MÜHENDİS VE MAKİNA DERGİSİ 564. SAYI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

06 Ocak 2007

Mühendis ve Makina Dergisi`nin 564. Sayısı (Ocak 2007) çıktı.

Mühendis ve Makina Dergisi`nin 564. Sayısı (Ocak 2007) çıktı.

İÇİNDEKİLER
- Bilime Yön Verenler
- Enerji: Jeotermal Enerjiden Endüstriyel Uygulamalarda Yararlanma
- Teknoloji Dünyası: Hidrojenle İlgili Gerçekler
- Dosya: Türkiye‘nin Ar-Ge Dramı
- 2006‘dan 2007‘ye Dergimize Bakış
- Makale: Kompozit Yapı Malzemelerinde Isıl Özellik Ölçümü-1: Mevcut Ölçüm Tekniklerin İrdelenmesi
- Makale: Dağıtık İmalat Teknolojilerinde KOBİ‘lere Yönelik Sanal Fabrika Sisteminin Geliştirilmesi
- Makale: Karayolu Ulaşımında Kaynaklanan Karbondioksit Emisyonlarının Çevreye Etkisi ve Kontrolü
- Makale: Bor‘un Otomobil Yakıtı Olarak Kullanılması
- Makale: Mekan İçi Hava Hareketlerinin Sonlu Farklar Yöntemi ile Modellenmesi

Sunuş
Sevgili Meslektaşlarımız,

2007‘nin ilk sayısında yepyeni bir sayı ile yeniden merhaba. Yeni yılda dergimizi görsel ve içerik açıdan bir takım değişikliklerle size ulaştırıyoruz. Sizlere daha güzeli sunmak için çabaladık. Yeni dosya konuları, değişik değerlendirme ve köşe yazılarıyla daha okunur ve heyecanla beklenir bir dergi haline getirmeye çalıştığımız dergimizi beğeneceğinizi umut ediyoruz.

2007 yılı yayın programımızda çeşitli konularda dosyalar ve özel sayılar yer alıyor. Bu ve gelecek sayılarda Türkiye‘nin bir dramı halindeki AR-GE konusunu işlemeye çalıştık. Elbette konu kapsamlı ancak Türkiye sanayisinin gelişmesinde baş aktör konumunda olan Ankara Rüzgar Tüneli, ODTÜ Ordot Projesi, TÜBİTAK, TTGV gibi kurumların temsilcilerinin görüşlerini aldık. Bununla beraber, Mart‘da Uçak-Havacılık, Nisan‘da "İş Sağlığı ve Güvenliği", Mayıs‘ta "Otomotiv Sanayi", Haziran‘da "Çevre ve Enerji", Ekim‘de "Kaynak Teknolojisi" özel sayısı hazırlıyoruz. Bu konulardaki çalışmalarınızı bizimle paylaşmanızı bekliyoruz.

Her yıl olduğu gibi bu yılda da geçmiş bir yılın muhasebesini yaptık. Koyduğumuz hedefler doğrultusunda neler yapabildiğimizi ve eksik kaldığımız noktaları sorguladık. Ortaya yine benzer bir tablo çıkıyor: sanayi ve uygulamadan gelen makalelerin oranı %22 iken, üniversitelerden gelen makalelerin oranı %78 civarında seyrediyor. Yani sanayi ve uygulamadan istenen düzeyde yazı akışı henüz sağlanamamış görünüyor. Bugüne kadar gösterdiğimiz çabalarla Ulusal Index‘de yer almayı başarırken uluslararası Index‘te yer alma çalışmalarımız da tüm hızıyla sürüyor.

2006 yılında çeşitli nedenlerden dolayı gecikme vb. sorunları bu yıl gidererek size zamanında ve hızlı ulaşımı sağlamaya çalışacağız. Biliyorsunuz ki adres değişikliği ve üye aidatlarının gecikmeli ödenmesi durumunda üyelerimize dergi gönderilememektedir. Biz öncelikle bilginin tüm üyelerimizle paylaşımını ve sürekli etkileşimini savunuyoruz. Bu nedenle bu derginin üyelerimizin çoğunluğuna ulaştırılması bizim açımızdan çok büyük önem taşıyor. Ayrıca birlikte karar alma, birlikte üretme ve birlikte yönetme anlayışındaki Oda Yönetim Kurulu, sizlerden gelecek katkıların dergimizi daha iyi noktalara taşınmasında önemli bir rol oynayacağını bilmektedir.

Gelecek sayılarda buluşmak üzere, başarı dolu günler diliyoruz...

TMMOB Makina Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu