İL- İLÇE TEMSİLCİLİK YÜRÜTME KURULU ÜYELERİYLE TOPLANTI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

05 Haziran 2009

Şube Yönetim Kurulumuz il- ilçe temsilcilik kurulu üyeleriyle bu dönem ilk toplantısını 27 Mayıs 2009 tarihinde Tepekule Özel Günler Salonunda gerçekleştirdi.

İl- ilçe temsilcilik kurulu başkan ve üyeleri 27 Mayıs'ta Şube Yönetim Kurulumuzun davetiyle Tepekulede toplandı. Toplantıya Manisa İl Temsilciliğinden Başkan Hakkı Bayraktar, Yürütme Kurulu Üyeleri Danyal Şentürk, Hüseyin Çetinkaya, Okan Eroğlu, Nilgün Gökarslan, Hilmi Şener ve Uğur Mimaroğlu; Turgutlu İlçe Temsilciliğinden Vedat Özçömlekçi; Ödemiş İlçe Temsilciliğinden Muharrem Önder, Soma İlçe Temsilciliğinden Başkan Ferruh Niyazi Balya, Yürütme Kurulu Üyeleri Hüseyin Ordukaya, Tamer Cebeci; Akhisar İlçe Temsilciliğinden Başkan Halil İbrahim Erbay, Üye Turan Elmas; Salihli İlçe Temsilciliğinden Başkan Ahmet Doğan, Yürütme Kurulu Üyeleri M. Sefa Özenir, Sadettin Demir; Aliağa İlçe Temsilciliğinden Başkan Tugay Yıldırım, Üye Rahmi Özgüven katıldılar.

 

Şube Yönetim Kurulu asıl ve yedek üyelerinin de hazır bulunduğu toplantının açılışını yapan Şube YK Başkanı Mehmet Özsakarya özetle şunları söyledi; "Ankara'da bu hafta sonu toplanacak Merkez SMM Kurultayında görüşülecek önemli konular var. Bu konuların tüm örgütümüz içinde ortaklaştırılması ve uygulamaya geçirilmesi gerekmektedir. Bu akşam ise bizler yerelde karşılaştığımız sorunları ele alacağız. Hepinizin önerilerini ve katkılarınızı bekliyoruz, geldiğiniz için herkese teşekkür ederiz."

 

Şube Sekreteri Melih Yalçın ise temsilcilerimizle uzun süredir toplantı yapılamadığını, bu toplantıyla ilişkileri canlandırmak istediklerini belirterek Yürütme Kurullarından, Şubede düzenlenen etkinlikleri kendi il ve ilçelerinde de yaygınlaştırmak amacıyla çalışmalar yapmalarını ve Şubemizden talepte bulunmalarını istedi. Şubede mesleki anlamda çok yönlü çalışmalar yapıldığını kaydeden Yalçın, mesleki denetim, AİTM, AKM gibi etkinliklerin yanı sıra Doğal Gaz konusunda da yalnızca Denizli ve İzmir'de proje denetimi yapıldığını söyledi.

 

Akhisar Yürütme Kurulu Başkanı İbrahim Erbay ise toplantı için Şube yönetim kuruluna teşekkür ederek, SMM üyelerinin özellikle puanlandırma ile ilgili soruları olduğunu bu çalışmanın ilçelerden yapılmasının mümkün olup olmayacağını sordu.

 

Salihli YK Başkanı Ahmet Doğan, 3030 sayılı İmar Yönetmeliğinin ilçe ve şehirlerde farklı uygulandığını belirterek Yönetmeliğe uymak isteyenlerin zorluk yaşadıklarını söyledi.

 

Salihli'den YK Üyesi Sefa Özenir ise sorumlu müdür olarak bir mühendisin çalışabileceği LPG istasyonu sayısının Oda tarafından 1'e düşürüldüğünü ancak bu durumun diğer üyelere iş olarak yansımadığını söyledi.

 

Manisa YK Üyesi Nilgün Karaslan, enerji verimliliğinin her geçen gün öneminin artmasına karşın Manisa'da binalarda ısı yalıtım projelerinin uygulanmadığını ve belediyenin bu konuda bir yaptırımı olmadığını söyledi.

