21 HAZİRAN DÜNYA GÜNEŞ GÜNÜ MERSİN’DE KUTLANDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

21 Haziran Dünya Güneş Günü, Mezitli Belediyesi ve MMO Mersin Şube evsahipliğinde Güneş Park Enerji Kompleksinde büyük coşku ile kutlandı. Etkinliklere Oda Yönetim kurulu Başkanı Yunus Yener de katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını MMO Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim YÜCESOY, Oda Başkanı Yunus YENER, Mezitli Belediye Başkanı Neşet TARHAN ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap SEÇER yaptı. Dünya Güneş Günü Etkinliği açılış konuşmalarının ardından Kokteyl ile Ahmet BARAN ve Orkestrasının Konseriyle devam etti.

Oda Başkanı Yunus Yener’in 21 Haziran Dünya Güneş Günü Etkinliğini Açış Konuşması:

"Sayın Konuklar, Sayın Meslektaşlarım,

Sevgili Basın Mensupları,

21 Haziran Dünya Günü dolayısıyla, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu ve şahsım adına sizleri saygıyla, dostlukla  selamlıyorum.

Konuşmama, enerji konusunun, biz makina mühendislerinin uzmanlık alanlarından ve Enerji Sistemleri Mühendisliği disiplinin Odamız bünyesindeki disiplinlerden biri olduğunu belirterek başlamak istiyorum.

Bu nedenle enerji ve bağlantılı konularda bir dizi çalışma yürütüyoruz.

Kongre ve sempozyum etkinlikleri kapsamında; Enerji Verimliliği Kongreleri, Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumları, Mersin’de düzenlediğimiz Güneş Enerjisi Sempozyumları, Rüzgar Enerjisi Sempozyumları, Enerji Ekipmanları ve Yerli Üretim Kongreleri, İklimlendirme Kongreleri ve enerji bağlantılı Tesisat Kongreleri ulusal ölçekli etkinliklerimizin başlıcaları arasında yer almaktadır.

Eğitim ve belgelendirme faaliyetleri kapsamında; Enerji Kimlik Belgesi Uzmanı ve Uzman Oryantasyonu, Enerji Yöneticisi, Güneş Enerjisi Santrali, Rüzgar Enerjisi Santrali, Jeotermal Enerji Santrali Eğitimleri yapılmaktadır.

Bu egitim ve belgelendirme faaliyetleri, Odamız bünyesindeki Enerji Belgelendirme Kurulu tarafından değerlendirilmekte ve yönlendirilmektedir.

Enerji Çalışma Grubumuz da Türkiye’nin Enerji Görünümü başta olmak üzere enerji konulu birçok önemli raporu hazırlamaktadır.

Sayın Konuklar,

21 Haziran Dünya Güneş Gününü, güneş ülkesi Türkiye’nin güneş kenti Mersin’de kutluyoruz. Bu vesileyle enerji ve güneş enerjisiyle bağlantılı bazı konulara kısaca değinmek istiyorum.

Bildiğimiz üzere enerji, toplumsal yaşamın ve sanayinin en temel girdisidir. Bu açıdan doğru ve ülke ve halk çıkarlarını temel alan bir enerji yönetimi çok gereklidir. Fakat mevcut durum çok farklıdır.

Elektrik arz eksiği olmamasına karşın, sürekli zamlarla artan elektrik ve doğalgaz fiyatları ve faturalarını ödeyemeyen milyonlarca yurttaş söz konusudur. Bu gerçeğe karşın kamu kaynaklarından özel elektrik üretim ve dağıtım şirketlerine milyarlarca TL aktarılmakta, bankalara kredi borçlarını ödemeyen ve ödeyemeyen enerji şirketlerine sürekli destekler verilmektedir.

Ayrıca ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını artıracak olması yanı sıra çevresel felaketlere neden olabilecek nükleer santral projeleri söz konusudur. Mersinliler, Akkuyu Nükleer Santrali nedeniyle bu konuya yakından tanıktır.

Bütün bu sorunlara karşın, özel şirketlerin çıkarlarını temel alan ve toplum lehine adım atmayan bir enerji yönetimi var.

Diğer yandan, Nisan 2021 itibarıyla Türkiye’de birincil enerji arzının kaynaklara göre dağılımında güneş enerjisinin oranı yüzde 1,12; yenilenebilir enerji kaynaklarının toplamı da yüzde 14,38 gibi yetersiz bir düzeydedir.

