisliğinde personel belgelendirmesi, enerji yöneticisi belgelendirmesi, AB teknik mevzuatı, Ar-Ge, binalarda enerji performansı yönetmeliği, hastanelerde klima–havalandırma sistemlerinin uluslararası standartlara ulaştırılması ve denetimi gibi birçok konu, TESKON/Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongreleri ve yayınlarımız aracılığıyla meslektaş, sektör ve toplum yararına uygun olarak ele alınmıştır.

Bu vb. konuları mesleki ve toplumsal önemi itibarıyla gündemine alan MÜKAD’ı, Enerji Etkin Mekanik Tesisat Buluşması’ndan ötürü kutluyorum.

Enerji etkin mekanik tesisat alanında tasarım bütünselliğini oluşturmak için, sadece Mekanik Tasarımcı değil, Makina, Mimar, Elektrik ve İnşaat Mühendisi Tasarımcı arkadaşların birlikte çalışmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz.

Sizler, bizler, hepimiz, çalışmalarımızı konfordan taviz vermeden kamusal hizmet ve toplum yararı yaklaşımıyla sürdürmek durumundayız.

Çalışmalarımız en genelde ülkemiz ve insanlığın refahına yönelik karbon salımının azaltılması, iklim krizinin geriletilmesi ve yaşanabilir bir dünyanın koşullarını oluşturmak içindir.

Ülkemiz, mesleklerimiz, Cumhuriyet, demokrasi, laiklik, hukukun üstünlüğü ve kadınların özgürlüğü için dayanışma duygularıyla sözlerime son veriyor, ETAB’21 etkinliğinin verimli geçmesini diliyor, saygılar sunuyorum."