Tüm Baskı ve Hukuksuzluklara Karşı Mesleğimize ve Örgütümüze Sahip Çıkmaya Devam Edeceğiz Cumhurbaşkanı onayındaki yasayı meclise iade etsin

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

19 Temmuz 2013

Ülke toprağını kendi malı gibi gören AKP iktidarı kendisine biat etmeyen kişi ve kurumlar üzerinde baskı kurmaya çalışmaktadır. Buna yasama yargı ve yürütmede dâhil olmuştur. Bir yandan yeni anayasa yapmak adına "ortak akıl" lafazanlığı yapan bakanlar, diğer yandan demokrasinin köklerini tek tek budamaktadır. İşte TMMOB'nin hikâyesi de şimdi budur.

 Kendileri iktidarsa seçim ve sandık her şeydir, ancak seçimle gelmiş olsalar da eğer TMMOB yöneticileri kendi yandaşı değilse değiştirilmesi yok edilmesi gerekir.

11 yıldır ülkemizin üzerine karabasan gibi çöken, karanlıkları ve gece yarılarını seven AKP iktidarı; kendisine değil, bu ülkenin toprağına havasına suyuna sevdalı Örgütümüz Türk Mühendis ve Mimar Odaları birliğine bağlı odaların birçok yöneticisini bir gece önce haksız yere İstanbul'da göz altına aldıktan sonra onlar İstanbul Emniyet Müdürlüğünün bir bodrum katında tutulurken, bir gece yarısı operasyonu ile yangından mal kaçırırcasına TMMOB'yi de meşhur torbalarından birinin  içine sokup bölüp parçalamaya, güçsüzleştirip yok etmeye, Gezi parkı direnişlerinin kendi üzerinde yaptığı tahribatın intikamını almaya yönelmiştir.

Meclis içtüzüğüne aykırı olarak önergenin tamamı okunmadan Genel Kurul'da kabul edilen 3194 Sayılı İmar Kanunu'nun 8. maddesine eklenen bir bentle, TMMOB'ye bağlı meslek odalarının meslektaşları üzerindeki denetimi tamamen kaldırılmaktadır.

Yapılan değişiklikler ile; 

·Ülke kaynaklarının talanına karşı çıkan meslek odalarını işlevsizleştirme,
·Odaların üyeleriyle ilişkisini zayıflatmak ve giderek ortadan kaldırmak,
·Odaların gelirlerine el koymak, 

·Kamusal-toplumsal kaynak ve varlıkların talanını iktidarın elinde merkezileştirerek piyasaya açmak, metalaştırmak,

·Kentsel dönüşüm, kentsel rant programlarının önündeki bilimsel, teknik mesleki denetimi ve toplumcu engelleri ortadan kaldırmak,

·Özerk yerinden yönetim kuruşları olan Belediyeler ve Meslek Odalarının Anayasal hak, yetki ve görevlerini ellerinden almak,

·Mimarların Fikir ve Sanat Eserleri Yasası kapsamındaki mimari projelerini eser olmaktan çıkarmak, telif haklarına el koymak, 

ve sonuçta teslim alamadığı TMMOB'yi etkisizleştirmek istemektedir.

Asıl amacı meslek örgütlerinin yürüttüğü kamusal hizmetleri, kuralsız ve denetimsiz bir şekilde serbestleştirip, piyasaya sunmak ve rant alanlarına dönüştürmek olan İktidar, bu kararla bir yandan da tüm muhalif seslere gözdağı vermeye çalışmaktadır.

Oysa 1954 yılında 6235 Sayılı Yasa ile kurulan ve 24 Odanın üst birliği olan TMMOB, kökleri 1900`lü yılların başına dayanan bir örgütlenme ve mücadele geleneğinin ürünüdür. TMMOB ve bağlı Odaları, bir yandan meslek-meslektaş haklarını koruyup geliştirirken, diğer yandan bilimsel-teknik mesleki bilgi birikimini ve örgütsel gücünü kamu ve toplum yararına sunmak için faaliyet yürütür, yasal dayanağını Anayasa`nın 123, 124, 135. maddelerinden alan kamu kurumu niteliğinde, kamu tüzel kişiliğine sahip meslek kuruluşlarıdır ve yerinden yönetim esasına dayanırlar.

Bu bağlamda Meclis genel kurulunda AKP oyları ile kabul edilen ve Cumhurbaşkanın onayına sunulan bu yasanın onaylanmadan meclise iade edilmesini bekliyor ve talep ediyoruz.

Bu yasanın meclise iade edilmesi; 11 yıllık AKP iktidarının bu ülkeye en büyük bundan sonra verebileceği en büyük hasarlardan birisinin önlenmesi anlamına gelecektir,

Bilime, meslek etiğine demokrasiye ve hukuka aykırı olan bu AKP politikalarına karşı direnmek, bilinmeli ki bizler için bir onurdur.

Belirtmek isteriz ki, hiçbir güç TMMOB`yi ve bağlı Odalarını halkçı, toplumcu, kamu yararına hizmet eden değerlerinden uzaklaştıramayacaktır.

İktidar TMMOB`yi geriletemeyecek, mücadelesini asla durduramayacaktır.

Bizler bu ülkenin mühendisleri, mimarları, şehir plancıları olarak Mesleğimize, örgütümüze, ülkemizin kamusal zenginliklerine her zaman sahip çıktık, her koşulda da sahip çıkmaya devam edeceğiz.

YASASIN ÖRGÜTLÜ MÜCADELEMİZ

YAŞASIN 60 YILLIK GEÇMİŞİ OLAN TMMOB

 

 

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ

ESKİŞEHİR İL KOORDİNASYON KURULU