ODAMIZIN 55. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ COŞKUYLA KUTLADIK

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

22 Aralık 2009

Şubemiz, Odamızın 55. Kuruluş Yıl Dönümünü Tepekule Kongre Merkezi İzmir Salonunda 600'ü aşkın üye ve davetlinin katıldığı coşkulu bir gecede kutladı.

Şubemizin geleneksel kuruluş yıldönümü gecesi tepekule Kongre ve Sergi Merkezi İzmir salonunda 600'ü aşkın üye ve davetlinin katılımıyla kutlandı. Geceye İYTE Rektörü Prof. Dr. Zafer İlken, Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Bayraklı Belediye Başkanı  Hasan Karabağ, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersu Hızır, meslek odalarının başkan ve temsilcileri, E.Ü. Makina Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Göngör, İYTE Makina Mühendisliği Bölüm Başkanı Metin Tanoğlu katıldılar. Meslekte 25, 40 ve 50 yıllarını dolduran 72 üyeye onur plaketleri takdim edildi.

Geceye renk katan gruplardan biri de Şubemiz çalışanları, üyeleri ve yakınlarından oluşan "Grup Son Dakika" oldu. Grubun solistliğini Tepekule Halkla İlişkiler ve Satış Yönetmeni Selin Şengün Zopçuk üstlenirken, Mak. Müh. Mehmet Aygün gitar,   Mak. Müh. Berkay Eriş perküsyon, Elektrik Müh. Caner Aygün klavye, Ayşegül Aygün perküsyon, Ömür Baç basgitar ve Tümer Sivrikaya davulla eşlik ettiler. Gecenin ikinci müzik grubu Nüans'ın şarkıları da davetlileri coşturdu.

Şubemiz Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özsakarya gecede yaptığı konuşmada şunları söyledi;

MMO ÖNCÜ MESLEK ODASI

"55. yılını onurla kutlayan Makina Mühendisleri Odamız, gücünü üyelerinden almaktadır.  Yürüttüğümüz çalışmalarda ülkemizde ve kentimizde birçok konuda öncülük yapmaktayız. Odamız Asansörde CE işaretlemesi yapan onaylanmış kuruluş ve Çevre Analizlerinde Türkak'tan akredite yetkili kuruluş unvanlarını almıştır. Şu anda Enerji Verimliliği alanında yetkili kuruluş olma yolunda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

Şubemiz yıllardır sürdürdüğü çalışmalar sayesinde enerji verimliliği konusunda yoğun bilgi birikimine ve insan kaynağına  sahip kurumlardan biri olmuştur. İYTE ile imzaladığımız protokolle yakın zamanda enerji verimliliği çalışmalarını başlatacağız. Bölgemizdeki diğer üniversiteleri de süreç içinde, bu çalışmalara katarak enerji verimliliği alanında, bölgemizi ülkemizin önemli bir merkezi haline getirmeyi hedeflemekteyiz.

Yangın Yönetmeliği doğrultusunda İzmir'de "Kamu binalarında yangın güvenliği denetimleri" Şubemizin katkılarıyla kamu hastanelerinde pilot uygulama olarak başlamıştır. İzmir valiliği koordinasyonunda Mimarlar Odamız ve Elektrik mühendisleri odamız ile birlikte yaptığımız çalışmanın yaygınlaştırılmasını ve tüm ülkede uygulanmasını istiyoruz.

CUMHURBAŞKANLIĞI DENETLEME KURULU RAPORU

Anayasanın 135. maddesiyle kurulmuş bulunan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türk Tabipler Birliği, Türk Eczacılar Birliği, Türkiye Barolar Birliği, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği ve Türkiye Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, Cumhurbaşkanlığı devlet denetleme kurulu tarafından denetlemeden geçirilmiştir. Basına yansıyan haberden öğrendiğimiz kadarıyla bu odalar hakkında 1.000 sayfayı aşkın bir rapor hazırlanmıştır.

Raporun bir kısmı basına sızdırılmıştır. Ancak raporun tamamı "gizli" olduğu gerekçesiyle, talep edilmesine rağmen ilgili odalara verilmemiştir.

Üyelerinin seçtiği yönetim kurulları tarafından yönetilen ve tüm faaliyetleri üyelerine ve kamuoyuna açık olan meslek odaları hakkında hazırlanan raporun gizli tutulması düşündürücüdür.

Kaygımız, önümüzdeki dönem  meslek örgütlerine yönelik uygulanacak baskı politikalarına, ne olduğunu bilmediğimiz bu raporun dayanak oluşturmasıdır.

Bu süreçte, tüm üyelerimizin, demokrasinin vazgeçilmez kurumlarından olan meslek odalarına sahip çıkması her zamankinden daha büyük önem taşımaktadır.

KÜRESEL SERMAYE VE SİYASET

Diğer yandan küresel sermaye büyük bir hızla tüm dünyayı hegemonyası altına almaya çalışmaktadır. Küresel sermayenin politik ve ekonomik aktörleri olan IMF ve Dünya Bankası politikaları ve Dünya Ticaret Örgütü yaptırımları özellikle gelişmemiş ülkeleri küresel sermayenin açık sömürgesi haline getirmektedir.

