AYŞEGÜL İLDENİZ'DEN KADINLARA: CESUR OLUN, KENDİNİZE GÜVENİN

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

19 Ekim 2009

Şubemiz Kadın Mühendisler Komisyonu davetlisi olarak Salı bilgilendirme toplantıları çerçevesinde İntel Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölge Direktörü Ayşegül İldeniz 13 Ekim 2009 tarihinde Şubemize konuk oldu. İldeniz "Başarmak Kolay, Yükselmek Zor mu?" başlıklı konuşmasında iş yaşamında kadının karşılaştığı sorunları ve çözümleri üzerine konuştu.

Bilişim sektöründe uluslararası bir firma olan İntel'in üst düzey yöneticilerinden ve Avrupa Yönetim Kurulu Üyesi Ayşegül İldeniz, Multidisipliner Kadın Kongresine katılmak üzere geldiği İzmir'de, kadın mühendisler komisyonumuzun davetlisi olarak Şubemizde bir söyleşiyle konuk oldu. Şubemiz Kadın Mühendisler Komisyonunun davetiyle "Başarmak kolay, yükselmek zor mu" konulu söyleşisinde deneyimlerini ve düşüncelerini paylaştı. Kadın mühendislerden oluşan dinleyici kitlesine hitap eden İldeniz'e, Yönetim Kurulu Yedek Üyemiz Güzin Özdağoğlu eşlik etti.

 

Özdağoğlu'nun sorularını yanıtlayan Ayşegül İldeniz, konuşmasında dinleyicilere söz vererek deneyimlerini aldı ve soru yöneltmelerini sağladı. İldeniz konuşmasında özetle şunları dile getirdi;

 

"Ülkemizde 10 yıl içinde genel istihdamda kadın oranı yüzde 30'lardan % 21'lere gerilemiştir. Yöneticiler arasında bu oran % 1'e kadar düşmektedir. Bankacılık, eğitim gibi sektörlerde nispeten fazla kadın çalışıyor gibi görünse de kadınlar çalışma yaşamından hızla çekiliyor ve evlerine kapanıyorlar.

 

Avrupa ülkelerinde kadın istihdamı % 40- 50'lere yaklaşsa da yönetici kadın orada da çok fazla değil. Bu tablonun birçok nedeni var. Burada birkaç tanesini ele alabiliriz. Öncelikle kadınlar kendilerine örnek alabilecekleri rol model bulamıyorlar. Çok fazla önyargıyla mücadele etmek zorunda kalıyorlar. 'Kadın yönetici olmaz' önyargısı var. İş yaşamında karar vericiler genellikle erkek. İnsanlar genellikle kendilerine benzeyen insanları seçerler veya işe alırlar.

 

Kadınların iyi yaptıkları ve yapamadığı şeyler var; Kadınlar takım çalışmasına çok inanır, etraflarında bir harmoni oluşturmaya çalışırlar. Aslında bu bir yöneticide bulunması gereken muhteşem bir yetenektir. Kadınlar bağlı ve sadıktırlar. Aynı anda birçok işi yapabilirler ve tüm işleri ayrıntılarıyla yaparlar. Ben komplike işleri kadınlara vermeyi tercih ederim.

 

Kötü yanlarımız ise; "Vur kafasına al lokmasını"yız ne yazık ki. Kadınlar her zaman en son konuşurlar. Erkekler % 80 tamamsa bir düşünceyi rahatça ifade ederken bizler % 100 tamam olmasını bekleriz. Utangaçız. Kadınları sesli ve agresif bulmuyorum. Öbür insanlar neyi önemser diyerek aksiyon almıyorlar. İmaj yönetimi yapmıyorlar.

 

Peki neler yapmalıyız; Kadınların kendi aralarında yeni bir kültür oluşturmaları ve birbirlerine destek olmaları gerektiğine inanıyorum. Bizler ne kadar cesur olursak o kadar yol alabiliriz. CESUR olmak çok önemli. İlk adımı korkmadan atmak gerek. Odaklı gitmek gerekiyor. Her şeyi çok iyi yapmaya çalışmayalım. Bir şeyi çok iyi yapalım. Ve iyi yaptığımız işi iyi anlatalım. Anlatmaktan çekinmeyelim. Eğer yönetici olmak istiyorsak sorumluluk alanımızın dışına çıkmak için olanakları değerlendirelim. Kendimize yatırım yapmaktan vazgeçmeyelim. Çok yönlü ve istikrarlı olalım."

 

Aynı zamanda Kadın ve Bilişim Platformunun kurucusu olan Ayşegül İldeniz, platformun çalışmalarından örnekler verdi. İnternetin girişimci kadınların yaşamında önemli olanaklar yaratabileceğini anlatan İldeniz, Türkiye'nin hala bilgisayar sayısı açısından çok geride olduğunu söyledi.

 

İntel'in kadın istihdamı politikası hakkında da bilgi veren Ayşegül İldeniz, yeni işe almada %  50 kadın oranı gözetildiğini, kadın- erkek kıdem ve maaş paritesinin her yıl incelenerek adaletsizliklerin giderildiğini söyledi. Kadınlara yönelik eğitim programlarına önem verildiğini belirten İldeniz, Şubemizde kadın üye çalışması yapılmasını çok olumlu bulduğunu söyledi.