 

Manisa YK'dan Hilmi Şener ise Şubeler arasındaki uygulama farklılıklarının giderilmesini istedi. Manisa YK'dan Hüseyin Çetinkaya ise Manisa OSB'de işsiz kalan üyelerimizin sorun yaşadığını belirterek Odamızın bu konuda neler yapılabileceğini sordu.

Ödemiş YK Başkanı Muharrem Önder ise, Ödemişte hiçbir periyodik kontrol hizmetinin yapılamadığını belirterek bu konuda nasıl bir çalışma yürütmek gerektiğini sordu.

 

Turgutlu YK'dan Vedat Özçömlekçi ise Turgutlu Çaldağı'nda İngiliz Maden Şirketi tarafından işletmeye açılmak istenen nikel madeninin bir çevre felaketine yol açacağını, Turgutlu halkının bunu engellemek için başlattığı mücadeleye TMMOB İKK ile birlikte Şubemizin de destek verdiğini anlatarak, Şube Yönetim Kuruluna teşekkür etti. TUS'un 120 bin metrekareye çıkarılmasını öneren Özçömlekçi, LPG sorumlu müdür konusunda istasyon sayısı kısıtlamasında sorun yaşandığını söyledi.

 

Manisa YK Başkanı Hakkı Bayraktar ise Manisa temsilcilik çalışmalarını daha aktif hale getirdiklerini söyledi. İmar mevzuatı uygulamasındaki ısı yalıtım ve kalorifer tesisatları konusundaki sorunları gidermek üzere Manisa Belediye Başkan yardımcıları ile bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Hakkı Bayraktar, ek harç ödememek için Manisa'da kaloriferli bina projesi yaptırılmadığını, ruhsat alındıktan sonra sığınak projelerine kazan yerleştirilmeye çalışıldığını söyledi.

 

Aliağa YK Başkanı Tugay Yıldırım ise Şubede aynı akşam düzenledikleri komisyon toplantısında SMM kurultayı ile ilgili pek çok konuyu ele aldıklarını belirterek, sığınak projelerinin göstermelik yapıldığını söyledi. Yıldırım, LPG istasyonlarında sorumlu müdür görevlendirme konusunda Odamızın doğru olanı yaptığını, ancak diğer Odaların ilkeli davranmadıklarını bu nedenle haksız rekabet ortamı oluştuğunu vurguladı. Isı yalıtım projelerinde ise mimarlarla ortak çalışmanın yaşama geçirilemediğini kaydetti.  

 

Aliağa YK'dan Rahmi Özgüven ise iletişimin daha etkin olmasını istedi ve özelleştirme yapılan yerlerde üyelerimizin sorunlarının takipçisi olunması gerektiğini vurguladı.

 

Manisa YK'dan Danyal Şentürk iş makinaları operatör eğitimleri konusunda Odamıza haksızlık yapıldığını, 96 yılında verilen hakkın 2008 yılında küçük bir yönetmelik değişikliğiyle geri alındığını vurgulayarak, "biz bu eğitimleri kar amaçlı yapmıyorduk. Üyelerimizin 25-26 yıllık birikimleriyle verdikleri eğitimlerde en büyük haz öğrencilerimizin iyi birer operatör olarak çevremizdeki tesislerde iş sahibi olduklarını görmekti. İş kazaları azalmıştı. Odamızda 5 hafta süren eğitimlerle verilen operatör belgeleri, şimdi dozer, greyderden görmeden alınabiliyor." dedi.

 

Soma YK'dan Hüseyin Ordukaya ise Soma uzak olduğu için toplantıların Cumartesi günleri yapılmasını önerdi. İş makinaları eğitimi konusunda Odamızın da yanlışı olduğunu düşündüğünü belirten Ordukaya, "bir keresinde kömür madeninde elektrikli ekskavatör yerine dizel motor anlatıldı" dedi.

 

Soma Yürütme Kurulu Başkanı  Ferruh Balya ise iş makinaları kursunu Soma'da halk eğitim merkezinin verdiğini belirterek, eğitim verenlerin yine bizim üyelerimiz olduğunu ve bu eğitimcilerin Odamızca eğitilebileceğini söyledi.

 

Şube YK Üyesi Cesim Duruk ise, kendisinin de kaynak konusunda eğitimler verdiğini ve eğitimcinin eğitimi programına katıldığını ve bu eğitim sayesinde bazı eksiklikleri olduğunu  gördüklerini söyledi. Bu nedenle eğitimcilerin eğitilmesiyle ilgili bir çalışma grubu kurduklarını dile getirdi.