Bu politikalar nedeniyle ülkemizde sanayi üretimi durmuş, tarım ve hayvancılık bitmiş, doğal kaynaklarımız küresel kapitalistlerin eline geçmiştir.

Madenlerimizden sonra su kaynaklarımız da özelleştirilmeye çalışılmaktadır.

Özelleştirme kamu kaynaklarını yok ederken bizzat insanlarımızın canına da kastediyor. Bursa'da özel bir maden işletmesinde meydana gelen grizu patlamasının olay raporları buna en can alıcı örnektir. Bu "iş cinayetinde", asgari ücretle, hiçbir güvenlik önlemi alınmamış madende, yerin 200 metre altında çalışan 19 insanımızı kaybettik. 

Ülkemizde insana verilen değer hiç bu kadar alçalmamıştı. Bu olayda başta çalışma ve sosyal güvenlik bakanı olmak üzere hiç kimse sorumluluğu üzerine almamıştır. Ölümler kadar bu pişkin sorumsuzluk da artık insanlarımızın canına tak etmektedir.

EKONOMİ

6-7 Ekim tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilen IMF ve Dünya Bankası ortak toplantısı sonunda kamuoyuna yapılan açıklamada; "Önümüzdeki yılarda elli milyondan fazla kişi işsiz kalacak, bir o kadar çocuk açlıktan ölecek, ekonomik istikrarsızlık siyasi istikrarsızlıklara yol açacak ve belki de savaşlar çıkacak." denilmiştir.  

Bu sonuçların en büyük sorumlusu IMF ve Dünya Bankası olduğu halde bu kurumlar böyle bir açıklama yapılabilmiştir.

Ülkemizde ne acıdır ki, siyasi iktidar küresel sermayeye karşı tamamen teslimiyetçi bir politika içindedir. İktidarlarının bekası adına, küresel sermayeye ödenmeyecek fatura yoktur.

Son olarak çıkarılan GDO yasası, tüketici haklarını tamamen görmezden gelip insanların sağlığıyla oynarken, ülkemizi temel tüketim maddelerinde tamamen dışa bağımlı hale getirmeye adaydır.

Emekten ve üretimden yana bir tek politika üretilmediği gibi hakkını arayan emekçilere ve iktidarı eleştiren her kesime en ağır baskılar ve şiddet uygulanmaktadır. Son olarak demiryolu işçileri ile tekel işçilerinin haklı taleplerine karşı yaşananlar yaşatılanlar en temel hak ve özgürlüklere bakışı göstermektedir.

Siyasi iktidarın sosyal devletten anladığı "iaşe yardımıdır". Topladığı vergilerin bir kısmını işsiz ve aç bıraktığı insanlara erzak olarak dağıtırken büyük bölümünü de taraftar sermayenin ihyasına ayırmaktadır.

İşsizliğin % 20'lere dayandığı ülkemizde, eğitimli insanlar bile iş umutlarını yitirmiştir. Siyasi iktidar ise işsizlik fonunu bile sorunun çözümüne değil, bütçede açık yaratan projelerin finansmanına aktarabilmiştir.

DEMOKRASİ

Hepimizin yıllardır dile getirdiği demokrasi ve barış talebi siyasi iktidarın elinde adeta bir kaos aracı haline dönüşmüştür. TMMOB'nin 1998 yılında gerçekleştirdiği demokrasi kurultayında Kürt sorunu hakkında dile getirdiği çözüm önerilerinin yüzde biri bile bu süreçte siyasi iktidar tarafından dile getirilememiştir. 

Demokratik açılım adı altında başlatılan, daha sonra Kürt açılımına çevrilen süreç son derece kötü yönetilmiş ve yönetilmektedir.

Bu ortamdan zarar gören sadece yaşamını yitiren ve yaralanan insanlarımız değil bu topraklar üzerinde kardeşçe bir arada yaşama umudumuz,barış ve demokrasidir. Nereden gelirse gelsin şiddete karşı her zamankinden daha fazla kardeşçe yaşamı savunmak provokasyon ve terörü lanetlemek, silahların susmasını istemek ve sağ duyulu demokratik yaklaşımları egemen kılmak zorundayız.

Bu süreçte iktidar da muhalefet de kolay siyaseti seçmiştir. Bu sorumsuz ve kolaycı siyaset anlayışının, işsiz, aç ve cahil kalabalıkları nasıl tehlikeli bir hale getirdiğini son günlerde hepimiz dehşetle ve büyük üzüntü içinde izlemek zorunda kaldık.

Ülkemizin içine itildiği bu tehlikeli süreci başarıyla aşabilmemizin, barışı ve kardeşliği korumanın tek yolu, her türlü ayrımcılığı, şiddeti, ötekileştirmeyi reddederek, birlikte, omuz omuza barış içinde kalabilmektir. Bu şimdi hepimizin omuzlarındadır.