Güneş enerjisi ile birlikte su, rüzgâr, jeotermal, hidroelektrik ve linyit kaynaklarımızdan elde edilebilecek kurulu güç olanaklarının iyi değerlendirilmesi ile ülkemizin yüzde 69 seviyesindeki enerjide dışa bağımlılığını ciddi ölçülerde azaltması sağlanabilecektir.

Güneş enerjisi ve tüm yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları, dünyanın enerji ve iklim değişikliği ile ilgili sorunları için dikkatlerini yönelttiği en önemli kaynaklardır.

Türkiyemiz de yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları ve güneş enerjisi açısından önemli bir ülkedir.

Güneş enerjisi ülkemizde daha çok sıcak su amaçlı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca güneş enerjisi kullanımını geliştirme tartışmalarının sadece elektrik açısından ele alınması da doğru değildir.

Türkiye bir güneş ülkesi olarak hemen her bölgesinde güneş enerjisinin termal kullanımı için çok önemli bir potansiyele sahiptir.

Bu konuda gelişen yerli teknoloji de olmasına rağmen sadece elektrik üretimine odaklanmak, bu önemli kaynağın yeterince değerlendirilmemesine yol açmaktadır.

Ayrıca güneş enerjili mimari pratiklerin yaygınlaştırılması da gereklidir.

Bu noktada dışa bağımlı ithal enerji politikalarından uzaklaşarak yerli ve yenilenebilir kaynak kullanımına ve yerli teknoloji üretimine öncelik veren, kamusal planlamayı, kamusal üretimi ve denetimi esas alan demokratik bir enerji programına ülke olarak acil ihtiyaç duyduğumuzu belirtmek istiyorum.

Enerji antlaşmaları ülke çıkarları lehine düzenlenir, elektrik enerjisi üretiminde ulusal–kamusal kaynaklar ile yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilir, enerji verimliliği sağlanır ve ülke ölçeğinde meslek odalarının da içinde yer alacağı bir Master Plan uygulanırsa, emin olalım ki dışa bağımlılık kırılabilecek, bütün enerji fiyatları düşürülebilecek ve enerji yönetimi başarabilecektir.

Sayın Konuklar, Sayın Meslektaşlarım,

21 Haziran Dünya Güneş Günü dolayısıyla bu etkinliği düzenleyen Mersin Şube Yönetim Kurulumuzu kutluyorum.

Etkinliğe ev sahipliği yapan Güneşpark Enerji Kompleksi Uygulamalı Eğitim Merkezinin temeli, Mersin Şubemiz ile Mezitli Belediyesinin işbirliğiyle 2016 yılında atılmış, 2017 yılında da açılışı yapılmıştı. Bu vesileyle Mezitli Belediyesine teşekkürlerimizi tekrar ifade etmek istiyorum.

Bir şenlik atmosferinde organize edilen etkinliğin başarılı geçmesini diliyor, bütün katılımcılara, katkıda bulunanlara ve çalışan arkadaşlarımıza teşekkür ederek sözlerimi tamamlıyor, saygılar sunuyorum."

Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim YÜCESOY'un açılış konuşması:

"Değerli Kamuoyu ve Görsel, İşitsel ve Yazılı Basınımızın Değerli Temsilcileri;

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu (ISES) tarafından, temiz ve sonsuz enerji kaynağı olan güneş enerjisine dikkat çekmek amacıyla; kuzey yarım kürede güneş ışığından yararlanılan en uzun gün olan 21 Haziran günü  "Dünya Güneş Günü" olarak ilan edilmiş ve bu çerçevede 21 Haziran dünyanın birçok ülkesinde kutlanmaktadır.

Yılın üç yüzden fazla gününün güneşli geçtiği Mersin’de TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) adına, Mersin Şubesi olarak, 1997 yılından bugüne kadar güneş enerjisi sistemleri konulu çok sayıda mesleki ve bilimsel seminerler, eğitimler, etkinlikler ve ulusal düzeyde sekiz kez sempozyum ve sergi düzenlenmiştir. 

MMO Mersin Şubesi olarak bugüne kadar yapılan tüm çalışmalarımızda amacımız, öncelikle farkındalık yaratmak, bilgilendirmek ve bilinçlendirmek oldu. Özellikle yılda ortalama 1311 kWh/m2 ışınım alan ülkemizde, güneş enerjisinin kullanım alanlarının yaygınlaşmasını sağlayacak uygulamaları tanıtmak, yerli ve yeni teknolojilerin ülkemizde üretimini ve kullanılmasını sağlamak olmuştur.

