İHMAL, BİLGİSİZLİK VE DENETİMSİZLİK CAN ALMAYA DEVAM EDİYOR!

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

01 Aralık 2008 tarihinde Kocaeli-Alikahya Belediyesi önünde yapılan kazı çalışması sonucunda doğalgaz borusu kopartılmış ve Telekom'a ait kanal kapağı delinmiş içeriye sızan gaz sonucunda Belediye binasının altında bulunan santral odasında doğalgaz sıkışması sonucu patlama oluşmuş olay sonucunda maalesef 3 yurttaşımız yaşamını yitirmiş, 17 yurttaşımız da yaralanmıştır.

01 Aralık 2008 tarihinde Kocaeli-Alikahya Belediyesi önünde yapılan kazı çalışması sonucunda doğalgaz borusu kopartılmış ve Telekom'a ait kanal kapağı delinmiş içeriye sızan gaz sonucunda Belediye binasının altında bulunan santral odasında doğalgaz sıkışması sonucu patlama oluşmuş olay sonucunda maalesef 3 yurttaşımız yaşamını yitirmiş, 17 yurttaşımız da yaralanmıştır.Ölen yurttaşlarımızın yakınlarının acılarını paylaşıyor, yaralı yurttaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.

Benzer kazaların özellikle yerel seçimler öncesinde sık sık yaşanmaması mucizedir. İzgaz'ın satışı, Telekom'un özelleştirilmesi, yerel yönetimlerin tüm hizmet alımlarını taşeronlar marifetiyle sürdürmesi denetim mekanizmasını işlevsiz hale getirecek, önümüzdeki günlerde korkumuz odur ki bu tür kazalar giderek artacaktır. Asıl suçlular irdelenmeyip tüm suç tıpkı tren kazasında olduğu gibi çalışan operatörün üzerine yıkılacaktır. Büyükşehir Belediyesinde çalışan firma ile İZGAZ arasındaki koordinasyonsuzluk sonucu yaşanan bu kaza ne ilk nede son olacaktır. Kimin ne yaptığı, nereyi kazdığının belli olmadığı kentimizde diğer kazalar gibi şanslı olunmamış maalesef 3 yurttaşımız yaşamlarını yitirmiştir.

İş kazaları kader değildir, yeterli tedbir ve önlemler alınarak önlenebilir. İş Güvenliği konusunda denetim görevi asli unsurdur.

Şimdi yetkililere soruyoruz;

•Kazı yapım izni kimden alınmıştır?
•Kazı yapılan sokakta doğalgaz borusunun geçtiği konusunda bilgi varmıdır?
•Kazı yapan operatörün İş Makinaları Operatör Kullanma Belgesi varmıdır?
•İş makinalarının bakımları zamanında yapılmışmıdır?
•Kazı yapımı sırasında doğalgaz şirketine haber verilmişmidir, koordinasyon sağlanmışmıdır?
•Doğalgaz şirketi yetkilileri onarım bittikten sonra bina içini kontrol etmişmidir?
•Doğalgaz onarımı yapılırken bina içinde gerekli güvenlik önlemi alınmışmıdır?
•Havalandırması olması gereken kablo kanallarının rögar kapaklarını kim kapattırmıştır?
•Çalışanlar bu tür kazalarda ne yapacaklarına ilişkin yeterli eğitim almışlarmıdır?

Bütün bu soruların kamusal sorumluluğumuz gereği yanıtını arıyoruz. Yaptığımız incelemeler sonucunda olayın kazı çalışmasına başlamadan önce ilgili firma ve kuruluşlar arasında gerekli koordinasyonun sağlanmaması, organizasyon yetersizliği ve eksikliği, yeterli denetleme ve izlemenin yapılmaması, çalışma sırasında dikkat ve özenin gösterilmemesi, iş sağlığı ve güvenliğine yönelik yasa ve yönetmelik hükümlerine uyulmaması sonucu meydana geldiği anlaşılmaktadır. Yerel yönetimler ve bağlı kuruluşlarının koordinasyonsuzluğu sonucu ortaya çıkan kazaların bedelini maalesef halkımız çok acı bir şekilde ödemektedir. Şimdi sorumlulara, sorumluluklarını bir kez daha anımsatıyoruz.

Makine Mühendisleri Odası olarak kamu kurumu niteliğinde bir meslek odası olmanın sorumluluk ve bilinciyle denetim işlevinin altını sürekli çizmeye çalıştık, yeni faciaların yaşanmaması için Belediyeleri ve bağlı kurum ve kuruluşları iş güvenliğine gerekli önemi vermeye davet ediyor, sorumluların bir an önce ortaya çıkarılmasını istiyoruz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Saygılarımızla,

MMO KOCAELİ ŞUBE
YÖNETİM KURULU