ŞUBEMİZİN 14. OLAĞAN GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

12 Şubat 2022

Şubemizin 14’cü Olağan Genel Kurulu 12 Şubat 2022 tarihinde Eskişehir Odunpazarı Belediyesi Hasan Polatkan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını yapan Şube Yönetim Kurulu Başkanı Atila Tomsuk Divan’ın oluşumu için verilen önergenin delegelerin oylarına sunulmasıyla başladı.

Divan Başkanlığına Hasan Atak, Başkan Vekilliğine Erhan İnan, Yazmanlıklara Marife Elçin Çetinköprülü ve Eda Özdemir seçildi. Uluönder Mustafa Kemal Atatürk ve şehitlerimiz anısına saygı duruşunda bulunulduktan sonra İstiklal Marşı’mız okundu. Sonrasında Şube Yönetim Kurulu adına Yönetim Kurulu Başkanı Atila Tomsuk bir konuşma yaptı. Konuk konuşmaları gündeminde Eskişehir CHP Milletvekili SN. Utku Çakırözer, Eskişehir CHP Milletvekili Sn. Jale Nur Süllü, Odunpazarı Belediye Başkanı Sn. Kazım Kurt, Seyitgazi İlçesi Belediye Başkanı Sn. Uğur Tepe, KESK-Eğitim-Sen Yönetim Kurulu Üyesi Mahir Hamdi Sarı Genel Kurulun iyi geçmesine yönelik temennilerini ve 13 Şubat 2022 tarihinde yapılacak olan seçimlerde belirlenecek yeni yönetim kuruluna başarılar dilemişlerdir.

Çalışma raporunun okunması, incelenmesi ve değerlendirilmesi gündeminde Şube Sekreteri Neşet Aykanat 2020-2022 çalışma dönemi raporunu sundu.

Öneri ve dileklerin sunulması gündem maddesinde Mehmet Zeki Ader, Sertan Doğan, Prof. Dr. Oğuz Çolak, Rıza Erhan Kutlu, Hakan Ünal, Mesut Sadık Yurtman, Ali İhsan Karamanlı, Nezihe Hanecioğlu ve son söz üyenin denilerek öğrenci üyemiz Ali Burak Maraditli  söz aldı.

Şube Yönetim Kurulu Başkanı Atila TOMSUK

Şube Yönetim Kurulu Başkanı Atila Tomsuk Konuşması ;

Sevgili Meslektaşlarım 14. Genel Kurulumuza hoş geldiniz. Bildiğiniz gibi genel kurullarımız 2 yılda bir yapılmaktadır. Genel kurullar yönetimlerle üyelerin beraber olduğu geçmiş dönemde yapılan etkinliklerin değerlendirildiği yeni seçilecek yönetim kurulu içinde üyelerin isteklerinin ve projelerinin kayda alındığı demokrasi şölenleridir. Odamız bu genel kurullarda her zaman daha güçlenerek çıkmıştır.

Bildiğiniz gibi ülkemiz çok ciddi bir ekonomik krizin etkisindedir. Yıllardır iktidarların yanlış politikaları üretim yerine rantı seçmeleri bu krizlerin şiddetlerini devamlı arttırmaktadır. Halkın sorunlarını çözmek için iktidara gelenler rantı gördükten sonra ülke sorunlarından uzaklaşarak halk yerine rantı tercih etmişlerdir. Böyle büyük krizlerde ilk önce bizim meslektaşlarımız etkilenmektedir. İlk işten çıkarılanlar düşük ücretle çalışanlar hep bizim meslektaşlarımız olmuştur. Özellikle sosyal güvenlik kurumuyla yaptığımız protokolün iptali sonrası çoğu çalışan meslektaşımızın primi düşük ücretten yatmaktadır. Tekrar bu protokolün devreye alınması için var gücümüzle çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. TMMOB’ un belirlediği asgari ücretin altında hiçbir mühendisin çalışmaması ve sosyal güvenlik kurumunun bunu kabul etmesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. İktidar 20 yıllık dönemlerinde sanayinin gelişmesi için hiçbir şey yapmamıştır. İhracata dayalı büyüme modeli bile derken ağızda kalmıştır. Sanayicinin ne ham madde ne enerji ne finans problemlerini çözmemiştir. Yerli üretim derken sanayiciyi ithalatla üretime mecbur hale getirmiştir. Üstelik 1 sene boyunca sanayicinin kullandığı elektriğe ve doğalgaza korkunç boyutlarda zam yapmıştır. 1 Ocak 2021 ile 31 Ocak 2022 tarihleri arasında elektriğe % 158,80, doğalgaza küçük sanayi işletmeleri için % 76,6, büyük sanayi işletmeleri için % 345,5 oranlarında zam yapılmıştır. Buda maalesef sanayiciyi çok büyük boyutlarda zorlamaktadır. Üretim için acilen bu zamlar geri alınmalıdır. Acilen dışa bağımlı enerji yerine ülkemiz için uygun olan yenilenebilir enerji kaynaklarına dönülmelidir. TMMOB’ un dediği gibi tam bağımsız Türkiye modeli ekonomin düzelmesi için tek modeldir. Üretim modeline dönmediğimiz sürece geri kalan modeller yalnızca geçici çözümlerdir.

