MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI'NIN UYGULAMALARI KEYFİ KRİTERLERLE BELİRLENMEMEKTE, YASAL MEVZUATA DAYANMAKTADIR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Oda Uygulamaları, Mazlum Der ve Vakit Gazetesi Tarafından Yapılmak İstendiği Gibi Türban ve Dini İnançların Siyasi İstismarına Yönelik Bir Malzeme Konusu Yapılamaz

1. 26.06.2009 tarihli Vakit Gazetesinde yayımlanan "TMMOB‘den yasakçı tavır" başlıklı, Odamız uygulamalarıyla ilgili gerek yasal mevzuatı gözetmeyen gerekse "dini istismar" içerikli bir haber yayımlanmıştır. Haberde, "Makine Mühendisleri Odası Ankara Şubesinin başörtülü üyelerinden başı açık fotoğraf istenildiği öğrenildi. Bununla da yetinmeyen odanın fotoğraf vermeyen üyelerine belge düzenlemedikleri de ortaya çıkarken, sivil toplum örgütleri Cumartesi günü TMMOB önünde bir araya gelerek yasakçı tavrı kınayacaklar" denilmekte ve Mazlum Der‘in Oda önünde bir açıklama yapacağı belirtilmektedir. 

Aynı haberin bir ara başlığı "Müslüman Kadının Önünü Kesmek İstiyorlar" şeklindedir ve Oda uygulamaları için "Üyelik için gerekli koşullar ve belgeler olarak istenen şartlar arasında başörtüsüz fotoğraf istendiği kanunda yer almazken, bu dayatma; Müslüman kadınların önünü kesmek olarak değerlendiriliyor" yorumu yapılmıştır.

2. Gerçek şu ki, Mazlum Der ve Vakit Gazetesi, yasal uygulamaları dini inançları kullanarak siyasileştirmekte ve istismar etmektedir. Zira TMMOB Makina Mühendisleri Odası, üyelerinin Üye Kimlik Belgesi ile Mühendis Yetki Belgelerini düzenleme dahil bütün işlemlerini, Kamu Kurumu niteliğinde bir Meslek Kuruluşu olarak Anayasa, yasalar, Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren TMMOB ve Oda Yönetmelikleri ile yargı kararları doğrultusunda gerçekleştirmektedir. 

Dolayısıyla Oda‘nın düzenlediği her belge "resmi belge" niteliğindedir ve bu belgeler için ibraz edilen fotoğraflarda aranacak kriterler, ilgili yasal mevzuat tarafından belirlenmiştir. 

3. Nihayetinde bir makina mühendisinin Odamızın yasa ve yönetmelikler doğrultusundaki uygulamalarına karşı üst birliğimiz olan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği–TMMOB‘ye karşı 2000 yılında açtığı dava, Danıştay 8. Dairesi tarafından reddedilmiştir. 

Danıştay 8. Dairesinin 04.02.2002 tarihli kararı şöyledir: "Kimlik kartları kişilerin tanınmalarına yarayan resmi bir belge olduğundan, kimliğe yapıştırılacak fotoğrafın da ilgililerin özelliklerini belirtecek nitelikte bulunması, sahibinin kolayca tanınmasını sağlayacak şekilde olması gerekeceğinden tanınmayı zorlaştıracak sakal, türban, başörtüsü gibi unsurların bulunmaması gerekmektedir. Bu nedenle Odaya kayıt için ibraz edilecek fotoğraflarda tanınmayı güçleştirecek unsurları belirleyen ve bu tür başvuruların kabul edilmeyeceği yönünde tesis edilen düzenleyici işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır."

4. Filiz SAKİN‘in Odamıza üyeliği, şimdi açılmak istenen tartışmanın tamamen dışında ve 21.03.2006 tarihinde ilgili mevzuata uygun başvurusu itibarıyla başı açık fotoğrafı ile yapılarak Üye Kimlik Kartı düzenlenmiştir. Ancak takriben 1 yıl önce yapmak istediği bir mühendislik işi itibarıyla Mühendis Yetkilendirme Belgesi almak için Odamıza yaptığı başvuru üzerine ilgili mevzuat kendisine anlatılmıştır. 

5. Dikkat çekici olan, ilgili üyemizin, eğer haklı olduğunu düşünüyor ise hukuk yollarına hiç başvurmaması ve nedense yaklaşık 1 yıl sonra, konunun, kendisinin içinde yer almadığı bir şekilde (zira kendileriyle temas kurduğumuz eşi Bahadır Aziz SAKİN ve Mazlum Der Ankara Şube Başkanı Üstün BOL tarafından şu an Uşak‘ta olduğu belirtilmiştir) kamuoyu önünde Odanın protesto edilmesi, siyasi ve dini bir istismar konusu haline getirilmesidir. 

6. TMMOB Makina Mühendisleri Odası, üyelerinin işlemlerini, herhangi bir keyfi kriter üzerinden değil, tamamen mesleki ve yasal kriterleri esas alarak kamu adına yürütmektedir. Anayasal ve yasal bir kuruluş olan Odamızda resmi belgelerin düzenlenmesi genel, eşit ve objektif kurallar ile ilgili mevzuat ve yargı kararlarına bağlanmıştır. 

Ayrıca bu belgelerle ilgili olsun olmasın eğitim, kurs, seminer v.b. Oda etkinliklerinde herhangi bir sıkıntı ya da kısıtlama söz konusu değildir. Kısaca belgelerin resmi nitelik taşıması itibarıyla yasal mevzuat uygulanmaktadır. 

Bilinmeli ki Odamız, Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren 29 adet yönetmeliği ile meslek ve meslektaş çıkarları lehine düzenlemeleri yapmış, hatta bu düzenlemeler sayesinde 44 bin yetki belgesi düzenlemiş ve 10 bini aşkın meslektaşımıza Mühendis Yetki Belgeli istihdam olanağı yaratmıştır. 

Kamuoyunun bilgisine sunarız. 

TMMOB 
MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
Ankara Şubesi
Yönetim Kurulu