TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Standardı Semineri Yapıldı

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

10 Nisan 2009 Cuma günü saat: 16:00 da Merkez Bera Otelde MİEM Gözetim Kriteleri Kapsamında TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Standardı Semineri düzenlendi.

10 Nisan 2009 tarihinde Merkez Bera Otelde Makina Mühendisleri Odası Konya Şubesi ve TÜRK YTONG A.Ş. işbirliği ile "TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Standardı" Semineri düzenlenmiştir. 22 Mayıs 2008 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren satndartın yeni inşaa edilecek yapılara uygulanması ve hazırlanacak Mekanik Tesisat Projelerinde ısı yalıtım hesabının bilgisayar ortamında düzenlenmesi konularında bilgilendirme yapılmıştır. Seminer de Makina Yüksek Mühendisi Nuri ERTOKAT ve İnşaat Mühendisi Atilla EKŞİ tarafından Oda üyelerine sunumlar yapılmıştır.

          Yaklaşık 300 üyenin katılımı ile gerçekleştirilen organizasyonda Makina Mühendisleri Odası Konya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail ÖZKARAKAYA bir konuşma yapmıştır. İsmail ÖZKARAKAYA konuşmasında;

"Hepinizi şahsım ve Makina Mühendisleri Konya Şubesi Yönetim Kurulu adına selamlıyorum. 

         Teknolojinin hızlı gelişmesi, kullandığımız birincil enerji kaynaklarının hızla tükenmesini de beraberinde getirmiştir. Son günlerde adından sıkça söz ettiren küresel ısınmanın oluşumundaki en önemli faktörlerinden biride tükenen enerji kaynaklarımızın yeteri kadar etkin ve verimli kullanılmamasından kaynaklanmaktadır.

        Gerek dünya üzerinde gerekse ülkemizde hızla artan sanayileşme ile endüstriyel tesislerin sayıları hızla artmıştır. Yine hızla artan insan nüfusu neticesinde mesken sayılarında da yüksek bir artış olduğu gözlemlenmektedir. Bu artışlar paralelinde tüketilen enerji miktarının da aynı oranda arttığı açıktır. Özellikle konutlarda kullanılan enerjinin büyük bir kısmının ısıtma ve soğutma amaçlı kullanıldığı görülmektedir. Söz konusu bu enerjinin etkin ve verimli kullanılması ancak ısı yalıtımı ile mümkün olmaktadır. Isı yalıtımının, enerjiden tasarrufun yanı sıra gaz, kurum ve toz emisyonunu  azaltıp çevre kirliliğini önlediği bilinmektedir.

         En ucuz enerji, ancak tasarruf ilkelerine uyularak yapılabilir. Bu ilkelerin başında ise hiç şüphesiz ısı yalıtımı gelmektedir. Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin enerji politikalarında  ısı yalıtımı hayati önem arz etmektedir. Maalesef ülkemizde  mevcut eski binaların ısı yalıtımı ya çok kötü yapılmış yada hiç yapılmamıştır. Ülkemizdeki binaların bu durumu ve dünyadaki enerji ihtiyaçları, bizleri ısı yalıtımına gereken önemi vermeye zorlamaktadır. Gelişmiş ülkelerin ısı yalıtımına verdiği önemi incelediğimizde gerçekten çok şaşırtan sonuçlarla karşılaşmaktayız. Bakıldığında,  İsveç‘in ısı yalıtımını ülkemize göre 50 kat daha fazla kullandığını görmekteyiz. AB ülkelerinde de durum çok farklı değildir. Bu ülkeler ısıyı bize göre 2 kat daha fazla verimli kullanmaktadırlar.

           Türkiye olarak biz bu ülkelerden maalesef daha zengin bir ülke değiliz. Ülkemizde şu anda mevcut olan TS 825 Isı Yalıtım Standardı yürürlüktedir. Bu standardın amacı, ülkemizdeki binaların ısıtılmasında kullanılan enerji miktarını sınırlamayı, dolayısıyla enerji tasarrufunu arttırmayı ve enerji ihtiyacının hesaplanması sırasında kullanılacak standart metodunu ve değerlerini belirlemektir.

 

            Makina Mühendisleri Odasının hizmet alanı oldukça geniştir. Bu hizmet alanlarından biride teknik ve sosyal hizmetler düzenlemektir. Bu gün bu etkinlikler kapsamında düzenlemiş olduğumuz "TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Standardı" seminerinde bir araya gelmiş bulunmaktayız. Günümüzde hayati önem taşıyan  ısı yalıtımının öneminin daha iyi anlaşılması açısından Makina Mühendisleri Odası Konya Şubesi ve TÜRK YTONG A.Ş iş birliği ile düzenlediğimiz TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Standardı seminerinin sizlere ve şehrimize önemli katkılar sağlayacağı inancındayım. TÜRK YTONG A.Ş ve siz değerle üyelerimize bu organizasyonumuza katkı ve katılımlarınızdan dolayı teşekkür eder, saygılar sunarım.