 

Üyelerimizin dile getirdikleri konulara ilişkin söz alan Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Melih Yalçın ise özetle şunları söyledi; "İş makinaları tebliği yayınlanır yayınlanmaz gerekli yerlere başvurumuzu yaptık, cevap alamadık. Önce "ücretsiz eğitim verebilirisiniz" demelerine karşın, Şube olarak ücretsiz eğitim verme projemizi götürdüğümüzde reddedildik. Oda Merkezimiz konuyu yargıya taşımıştır. Milli Eğitim Bakanlığı bu işi bizim elimizden almak için kulis yaptı ve aldı. Burada siyasi bir karar alınmıştır. Yıllardır büyük bir titizlikle ve çok iyi yaptığımız bir işi elimizden aldılar. İş makinaları eğitimcisi olmak için çok saıda başvuru alıyorduk. Belli bir disiplin ve kontrol içinde tutabilmek için eğitimci sayısını sınırlandırmak zorunda kaldık. Fakat eğer gönderdiğimiz eğitici eksik veya hatalı ise anında bize iletilmesi gerekirdi. Eğitimcilerimiz halk eğitim eğitmenleri olmamalıdır. Bu arkadaşlara bu eğitimlerin hukuki olmadığını belirtmek zorundayız.

 

Yapı mevzuatında ne yazık ki kağıt üzerinde yazılı olan hiçbir şey hayata geçirilemiyor. 97'daki deprem mesleki denetimin gerekliliğini getirdi. Isı yalıtımı, hastanelerde birçok kaza ve enfeksiyona bağlı ölümler gibi sonuçlar doğuran, gerçekle ilgisi olmayan bir mevzuat var. Siyasi iktidarda halkın sağlığını düşünen bir zihniyet yok. LPG istasyonlarında da denetimi kim iyi yapıyorsa ona verilecek belki. Biz ise her zaman doğruları savunmak zorundayız. Bizler mühendisiz, yanlış yapıp da bunu doğru gibi gösteremeyiz.

 

Binalarda enerji performansı yönetmeliği yayınlandı. Bu sürede birçok toplantıya katıldık. Kağıt üzerine bir şeyler yazılsın ama uygulanmasın istiyorlar. AB dayatıyor. Bir süre sonra binalara enerji karnesi çıkarmak ve ısı yalıtımı yapmak zorunda kalacaklar. Sobalı projelendirilip kalorifer kullanan binalar da olmayacak o zaman. Bu süreçlere sürekli müdahale etmek ve suyu berraklaştırmak zorundayız.

 

LPG istasyonları sorumlu müdür üyelerimize fatura kestiriyoruz, sigorta takibi yaptırıyoruz. Odamız bu işin ancak böyle doğru yapılabileceğine inanıyor. Diğer odaların da böyle yapmalarını bekliyoruz. TUS 120 bin m2'ye çıkarılmalı mı SMM Kurultayında tartışacağız. Bu toplantılarımızın Cumartesi yapılması önerisini değerlendireceğiz.

 

Şube YK Başkanvekili Kazım Umdular ise 2918 sayılı KYTK'nun 1996'da yayınlandığını o süreçte Odamızın 23 temel öneri oluşturarak TBMM Komisyonuna sunduğunu bunun 13 önerisinin kabul edildiğini söyledi. İş makinaları operatör eğitimlerinin de bu önerilerden biri olduğunu belirten Umdular özetle şunları dile getirdi; "Kanun yapma sistemini değiştirdiler. Bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun adıyla hazırlanan paçal teklifler bir gecede birçok şeyi değiştiriveriyor. Şimdi madencilik şirketlerine eğitim yapma yetkisi getirmeye çalışıyorlar. Bunun sonucu, yılda 1500 kişi iş kazaları nedeniyle ölüyor binlerce iş saati kayboluyor. Trafik kazalarına herkes bilirkişi olabiliyor. 1996'da eksperlerin MMO üyesi olmasını önermiştik. Sorunlarımızın bir bütün olduğunu unutmadan mesleğimizin çıkarını ve onurunu korumaya, kamu yararını savunmaya çalışıyoruz. Bunu ancak Oda çatısı altında bir araya gelerek yapabiliriz."