YEREL ÖĞRENCİ KURULTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

07 Mart 2013

MMO Eskişehir Şubesi 8. Yerel Öğrenci Üye Kurultayı ESOGÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü 104 numaralı amfide 07.03.2013 tarihinde gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarıyla başlayan kurultaya öğrencilerin yanı sıra MMO Genel Merkez Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Ercüment ÇERVATOĞLU, Şube Yönetim Kurulu Bakanı Hakan ÜNAL ve Şube Müdürü Levent GÜLER`de katıldı.

 

 

Kurultayda 2 konu başlığı ele alındı. Ahmet Yasin ÇELİK?in moderatörlüğünde gerçekleşen kurultayda ilk olarak Endüstri Mühendisliği öğrencisi İzzet Emre CAN tarafından "Nasıl Bir Mühendislik Eğitimi İstiyoruz?" konu başlıklı sunum yapıldı. Sunuma ABD, Küba, Çin, İtalya, Hindistan ve Almanya da ki ve ülkemizde bulunan mühendislik eğitimlerinin karşılaştırılmasıyla başlayan CAN, bu ülkelerle ilgili istatistikleri ve mühendislik eğitimine yaklaşımlarını aktardı. Sunumunun ikinci kısmında ise Y.Ö.K. kurumundan bahseden konuşmacı Y.Ö.K.?ün kurulma aşamasına ve nedenlerine değindi. Daha sonra ise Yeni Y.Ö.K. Yasasının neleri değiştirdiği ve üniversiteye neler getirdiği irdelendi. Yeni yasayla beraber üniversite yönetimlerinde üniversite bileşenlerinin çok daha az söz sahibi olacağını vurgulayan konuşmacı Üniversite Konseyleri yerine üniversiteyi yönetecek Mütevelli Heyetlerinin içinde şehrin en çok vergi veren iş adamlarının, valinin ve emniyet müdürünün yer aldığını dile getirdi. Sunumun son kısmında üniversitedeki demokrasi sorunu tartışıldı. Üniversitelerde demokrasi sorununun çok büyük noktalarda olduğu vurgulanan bu kısımda tutuklu öğrencilerin sayısının 774?e ulaştığı belirtildi. Üniversitelerde de öğrencilere açılan 30000?in üstünde soruşturma bulunduğu nitelendirildi. 

 

Ele alınan 2. konu başlığındaki sunumu Makina Mühendisliği öğrencisi Ceren GÜDÜCÜ gerçekleştirdi. Sunumda Mühendislik Kimliği ve Sorumlulukları tartışıldı. Sunuma mühendislik için yapılan genel geçer tanımlarla başlayan GÜDÜCÜ gerçek mühendislik kimliğinin toplumun ihtiyaçlarına duyarlı halk için bilim üreten kimliğinde olması gerektiğini belirtti. Mühendisler toplumcu olmasalardı günümüzde yaşanacak olan sorunlara değinen konuşmacı toplumcu mühendisin sermaye tarafında kariyerist mühendise dönüştürülmek istenildiğini vurguladı. Son yıllarda mühendis sayısındaki artışa değinilen slaytta mühendislerin ancak yüzde 50?sinin kendi mesleğini yaptığı ve yüzde 25?inin işsiz olduğu belirtildi. Ayrıca sanayide çalışan ücretli mühendislerin güvencesiz, düşük ücretlere ve çok uzun saatlere çalıştığı vurgulandı. Sunumunun son kısmında "Mühendislikte Kadın Olmak"tan bahsedildi. Kadın mühendislerin sorunlarında bahsedilen bu kısımda cinsiyetçi iş ilanları, iş yerinde taciz ve mobbing ve kadınların eğitim hayatında çektiği sıkıntılar konuşuldu. Kadınların mühendislik konularında ve diğer alanlarda erkeklerle eşit statüde olması gerektiği vurgulandı.

 

Yapılan sunumların ardından serbest kürsü kısmına geçildi. Sunumların ve üniversite sorunlarının tartışıldığı bu kısımda Osmangazi Üniversitesinde devam eden yemekhane eylemleri tartışıldı. Pazartesi günü başlayacak yemekhane boykotuna çarı yapıldı.