ENERJİ TASARRUFU KİTABI YAYINLANDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Şubemizce hazırlanmış "Enerji Tasarrufu" isimli kitap güncellenerek yeniden yayınlanmıştır.

Şubemizce hazırlanmış "Enerji Tasarrufu" isimli kitap güncellenerek yeniden yayınlanmıştır. Kitabın tanıtımında Şube Başkanımız İsmail ÖZKARAKAYA şunları söyledi :

Günümüz dünyasında enerji, ekonomik, sosyal ve hatta siyasal içerikli Politikaların oluşturulmasında, ülkelerin sosyal ve ekonomik kalkınmasında büyük önem arz etmektedir. Yaşanan petrol ve doğalgaz krizleri, artan talep ve fiyatlar ve çevresel kaygılar nedeniyle, yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları ve en önemlisi enerjinin verimli kullanımının önemi giderek artmaktadır.

Enerjinin insan hareketinde, insanın günlük yaşantısında çok büyük bir yer tuttuğu muhakkaktır. Enerjinin üretilmesinde ve tüketilmesinde verimlilik; ülkemiz ve dünya enerji kaynaklarının daha ekonomik kullanımı, çevreye olan etkisinin asgari seviyeye indirilmesi, dolayısıyla doğal kaynakların verimli kullanılması açısından hem stratejik hem de insanlığın geleceği açısından hayati öneme sahiptir. Enerji yatırımların maliyetleri düşünüldüğünde, enerjinin verimli kullanımı ile sağlanacak kaynak tasarrufunun büyüklüğü ortaya çıkar.

 

Enerji, iş yapabilme gücüne denir. Günlük yaşantımızda kullandığımız başlıca enerji kaynakları, elektrik, su, doğalgaz, petrol, kömür ve güneştir. Bu enerji kaynaklarının akılcı, israf edilmeden, gerektiği kadar ve verimli kullanılması için ve bu bilincin yaygınlaşması adına kurum ve kuruluşlar çeşitli çalışmalar yapmalıdır.

 

Sanayiinin, üretimin, gelişmenin ve kalkınmanın en temel girdisi olan enerjinin, gerek dünyada gerekse ülkemizde nüfus artışına, sanayileşmeye ve teknolojik gelişmelere paralel olarak tüketimi artmaktadır. Buna karşılık geleneksel enerji kaynakları olan fosil yakıtların rezervleri ise gittikçe azalmaktadır. Günümüzde dünya enerji gereksiniminin % 80'ni fosil yakıtlarca karşılanmaktadır. Dünyada bilinen petrol rezervlerinin ömrü 40 yıl, doğal gazın 61 yıl kömürün ise 227 yıl olarak tahmin edilmektedir. Bir yandan fosil yakıt rezervlerinin azalması diğer yandan artan çevre kirliliği ve doğanın tahribi, sürdürülebilir bir kalkınma için enerji tasarrufuna yönelmeyi zorunlu kılmaktadır.

 

Hayatımızın önemli bir unsuru olan enerji kaynaklarından elektrik enerjisi ile evlerimizdeki buzdolabı, çamaşır makinasi, bulaşık makinasi, televizyon gibi elektrikli aletleri çalıştırırız. İşyerlerindeki makinaler elektrik enerjisi ile çalışır. Su ile temizliğimizi yaparız. Doğalgaz ile şofben, ocak ve kombilerimizi çalıştırır, petrol ile araçlarımızı kullanırız. Bu kaynaklar çok uzun yıllar sonucunda oluşan fosil enerji kaynakları olduğundan zamanla azalmaktadır ve tükenmektedir. Bu kaynakların azalması ve israf edilerek gereksiz kullanılması ülkemize, dolayısıyla bizlere büyük zarar vermektedir. Ülkemizin ve bizlerin zarar görmemesi için bu kaynakların verimli ve tutumlu bir şekilde kullanılması şarttır.

 

Enerjinin verimli kullanımı  ve enerji kalitesi veya kalitesizliğinin çok büyük ekonomik boyutu olan alanlar olduğu bilinmektedir. Ülkemizde yapılan araştırmalar, binalarda %30-50, özellikle enerjinin yoğun kullanıldığı sanayide ise %25-30‘lara varan enerji tasarruf potansiyelinin olduğunu göstermektedir. Bir gelişmişlik göstergesi olan kişi başına tüketilen enerji miktarı, artık tek başına bir gösterge olarak kabul görmemektedir.

 

Ülkemiz dışa bağımlı enerji politikalarından vazgeçmelidir. Türkiye'nin uzun erimde enerji planlaması yapması, yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları ile çeşitlendireceği öz kaynaklarını değerlendirmesi gerekmektedir. Ülkemiz öz kaynakları açısından 2030 yılına kadar enerji talebini karşılayacak potansiyele sahiptir. Özellikle güneş, jeotermal ve rüzgar kaynaklarından enerji elde etmek için gerekli teknoloji ve ekipmanların büyük bir çoğunluğunun ülkemizde üretimi vardır. Bu konuda gerekli mühendis ve teknik elemana sahip olan ülkemizde özellikle bazı kaynaklarda gerekli yatırım maliyetlerinin de düşüklüğü göz önüne alındığında, bu kaynakların işletilmesinin zarureti görülmektedir. Bugün itibari ile ülkemizdeki enerji sektörü, uzun vadeli, merkezi ve stratejik bir planlama gerektiren bir yapıdadır. Bunun içinde yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir.

 

Makina Mühendisleri Odası olarak, kaynaklarımızın verimli kullanıldığı doğru bir üretim ve sanayileşme sürecinde ENERJİ TASARRUFU ‘nun sadece iki lambadan birinin söndürülmesi yada elektrik kesintileriyle değil, teknolojinin doğru seçimiyle de ilgili olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. Tüm bu değerlendirmelerin ışığında, enerji politikamızın, milli çıkarlarımız ve kamu yararı doğrultusunda yeniden ele alınarak, kendi kaynaklarımızın üretimine ağırlık veren, kaynakları çeşitlendiren bir stratejiyle oluşturulması zorunluluğu, her zamankinden daha fazla gerekli görülmektedir.

 

Kamuoyunu bilgilendirmek ve bilinçlendirmek düşüncesiyle güncellenip ikincisi hazırlanan bu kitapçığın enerji ile ilgili kişi ve kuruluşlara, vatandaşlarımıza ve üyelerimize faydalı olmasını dilerim. Saygılarımla...

 

 

 

 

 

 

        

                                                                                           

İsmail ÖZKARAKAYA

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

Konya Şube Başkanı