BÖLGEMİZDE İLK KEZ KURULAN ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM VE UYGULAMA MERKEZİ'NİN AÇILIŞI YAPILDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

14 Temmuz 2010

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Makina Mühendisleri Odası birlikteliğinde sanayinin hizmetine sunulan "Enerji Verimliliği Eğitim ve Uygulama Merkezi"nin açılışı 13 Temmuz 2010 saat 14.00'de yapıldı. İYTE Makina Mühendisliği Bölümü içinde kurulan laboratuvarın açılışında Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar ve İYTE Rektörü Prof. Dr. Zafer İlken birer konuşma yaptılar.

"Enerji Verimliliği Eğitim ve Uygulama Merkezi", bölgemizde kurulan ilk enerji verimliliği uygulama merkezi olma özelliğinin yanı sıra, üniversite ve meslek odası ortak çalışması olarak kurulan ilk laboratuvar özelliğini de kazanmıştır. Merkezimizde enerji verimliliği eğitimleri yanısıra sanayiden gelecek etüt ve test talepleri de karşılanacaktır.

5627 sayılı Enerji Verimliliği Yasası ve ilgili mevzuata göre yıllık tüketimi 1000 TEP (ton eşdeğer petrol) ve üzerinde olan sanayi kuruluşları ile yıllık tüketimi 500 TEP ve üzerinde veya toplam inşaat alanı 20.000 m2 ve üzerinde olan binalarda Enerji Yöneticisi bulundurulması zorunlu hale gelmiştir.

Makina Mühendisleri Odası, yasa kapsamında Binalarda ve Sanayide Enerji Yöneticiliği Eğitimi düzenlemek ve mühendislere Enerji Yöneticisi sertifikası vermek üzere yetkilendirilmiştir.

Sözkonusu eğitimlerin İzmir'de de yapılabilmesi için Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile imzaladığı protokol kapsamında İYTE Kampusünde "Enerji Verimliliği Eğitim ve Uygulama Merkezi" yaşama geçirilmiştir.  Enerji yöneticiliği kavramları, temel enerji konuları ve enerji harcayan sistemlerin ele alınacağı eğitimlerde, laboratuvarda bulunan üniteler yardımı ile bire bir uygulama olanağı sağlanacaktır.

Enerji Verimliliği Eğitim ve Uygulama Merkezinde "Enerji Yöneticisi Kursları", "Enerji Verimliliği Bilgilendirme Eğitimleri" " teorik ve pratik olarak düzenlenebilmekte ve "Enerji Etüt ve Ölçüm Hizmetleri" yapılabilmektedir.

Merkezin açılışında Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar; "Enerji alanında yürüttüğümüz çalışmalar nedeniyle Odamız bu alanda temel kuruluşlardan birisidir. Odamızca, Enerji Yönetimi Kurslarını düzenleme konusuna özel bir önem verilmiştir. Enerji Verimliliği Kanunu gereğince, yoğun bir hazırlık süreci tamamlanarak, 28 Ekim 2009 tarihli Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulu/EVKK toplantısında alınan kararla, sanayi ve bina sektörlerinde enerji yönetimi kursları düzenlemek üzere "B Sınıfı Yetki Belgesi" ile Odamız yetkilendirilmiş ve ilk kurs Kasım 2009 da düzenlenmiştir." diyerek; İstanbul, Kocaeli, Adana, Ankara ve Antalya'da yapılan eğitim çalışmaları hakkında bilgi verdi. Çakar konuşmasını şöyle sürdürdü;

"Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olma sorumluluğumuz nedeni ile uygulama konusunda dar boğaza giren enerji yönetimi eğitimlerini rahatlamak üzere sanayinin yoğun olduğu Kocaeli ve İzmir şubemizde uygulama laboratuarları kurma kararı aldık.  Bu laboratuardan sonra Kocaeli'ndeki laboratuarımız da takriben 2 ay sonra kullanıma hazır olacaktır. Bu laboratuarın devreye girmesiyle "A Sınıfı Yetki Belgesi" alarak etüt-proje eğitimlerine de başlamış olacağız. İzmir'de bu ortamın oluşması için katkı koyan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Zafer İlken Makine Mühendisleri Odasını her zaman meslek sonrası eğitime yönelik bir kurum gibi gördüğünü ifade ederek; odanın her dönem 30 civarında düzenlenen kongreler ile hem meslektaşlarımıza hem de topluma önemli hizmetler verdiğini dile getirdi. Prof. Dr. İlken konuşmasında daha sonra özetle şunları söyledi.

Türkiye'de bir Üniversite bünyesinde açılan ilk ve tek "Enerji Verimliliği Eğitim ve Uygulama Merkezi" olması nedeni ile, bu merkezin diğer üniversitelere de örnek olmasını temenni etti. Merkezimiz tüm Türkiye'deki enerji yönetici olacak mühendislere yönelik olarak faaliyetini sürdürecektir. İYTE olarak enerji alanında pek çok araştırma faaliyetinin sürdürüldüğü Kampusümüzün alanı, jeotermal ve rüzgar açısından büyük potansiyele sahiptir. Kampusümüzün bütün elektrik ihtiyacının karşılanacağı ve enterkonekte sisteme enerji verecek yaklaşık 13 MW' lık rüzgar çiftliği yatırımı üzerine bir firma ile ortak çalışmaktayız. Ayrıca İYTE olarak rüzgar enerjisine yönelik araştırmalara önem vermekteyiz. Mimarlık Bölümümüzde Yapı Fiziği konusunda bir laboratuar açılmış olup enerji alanındaki bu çalışmalarımız artarak devam edecektir.