Sanayileşmenin ve üretimin temel girdisi olan "Enerji" aynı zamanda refahın ve uygarlığın da gelişmesini hızlandıran önemli bir kaynaktır. Ülkemizde hızlı nüfus artışına, sanayileşmeye ve teknolojik gelişmelere paralel olarak enerji tüketimi hızla artmakta konvansiyonel enerji kaynakları da gün geçtikçe aynı hızla azalmaktadır.

Bu durumda; dünyanın çevre dengesinin sürekliliğini sağlayan çevre dostu enerji kaynağı olan "Güneş" büyük önem kazanmaktadır.

Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlasına (GEPA) göre, yıllık toplam güneşlenme süresi 2.741 saat (günlük ortalama 7,5 saat), yıllık toplam gelen ışınım şiddeti günlük ortalama 4,18 kWh/m² olduğu tespit edilmiştir. Güneş Enerjisinin toplam gücü 1.3 milyar ton petrole eşdeğer olup bu güç değerlendirilmelidir.

Ülkemizde birincil enerji arzı içinde fosil kaynakların payı yüzde 83,5, yenilenebilir enerji kaynaklarının payı yüzde 16,5; ithal kaynakların payı yüzde 69, yerli kaynakların payı ise yüzde 31’dir.

2020 yılındaki verilere göre ülkemizde elektrik üretimimizin enerji çeşidine göre dağılımı yüzde 31,8’i hidrolik enerji, yüzde 27,2’si doğalgaz, yüzde 20,3’ü kömür ve linyit, yüzde 8,9’u rüzgâr, yüzde 6,8’i güneş, yüzde 1,7’si jeotermal ve yüzde 3,3’ü ise diğer kaynaklar şeklindedir.

Ülkemizin enerji alanında dışa bağımlılığı giderek artmaktadır. Odamız doğal, sürdürülebilir, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile bu stratejik alanda bağımlılığımızı azaltmanın, enerji girdileri ithalatına ödediğimiz yüksek bedellerin azaltılmasının mümkün olduğu düşüncesindedir.

Temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının başında güneş enerjisi yer almaktadır. Güneşin milyarlarca yıldır dünyadaki bütün yaşamın tek kaynağı olduğu, bugün güneş enerjisinin dünyamızı yoğunlaşan çevre sorunlarıyla ve küresel ısınma sorunlarıyla karşı karşıya getiren fosil yakıtlara alternatif olacak güce eriştiği gerçektir.

Öte yandan nükleer santraller, enerji arz eksikliğine ve dışa bağımlılığa alternatif olarak gösterilmekte ve nükleer santral yapımına devam edilmektedir. Ülkemizde güneş enerjisi potansiyeli başta olmak üzere tüm yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları yeterince değerlendirilmezken, yeterli teknik altyapı ve mevzuat olmadan, kamusal denetimin dışlandığı bir yapıda, dışa bağımlılığı azaltmak bir yana, daha çok bağımlılığı artıracak bir süreçtir.  

Güneş enerjisi sistemlerine örnek oluşturmak ve kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla Mersin’de birinci etabı 2017 yılında tamamlanan ve kullanılmaya başlanan Güneş Park Enerji Kompleksi Fosil Yakıtların yerine yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasına örnek teşkil etmektedir. Türkiye'nin ilk ve tek uygulamalı enerji kompleksi olan Güneş Park; halkımıza ve öğrencilerimize enerji üretimi, uygulamaları ve kullanım alanları hakkında eğitimler verilerek gelecek nesillere temiz enerjinin önemi aktarılmaktadır.

Mühendis olarak enerji ile ilişkimizi değerlendirdiğimizde: enerjiyi gerektiği yerde kullanmak, kullandığımız enerjiyi uygun cihaz ve sistem tasarımlarıyla en verimli şekilde değerlendirmek tüm mühendislik disiplinlerinin  (mimari, inşaat, makine ve elektrik) yaptıkları çalışmalarda; enerji verimliliğini ön planda tutarak bir enerji kültürü oluşturmak durumundayız.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, ülke kaynaklarının ve teknolojinin, halkımızın ve ülkemizin çıkarları doğrultusunda kullanımını savunmaktadır. Mesleğimizle ilgili alanlarda meydana gelen bilimsel ve teknolojik gelişmelerin, yeni uygulamaların tanıtılmasının yanı sıra, altyapıdaki ve yasalardaki sorunlarıyla birlikte ele alınması odamızın sorumlulukları arasındadır.

Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesi olarak, Güneş Kenti Mersin’de 21 Haziran Dünya Güneş Gününü kutluyoruz."