HASTANE HİJYENİK ORTAMLARININ KLİMA VE HAVALANDIRMA SİSTEMLERİNİN TASARIM VE PARAMETRELERİ" SEMİNERİ DÜZENLENDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

17 Nisan 2009

TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) Eskişehir Şubesi ile Türk Tesisat Mühendisleri Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen "Hastane Hijyenik Ortamlarının Klima ve Havalandırma Sistemlerinin Tasarım ve Parametreleri" konulu seminer Şubemizin eğitim salonunda gerçekleştirildi. Prof. Dr. Hikmet KARAKOÇ'un yönettiği seminerde konuşan İzmir İleri teknoloji Enstitüsü Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. M. Barış ÖZERDEM, "Hijyenik klima konusunda büyük eksiklik var" dedi.

Bu alanı gündeme getirmek istediklerini söyleyen ÖZERDEM, hijyenik ortam hazırlanamaması nedeniyle pek çok ilimizde bebek ölümleri ve hastane enfeksiyonları yaşandığını, bu nedenle konunun hayati bir ciddiyet taşıdığını vurguladı. Prof. Dr. ÖZERDEM, şöyle konuştu:

Dünya standartlarında bile çok fazla açıklanmamış konu mevcut. Yani herkes aynı şeyi söylemiyor. Hele Türkiye'mizde, ne yazık ki bunu çok ısrarla odamız olarak istediğimiz halde Sağlık Bakanlığı'nda bir belgelendirmeye dönüştüremedik. Ama her zaman gündemde tutmaya çalışıyoruz. Bazı illerimizde, İzmir'de olduğu gibi sadece Sağlık Müdürlüğü'nün insiyatifiyle her açıdan hastanelerden ve sağlık merkezlerinden, kurulduktan sonra Oda'dan onaylanması isteniyor."

Hastanelerde hasta insanların bağışıklık sisteminin daha düşük olması nedeniyle, vücudunun korunması gerektiğini belirten Prof. Dr. Özerdem, bunun, hastanın korunması olduğu kadar, hastanedeki personelin de korunması anlamına geleceğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü;

Hem hastane çalışanlarını hastalardan, hem de hastaları da mikroplardan koruyacak ortamın bizler tarafından sağlanması gerekiyor. Bir de operasyon sonrası bakıma bağlı olarak gerçekleşen hastane enfeksiyonları ya da bebek ölümlerinde olduğu gibi yeni doğan servislerindeki ortamın da steril olması çok önemli. En önemli kirletici insan.

Bir insan oturduğu ve konuşmadığı halde, saatte bin tane parçacık yayıyor etrafa. Bir aksırmada yaklaşık bir milyon parçacık yayıyor. Ve bunun 39 bin tanesinde mikrop taşıyan parçacık yaydığı biliniyor. Bir öksürmede, 5 bin parçacık yayıyor, bunun 700'ünün mikrop taşıma riski var. İnsan sayısına ve insanların temiz olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Bunun dışında yere çökmüş tozların değişik nedenlerle personelin hareketliliğiyle ve orada olmasa bile çevrede yapılan bakım ve onarım işlerinde o mahal risk altına giriyor."

Prof. Dr. M. Barış Özerdem, konunun aslında tıp doktorlarıyla birlikte ele almanın öneminin altını çizerek, bu olayın biyolojik kısmını kendilerinin bilmediğini, tıp doktorlarının da tesisat kısmını bilmediğini vurguladı.