Gerçekten bir demokrasi ve barış talebimiz varsa, kendimizi demokrat olarak tanımlıyorsak, yaşamımızda şu üç eksen olmazsa olmazdır;

Öncelikle demokrasiyi kendimiz için değil, karşımızdaki için isteyebilmeliyiz.

Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan herkesi eşit olarak kabul edip, hiç kimseyi dil, din, ırk, cinsel ve etnik kökeninden dolayı ayrımcı bir duygu ve kin beslememeliyiz. Emekten ve halktan yana olmalıyız.

Değerli Konuklarımız,

Değerli Meslektaşlarım,

Son günlerde hepimizi derinden etkilediğini bildiğim gelişmeler hakkında duygu ve düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istedim.

Odamız tarihi boyunca demokrasiye yürekten inanan üyelerinden aldığı güçle, ülkemizin en zorlu süreçlerinde ilkelerinden ödün vermemiş ve çalışmalarını sürdürmüştür.

Bugün de durduğumuz noktanın doğruluğu ve taleplerimizin haklılığı bilinciyle, üyelerimizden aldığımız güçle çalışmalarımızı sürdürme kararlılığındayız.

İnsanlığın demokrasi, adalet, eşitlik ve barış yolunda büyük mücadeleler vererek aldığı yolda yalnız olmadığımızı biliyoruz.

Şubemiz 30- 31 Ocak tarihlerinde 25. olağan genel kurulunu ve seçimlerini yapacaktır.

Bildiğiniz gibi Genel Kurullarımız Şubemizin iki yıllık çalışmalarının değerlendirildiği ve yeni dönemde yapılacak çalışmalara üyelerimizin görüş ve önerileriyle perspektif verildiği bir üretim ortamı olarak yaşanmaktadır.

Tüm üyelerimizi Şube genel kuruluna ve seçimlerine katılmaya, düşünce ve önerileriyle çalışmalarımıza katkıda bulunmalarını diliyoruz.

Ayrıca üyelerimizden gelen öneriler doğrultusunda 31 Ocak Pazar günü oy kullanmaya gelen üyelerimizin eşleri ve çocukları için de sürpriz organizasyonlar düzenliyoruz.  Ailenizle geçireceğiniz Pazar gününüzden bir bölümünü odanıza ayırırken çocuklarınız oyun salonumuzda, gözetmen eğitimciler eşliğinde  gönüllerince eğlenerek zaman geçirebilecekler.  Eşleriniz Anadolu salonunda vizyona yeni giren "Bornova Bornova" adlı filmi ücretsiz izleyebilecekler.

Bu etkinliklerle, genel kurulumuzu ve seçimlerimizi aynı zamanda üyelerimizin ve dönem mezunlarının buluştuğu, dostlukların pekiştiği bir şenlik havasında yaşamayı arzu ediyoruz."

"Sizlerle birlikte üretmenin, birlikte yönetmenin coşkusuyla",

"Çağdaş,eşit,özgürlükçü, demokratik, sanayileşen bir Türkiye; Planlı, sağlıklı, güvenli bir İzmir hedefiyle; yeni dönemde "Daha etkin, güçlü, çağdaş bir Makina Mühendisleri Odası yaratmayı diliyoruz. 

Ben bu çabaya destek veren ve bundan sonra destek verecek tüm üyelerimize ve Şube çalışanlarımıza yürekten teşekkür ediyorum.

Değerli Konuklarımız,

Değerli üyelerimiz,

Odamızın kuruluşundan bugüne çalışmalarımıza katkı ve katılımda bulunan tüm üyelerimize şükranlarımızı sunuyorum.

Aramızdan ayrılan üyelerimizi bir kez daha saygıyla anıyorum.

Bu gece her yıl olduğu gibi meslekte 50., 40. ve 25. Onur yıllarını dolduran meslek büyüklerimize onur plaketlerini vermekten ve mesleğimize yaptıkları değerli katkılardan dolayı teşekkürlerimizi sunmaktan büyük mutluluk duyuyorum.

Sözlerimi tamamlarken, barış içinde, hepimize yetecek bir dünyada yaşayabilmek umudu ve dileğiyle, gecemizin her zamanki gibi birlik, beraberlik ve dayanışma duyguları içinde coşkuyla geçmesini diliyor, hepinizi saygıyla, sevgiyle ve dostlukla selamlıyorum.

GRUP FOTOĞRAFI ;

Meslekte 50. yılını dolduran üyelerimiz konuklarımızla

(Soldan sağa) MMO Şube Başkanı Mehmet Özsakarya, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Yılmaz Becer, Hamdi Ertek, Nahit Uytun, İYTE Rektörü Prof. Dr. Zafer İlken, BÜyükşehir Belediye Genel Sekreteri Ersu Hızır, Şafak Özbaşbuğ, Aydın Sağduyu, Yüksel Ar ve Süleyman Alyanak.