"BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ" REVİZYONU ÇALIŞTAYINA KATILDIK

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Yasası’nın 7-ç ve 7-d maddeleri gereği hazırlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nin revize çalışmaları kapsamında 7-9 Ağustos 2009 tarihleri arasında Ankara’da İller Bankası Macunköy Tesisleri’nde bir çalıştay düzenledi.

5 Aralık 2008 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan ve 5 Aralık 2009 tarihinde yürürlüğe girecek olan 5627 sayılı Yasa kapsamındaki "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği"nin revizyon çalışmaları çerçevesinde düzenlenen çalıştaya Odamız adına Yönetim Kurulu Sekreteri Ali Ekber Çakar ve Oda Enerji Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Macit Toksoy katıldı. Çakar ve Toksoy; çalıştayda konuyla ilgili Oda görüşlerini yazılı ve sözlü olarak sundular.  
    
Yönetmeliğin hazırlık sürecinde, 12 Aralık 2007 tarihinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nde Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu üyeleri Ahmet Eniş, Tülin Keskin, Berkay Eriş, Melih Yalçın, Prof. Dr. Macit Toksoy, Kazım Umdular ve Derya Baran ile Bakanlık yetkilileri, Binalarda Enerji Verimliliği Yönetmeliği'nin hazırlaması için toplantı yaptılar. Toplantıda, hazırlanan Binalarda Enerji Verimliliği Yönetmeliği hakkında katılımcılara bilgi veren Bakanlık yetkilileri, Yönetmelik kapsamında hazırlanması gereken binaların enerji performansı değerlendirme metodu için yeterli ödenek ve teknik elemanlarının olmadığını belirterek, bu çalışmanın gerçekleştirilmesi konusunda Odamızdan yardım talep ettiler. 

Odamız bu talep üzerine, konuyu kendi içinde değerlendirip Bakanlık yetkililerine olumlu yanıt verdi. Oda Enerji Çalışma Grubu'nun hazırladığı "Konutlarda Enerji Performansı Standart Değerlendirme Metodu (KEP-SDM)" taslak hesap metodolojisi, 21-23 Nisan 2008 tarihleri arasında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Türk Standardları Enstitüsü (TSE), Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİE) yetkilileri, Odamız ve sektör derneklerinin temsilcilerinin katılımıyla Antalya'da gerçekleştirilen üç günlük Çalıştayda katılımcılara sunularak tanıtıldı. Katılımcıların görüş ve önerileri alındı. 

ÇALIŞTAYDA İTİRAZLARIMIZI DİLE GETİRDİK

Odamız; Bakanlığın imkansızlıkları göz önüne alınarak talep edilen çalışmayı büyük bir özveriyle ve herhangi bir ücret beklentisi olmadan, emek yoğun ve maddi olanaklarını zorlayarak, kendi öz kaynaklarıyla, şeffaf ve bilimsel verilere dayanarak hazırladı. Gerek Bakanlık gerekse diğer sektör temsilcileriyle kurumsal ilişkisini özenle korudu. Gelinen noktada Bakanlığa iletilen çalışmamız hakkında bugüne kadar Odamıza henüz bir değerlendirme yapılmadı. Aldığımız duyumlar, Bakanlığın Odamızın bu çalışmasını yok sayarak konuyu yeniden ihale ettiği ve çalışmanın devam ettiği yönündedir. 

Söz konusu Yönetmeliğin revize çalışmaları kapsamında Bakanlığın 7-9 Ağustos 2009 tarihleri arasında İller Bankası Macunköy Tesisleri'nde düzenlediği çalıştaya katılan Oda Yönetim Kurulu Sekreteri Ali Ekber Çakar ve Oda Enerji Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Macit Toksoy, Yönetmeliğe ilişkin Oda görüşlerini yazılı ve sözlü olarak dile getirdiler. Bakanlık yetkilileri, çalıştay sonunda Oda görüşlerinin değerlendirileceğini ifade ettiler.