Ülkemizde işsizlik problemi her geçen gün artmaktadır özellikle genç işsizlik problemi ciddi boyutlara ulaşmıştır. Tüik verilerine göre genç işsizlik oranı %25’ler de gözükmektedir. Oysa biz mühendislerde bu oran %45 boyutlarındadır. Yeni mezun olan arkadaşlarımız maalesef işsizlik yüzünden ciddi anlamda bunalıma girmekte ve ülkelerinden ümidini kesmektedir. Yine maalesef iktidarın yanlış politikaları sonucu bu genç meslektaşlarımız hayatlarının en güzel dönemini işsizlik problemi ile geçirmektedirler. İktidarlar yalnızca 4 sene daha işsiz gözükmesinler diye ülkenin ihtiyacından daha fazla mühendislik fakültelerine öğrenci almaktadır. Üstelik okulun eğitim kadrolarını ve laboratuvarlarını geliştirmeden öğrenci sayılarını arttırmaktadır buda okullardaki mühendislik eğitimlerinin kalitesini düşürmektedir. TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI olarak kalitesi düşük fakültelerin derhal kapatılması gerekli olduğunu her seferinde söylüyoruz ve söylemeye devam edeceğiz. Mühendislik fakültelerinin öğrenci kapasitelerin ülkenin sanayisinin ihtiyacına göre düzenlenerek gerekli yerlerde ciddi kapasitelerinin düşürülmesi gerekmektedir. Öğrenci seçme sınavında ilk 100.000 arasındaki öğrenciler mühendislik fakültelerini tercih edebilmeli diğer öğrenciler mühendislik fakültelerini tercih edememesi sağlanmalıdır. Böylelikle hem öğrenci kalitesi artacak hem kontenjanlar azaldığı için öğrenim kalitesi artacak ve ülkemizin gereksinimi kadar mühendis yetişecektir.

12.12.2016 tarih ve 2016/9620 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile Büyük Ova Koruma Alanları arasında yer “Alpu Ova” sına yapılmak istenen termik santral açılan davaların sonuçlarında çıkan “Yürütmeyi Durdurma Kararları” ve şehrimiz vermiş olduğu tepkiler nedeniyle durdurulduğu dönemde yine Alpu Ova’ sı üzerinde yer alan Sevinç Mahallesinde Kömür Ocağı açılmak istenmektedir.

Şehrimizin havasını, suyunu ve özellikle bitki örtüsünü değiştirebilecek bu tür uygulamaların karşısında olmaya devam edeceğiz.

Dünyanın en kapsamlı iklim anlaşması olan Paris İklim Anlaşması’ nda imzası bulunan ülkemizin yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi gerekmektedir. Sevinç Mahallemizde açılmak istenen kömür ocağından çıkarılacak kömürün bir kısmının Mihalıççık ilçemizde bulunan Yunusemre Termik Santrali taşınarak burada elektrik enerjisine çevrilmesi bir kısmının da sanayi tesislerinin ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılacağı belirtilmektedir.

Yapılacak olan ilk yatırım maliyetleri ve işletme aşamasında harcanacak maliyetlerle yenilenebilir enerji kaynaklarına aktarılarak doğaya zarar vermeden temiz enerji elde edilebilir.

Bu dönem şehrimizde 11. Ulusal Uçak Havacılık ve Uzay Mühendisliği Kurultayını gerçekleştirdik. Havacılık sektörünün ülkemiz ve şehrimiz için önemini bilerek bu kurultayları yapmaya devam edeceğiz. Başarılı geçen kurultayımız da havacılık sektörünün önde gelenleri ile bir araya gelerek ülkemizin ve şehrimizin havacılık geleceği hakkında konuşulmuştur.

Bildiğiniz gibi 1994 yılında bölge temsilciğinden şubeye dönüştüğümüz dönemden buyana biz katılımcı demokrat mühendisler içinden çıkan ekip şube yönetim kurullarını oluşturmuştur. Katılımcı demokrat mühendisler her zaman değişimin ve yeni fikirlerin öncülüğünü yapmıştır.

Okuldan mezun olduktan sonra odanın komisyonlarında belli dönem çalıştıktan sonra 2010 yılında yedek yöneticilikle başladığım yöneticilik hayatıma 2012 -2018 yılları arasında 3 dönem yönetim kurulu sekreteri 2018-2022 yılları arasına 2 dönem yönetim kurulu başkanlığı yaptım. Bu dönemlerde yaptığım görevlerimde elimden geldiği kadar odamızın ve meslektaşlarımızın sorunlarını çözmek için çok çalıştım. Değişmeyen tek şey değişimdir diyerek bu dönem kendi isteğimle görevimden ayrılıyorum. Bu koltukların geçici olduğu bilinciyle katılımcı demokratlar çatısı altında genç deneyimli arkadaşlara bu görevi gönül rahatlığıyla bırakıyorum. Yöneticilik hayatım boyunca bana destek olan siz meslektaşlarıma, yönetim kurullarındaki yönetici arkadaşlarıma, odamızda çalışan meslektaşlarıma, büro personeline, özellikle sevgili eşime ve aileme çok teşekkür ederim. Bizler bu görevlerden ayrılsak da her zaman odamızın yanında olmaya devam edeceğiz ve odamızın bir üyesi olarak verilecek her görevi elimizden geldiğince yapmaya devem edeceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle üreten sanayileşen demokratikleşen halkça paylaşan TÜRKİYE için tüm üyelerimizi yarın yapılacak olan seçimde oy kullanmaya davet ederek genel kurulumuzun başarılı geçmesi dilekleri ile hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

                                                                                                 Makina Mühendisleri Odası

                                                                                     Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Başkanı

                                                                                                       Atila TOMSUK