11. TÜRKİYE ENERJİ KONGRESİ TEPEKULE KONGRE VE SERGİ MERKEZİNDE BAŞLADI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

21 Ekim 2009

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi tarafından düzenlenen 11. Türkiye Enerji Kongresi 21 Ekim'de Tepekule Kongre ve Sergi Merkezinde başladı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Necil Kurtkaya, Kongre ana sponsoru Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Sabahattin Hakman ve Dünya Enerji Konseyi Merkez Ofisinden Slav Slanov kongre açılışında birer konuşma yaptılar. Sergi açılışına ise . 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de katıldı ve bir oturumda konuk konuşmacı oldu.

İkinci kez İzmir'de düzenlenen Türkiye Enerji Kongresinin Tepekule Kongre ve Sergi merkezinde başladı. 23 Ekim'e kadar sürecek kongrenin açılışına ilgi büyük oldu. Kongre açılışında konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şu an Mecliste bulunan ve kendisinin de desteklediği Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yasası çıkmasa bile ülkemizde bu yöndeki çalışmaların devam edeceğini ve zaten de etmekte olduğunu söyledi.

Taner Yıldız, enerji konusunda tüm rakamlarda ve politikalar üzerinde genel bir mutabakat bulunduğunu, bundan sonra önemli olanın nasıl yapılacağı olduğunu söyledi. Bu tür etkinliklerde katılanların da görüş beyan edebilecekleri bir sistem kurularak sahte görüş birliklerinden uzaklaşılabileceğini ifade eden Yıldız, gerek iklim değişikliğine neden olan karbon salınımları konusunda gerek yeni ve yenilenebilir kaynakların kullanımında güzel söylemlerin yaşama geçirilmesinin o kadar kolay olmadığını vurguladı. Turizm ve doğal güzellikler gerekçeleri ile nehirler üzerindeki hidro elektrik santrallerine karşı çıkıldığını, nükleer santrallerin kurulmasının ise artık hükümetler üstü bir konsensüs sağlanması noktasına geldiğini vurgulayan Yılmaz, Türkiye'nin enerji arz güvenliğini sağlamak için hem ulaslararası hem milli politikalarını birlikte yürütmesi gerektiğini ve yaptıklarının de bu olduğunu söyledi. Yılmaz enerji politikalarında ne Nabuco'dan ne  Rusya'dan vazgeçmek gerektiğini, bu seçimin rastgele değil bilinçli bir politika olduğunu  vurguladı. Yılmaz, ne alışta, ne satışta ne de yatırımda seçici olmayacaklarının altını çizdi. Özel sektörün kamuyla paylaştığı bütün değerlerin paylaşımında pratikte bazı kesintilere uğranıldığını ifade eden Taner Yılmaz, bunların karşılıklı mutabakatla çözülmesi gerektiğini, büyümeyi özel sektörle gerçekleştireceklerini, ancak teslim ettik ne yapıyorlarsa yapsınlar diyemeyeceklerini, kamunun özel sektöre refakat etmesi gerektiğini söyledi. Yenilenebilir Enerji kaynakları yasası çıkmasa bile eski yasayla devam edebileceklerini belirten Yılmaz, "Türkiye büyüyor, değişimi yönetmek gerekiyor. Değişimi yönetmek riskli ancak statükonun riski, değişimin riskinden daha yüksek" dedi.

İzmir Valisi M. Cahit Kıraç ise, İzmir'in çok büyük bir yenilenebilir enerji potansiyeline sahip olduğunu vurguladı. Rüzgar enerjisinde Türkiye potansiyelinin %30'nun İzmir ili sınırlarında olduğunu, güneş ve jeotermalde de çok zengin kaynakları olduğunu ifade eden Kıraç, İzmir'in bu potansiyelinden yararlanmak üzere Kalkınma Ajansının çalışmalar yaptığını vurguladı. Enerjinin verimli kullanımının de yeni kaynaklar yaratmak kadar önemli olduğunu vurgulayan Kıraç, İzmir'de bu yönde çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Necil Kurtkaya, Dünya Enerji Konseyinin BM, DB, IMF gibi birçok uluslar arası kuruluştan çok  daha önce 1923 yılında kurulduğunu, 100 üyesi bulunan konseyin amacının dünyada enerji sorununa ortaklaştırılmış çözümler bulmak olduğunu söyledi. Konseye bağlı Türkiye Milli Enerji Komitesinin ise 1949 yılında kurulduğunu ve 60. yılını kutladığını ifade eden Kurtkaya, ülkemizde artan enerji talebini karşılamak ve enerji arz güvenliğini sağlamak için için elektrik üretiminde % 75'lere ulaşan dışa bağımlılığın hızla azaltılması gerektiğini, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Sabahattin Hakman ise yenilenebilir enerji kaynakları yatırımlarının yalnızca ülke kaynaklarını değerlendirmede değil istihdam sorununun çözümüne de önemli katkı sağlayacağını söyledi. Elektrikte bir piyasa kurulduğunu ancak doğal gazda bunun yaşanamadığını belirten Hakman, piyasaların sağlıklı işlemesi için daha yapılması gerekenler olduğunu vurguladı.  Enerjide gerçekçi rekabetçi fiyatların olduğu bir piyasada gerçekçi tanımların getirildiği bir dünyaya doğru gidilmesi gerektiğini söyleyen Hakman dünya krizden çıksa da enerjinin önündeki problemlerin değişmeyeceğini savundu. Hakman, yaşananın finansal bir kriz olması nedeniyle yatırım yapılmadığını, uzun vadede bu yatırımsızlığın yarattığı problemlerin yaşanacağını söyledi. Çözümün Türkiye'nin yerli kaynaklara yönelmesinde ve en gelişmiş teknolojilerle yatırım yapmasında olduğunu kaydetti.

Açılış konuşmalarının ardından sergi açılışına geçildi. Sergi açılışına 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de katıldı. Sergide MMO İzmir Şubesinin bu yıl TÜBİTAK Hidrojen Enerjili Arabalar yarışında birinci olan Poseidon da sergileniyor.