IRAK İŞGALİ BEŞİNCİ YILINDA KADIKÖY MEYDANI' NDA PROTESTO EDİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

15 Mart 2008

 ABD'nin Irak'ı işgalinin 5'inci yılı dolayısıyla binlerce insan 15 Mart 2008 tarihinde Kadıköy İskele Meydanı'nda toplandı. İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu'nun örgütlediği mitingde, binlerce insan pankartlarla, sloganlarla barış talebini dile getirdi.  Şube Yönetim  Kurulu Başkanımız R. Erhan KUTLU ve Şube Genel Sekreterimiz M.  Simavi Bakır ile yönetim kurulu üyelerimizin bir çoğununda aralarında olduğu, Ankara'dan ve diğer illerden de katılımın olduğu mitingde, örgütler adına ortak açıklama TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı tarafından yapıldı.

 ABD'nin Irak'ı işgalinin 5'inci yılı dolayısıyla binlerce insan 15 Mart 2008 tarihinde Kadıköy İskele Meydanı'nda toplandı. İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu'nun örgütlediği mitingde, binlerce insan pankartlarla, sloganlarla barış talebini dile getirdi.  Şube Yönetim  Kurulu Başkanımız R. Erhan KUTLU ve Şube Genel Sekreterimiz M.  Simavi Bakır ile yönetim kurulu üyelerimizin bir çoğununda aralarında olduğu, Ankara'dan ve diğer illerden de katılımın olduğu mitingde, örgütler adına ortak açıklama TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı tarafından yapıldı.

"Merhaba işgal ve savaş karşıtları,
Merhaba mücadele arkadaşlarım,
Merhaba emek ve meslek örgütlerinin, partilerin, platformların, inisiyatiflerin temsilcileri, üyeleri

Hepiniz bu alana hoş geldiniz, hepimiz bu alana hoş geldik,

Bugün burada dünya çapında bir hareketin, küresel savaş karşıtı mücadelenin bir parçası olarak bulunuyoruz. Bugün burada, kızgınlığımızı, öfkemizi haykırmak için bir aradayız. Bugün tüm dünyada on binlerce savaş karşıtı öfkeli, bugün ve bu hafta tüm dünyada on binlerce savaş karşıtı sokaklarda,

Öfkeliyiz çünkü tam 5 yıl önce bu hafta ABD emperyalizmi ve ortakları Irak'ı istila etti.

Sevgili arkadaşlar,

5 yıl önce ne dediysek bu gün teker teker doğrulanıyor.

İşgalin Irak üzerinde yarattığı etki kelimenin tam anlamıyla korkunç. Irak halkı beş yıldır kanlı bir korku filmini bizzat yaşıyor. Irak halkı beş yıldır öldürülüyor. Araştırmalar bir milyondan fazla Iraklının öldürüldüğünü söylüyor. ABD emperyalizmi Irak'ta çoğu çocuk bir milyondan fazla insanı öldürdü. Çoğu kadın, çoğu yaşlı ve hepsi yoksul bir milyondan fazla insan!

Bu yüzden tek bir gün bile işgal karşıtı, savaş karşıtı mücadeleyi örgütlemeye ara vermiyoruz. İşte bu yüzden işledikleri savaş ve insanlık suçlarının hesabını sorana kadar, ABD Irak'tan defolana kadar mücadele etmeye tek bir saniye bile ara vermeyeceğiz!

Biz 5 yıl önce de söylüyorduk, bugün tüm dünyayla birlikte bir kez daha haykırıyoruz! ABD Irak'ta ne teröre karşı mücadele ediyor ne de demokrasi ve özgürlükler için. ABD Irak'ı petrol için işgal etti. Şirket karları için işgal etti. Enerji kaynaklarını denetlemek için savaşıyor, dünya hegemonyası için savaşıyor. ABD beş yıldır Irak'ta insanlığın bildiği tüm insanlık ve savaş suçlarını işledi ve işlemeye devam ediyor.

Sevgili arkadaşlar,

Ne yazık ki AKP hükümeti, bu beş yıllık işgale utanç verici bir biçimde ortaklık ediyor. AKP Adana'yı, Adana'daki İncirlik Üssü'nü yıllardır ABD'nin hizmetine sunmuş durumda.

İncirlik Üssü Irak işgalinde ABD'nin kullandığı en büyük lojistik merkez durumunda. Irak'ı yakıp yıkan bombaları atan uçaklar da, Iraklıları öldüren askerlerde İncirlik Üssü'nü kullanıyor. Kısacası, İncirlik Üssü, işgalin merkezlerinden birisi.

Bugünlerde ilginç bir gelişme yaşanıyor. İncirlik Üssü 7 haftalığına kapatıldı. Tadilat varmış! Bütün bildiğimiz bu: İncirlik Üssü onarılıyor.

İnsanın aklına ister istemez şüphe doluyor. ABD İncirliği yeni planları için, yeni istila adımları için mi şekillendiriyor? ABD neredeyse iki yıldır İran'ı tehdit ediyor. İran'ın nükleer enerji konusunda attığı adımları, dünyanın en büyük tehlikesi olarak adlandırıyor. Hepimiz biliyoruz ki ilk fırsatını bulduğunda ABD İran'a saldıracak. Ve yine hepimiz biliyoruz ki böyle bir saldırıda İncirlik Üssü başrolde olacak.

Bu yüzden diyoruz ki, madem 7 haftalığına kapattınız. İncirlik üssü'nü ebediyen kapatın! Madem 7 haftalığına kapattınız, İncirlik üssü bir kez daha açılmasın, Irak'ta işlenen cinayetlere daha fazla ortak olmasın.

ABD'nin Irak'tan sonra İran'a da saldırmasını engellemek için bir kez daha hep birlikte vurgulayalım: İncirlik Üssü Kapatılsın!

Sevgili Arkadaşlar,

Önümüzdeki hafta ilginç bir gelişme daha olacak. Afganistan ve Irak işgallerinin mimarı, emperyalizmin Bush'tan sonraki en önemli sözcüsü ABD Başkan Yardımcısı Dick Chenney Türkiye'ye gelecek.

Uluslararası analizciler, Chenney'in iki amacı olduğunu söylüyor: Birincisi ABD'nin Afganistan işgalinde Türkiye'nin aktif savaşın içinde yer almasını isteyecek. İkincisi de: ABD'nin füze savunma sistemi içine Türkiye'nin de dahil edilmesi.

Biz Chenney'e buradan sesleniyoruz. Gelme istemiyoruz!

Buradan hükümete de sesleniyoruz: İşgalcileri ağırlamaktan, her hafta bir işgalciyle el sıkışmaktan vazgeçin. İşgalcilere özenmeyin. İşgalcilerle işbirliği yapmayın!

Sevgili mücadele arkadaşlarım,

ABD'nin 11 Eylül sonrası uygulamaya geçtiği "Medeniyetler Çatışması" politikası, tüm dünyada özgürlüklerin kısıtlanması, demokratik hakların güvenlik gerekçesiyle sınırlandırılmasını getirmedi sadece. Irak işgali, işgal etmeye, bombalamaya, yakıp yıkmaya hevesli herkes için tetikleyici işlevini gördü.

İsrail, son iki haftadır Filistin'i bombalıyor yine. ABD'nin "Yeni bir Amerikan Yüzyılı" programı, İsrail'e her zamankinden daha pervasızca Lübnan ve Filistin haklarına saldırma cüreti kazandırıyor.

Ne yazık ki Türkiye'de de "Küçük Amerika" olmaya özenen politikacılar eksik olmuyor. Geçtiğimiz haftalarda yapılan kara harekatı desteğini ABD istihbaratından alan, ABD'nin Irak işgalinin bir parçası olmaya özen gösteren bir müdahaleydi.

Biz, Kuzey Irak'a hava operasyonlarının derhal durdurulmasını talep ediyoruz. Ve bir kez daha ama bir kez daha, halklar arasındaki kardeşliği dinamitleyen, kara harekatı gibi adımların bir daha asla atılmamasını istiyoruz.

Kürt sorununun bir tek çözümü var! Harekât, operasyon ve ölüm bu çözümün parçası değil, olamaz. Çözüm diyalogdan, çözüm barışçıl adımların atılmasından, çözüm küçük ABD olmaya özenmemekten geçiyor.

Çözüm demokrasinin sınırlarının genişletilmesinden geçiyor. Çözüm, savaşa değil, sağlığa, eğitime, halka yatırım yapmaktan geçiyor. Bu yüzden hep birlikte, harekât gerçekleştiğinden beri vurguladığımız sözümüzü bir kez daha vurguluyoruz: Ölüm değil Çözüm istiyoruz.

Sevgili Arkadaşlar,

ABD'nin Afganistan ve Irak işgalleri, İsrail'in Lübnan'ı ve Filistin'i bombalaması, Türkiye'nin Kuzey Irak'a harekât ya da operasyonlar yapması, küresel güvensizlik politikalarıdır.

Irak işgalinin beş yıllık maliyetinin milyarlarca dolar olduğunu biliyoruz. Bu kaynaklar dünyadaki açlığın, sağlık hizmetlerindeki, eğitim alanındaki eksikliklerin giderilmesine harcansaydı, eşitlik ve adalet için kullanılsaydı dünya çok daha güvenli bir yer olurdu.

Bizler, tüm dünyadaki, işgal ve savaş karşıtları beş yıldır mücadele ediyoruz. Beş yıldır "İşgale ve Savaşa hayır!" diyoruz. Beş yıldır, "ABD Irak'tan defol!" diyoruz. ABD'yi durdurmak zorundayız! İsrail ve Türkiye'nin sınırları geçip harekâtlar yapmasına karşı sesimizi yükseltmeliyiz! İşgale maruz kalan halkların bu dayanışmaya ihtiyacı var. Halklar arasında kardeşliğin korunması için bu sesin, "Barışın ve dayanışmanın sesi"nin çok daha güçlü bir biçimde haykırılmasına ihtiyaç var.

Evet, sevgili arkadaşlar,

Biz biliyoruz: Başka bir yaşam mümkündür. Başka bir Türkiye mümkündür. Başka bir dünya mümkündür.

Şimdi dünya halkları ile birlikte ABD Emperyalizmine ve işbirlikçilerine karşı durma zamanıdır. Şimdi kapitalist küreselleşmenin saldırılarına karşı direnme zamanıdır. Şimdi küresel saldırıya karşı küresel direniş zamanıdır. Şimdi savaşsız, ölümsüz, sömürüsüz başka bir dünya için ayağa kalkma zamanıdır.

Şimdi haykırma zamanıdır:
Kurtuluş Yok Tek Başına, Ya hep Beraber, Ya Hiç Birim