GELENEKSEL MESLEĞE HOŞGELDİN BULUŞMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

17 Haziran 2022

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi Makina ve Endüstri Mühendisliği Bölümü  son sınıf  Öğrenci Üyelerimize yönelik olarak 17 Haziran 2022 tarihinde Tepebaşı Beldiyesi Özdilek Kültür ve Sanar Merkezinde  "Mesleğe Hoşgeldin Buluşması" gerçekleştirildi.

Açılış Konuşmalarını Sırasıyla Şubemiz Yönetim Kurulu Başkanı Nezihe Hanecioğlu, Oda Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener, Eskişehir Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oğuz Çolak ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Haydar Aras, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Uçak Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Melih Cemal Kuşhan yaptı.

 

Nezihe Hanecioğlu açılış konuşmasında; İstanbul Şubemizin yapmış olduğu anket çalışmasından, yabancı dilin öneminden ve sosyalliğinde olması gerektiğini ifade etti. Mesleğe ilk adım olan Mühendislik Yeminin ardından genç meslektaşlarımıza melesteki büyüklerimiz rozetlerini taktılar.

Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanımız Nezihe Hanecioğlu'nun konuşma metni;

 

Sayın Oda Başkanım,  Sayın  Bölüm Başkanlarım,  Sayın Öğretim Görevlileri,  ve Çok Sevgili Eski ve Yeni  Meslektaşlarım

        

Odamızın Geleneksel 2022 Yılı Mesleğe Hoş geldin buluşmasına HOŞ GELDİNİZ.

4 yıl önce Mühendis olmaya karar verirken diplomanızı alacağınız günler belki sizlere çok uzak geliyordu. Ama buradasınız işte.

Sizler ilginç hatta olağanüstü bir dönemde okudunuz. Sizin okuduğunuz bu döneme göre bizim dönemimizin  çok sıradan  olduğunu söyleyebilirim. Basit yaşıyorduk diyebilirim.  Sadece derslerde yeni şeyler öğreniyorduk. Elle çizim yapıyorduk ve boş zamanlarımızda spor yapıyorduk.

Şimdi bakıyorum sizler sadece okulda değil hayatınızın tüm alanında kendinizi geliştirebiliyor ve yeni bilgiler öğreniyorsunuz. Hatta bir bilgi bombardımanı içindesiniz. Metaverse dünyasın içinde bilgileri saklayıp, kendinizi istediğiniz yerlerde konumlandırabiliyorsunuz. Hayallerinizi bu dünyada oluşturabiliyorsunuz. Önünüzde seçenekler çok. Yalnızca mezun olduğunuz bölümle ilgili işler yapmak zorunda da değilsiniz. Bu sizin için bir basamak. Bundan sonra nereye gideceğiniz sizlere bağlı.

Ancak siz farkında olmasanız da okulda öğrendiğiniz şey mühendisin düşünme tarzı, problem çözme tekniği. Bunu ileriki yaşantınızda her alanda kullanacaksınız.  Odamızın her zaman sizin yanınızda olacağını unutmayın. Yaptığımız meslek içi eğitimlerin yanında sizin ihtiyaç duyduğunuz tüm konularda sizlerin yanındayız. Cumartesi günleri düzenlediğimiz sohbet ya da kısa eğitim programlarına da katılmanızı öneririm. Daha 3 hafta önce Bir İnsan kaynakları uzmanı etkili özgeçmiş hazırlama ve iş görüşmelerinde dikkat edilmesi gereken kurallarla ilgili bir eğitim verdi. Umarım bu eğitimi değerlendirmişsinizdir.  Eskişehir de olduğunuz süre içinde benzer eğitim ve söyleşilere katılabilirsiniz. Duyurulara sosyal medya hesaplarından olduğu gibi WEB sitemiz ve Makina Portal uygulamasından da ulaşabilirsiniz.

Şimdi önünüzde yine bir seçim var. Yüksek Lisans yapıp kariyere devam edebilir yada iş arayabilirsiniz. Eskişehir de kalmayı düşünen arkadaşlarımız özgeçmişlerini odaya bırakabilirler. Bize başvurular oldukça genç arkadaşlarımızı buralara yönlendiriyoruz Ya da stajını tamamlamamış olanlarınıza staj yerleri bulma konusunda yardımcı oluyoruz.

Başka şehirlere gidecek olanlarda bulundukları şehirdeki Makina Mühendisleri odalarıyla mutlaka iletişime geçin. Oradaki meslektaşlarınızla iletişim kurun. Hiç zararını görmeyecek, aksine yararını göreceksiniz.

Daha bu hafta içinde İstanbul Şubemiz tarafından bir anket yayınlandı. Orada mevcut üyelerle ilgili olduğu kadar genç meslektaşlarımız ve öğrenci üyelere de sorulan sorular oldu. Oldukça ilginç sonuçlar var.

Örneğin, pandemi sürecinde uzaktan eğitim için okul teknik alt yapısının yetersiz olduğunu düşünen öğrencilerin çıranı %40.

Okulunuz mesleki pratik becerilerinizi geliştirme konusunda ne kadar yeterli?

(laboratuar, deneysel dersler vb.) sorusuna

%63 ü yeterli yada kısmen yeterli cevabını verirken %24 'ü staj ve kişisel çabalarıyla bunu arttırabileceğini düşünüyor.

Üniversitenizdeki eğitim süreçlerinde sizi en çok zorlayan konular nelerdir?

Sorusuna verilen cevapta bir o kadar dikkat çekici. Öğrencilerin %34 ü okul yönetiminin öğrencilerin durumları ili ilgili bilgi sahibi olmadıklarını düşünüyor. Okulun sosyal alanlarının yetersiz olduğunu düşünen %34 oranında bir gençlik var. Yine % 31'i sınav sisteminin gerçek başarıyı göstermediğini ve adaletsiz olduğunu düşünürken % 32 'de uzaktan eğitime uygun olmayan derslerde uzaktan eğitim yapıldığını düşünüyor.

Üniversitenizdeki eğitimin yeterliliği ve niteliği hakkındaki düşünceniz nedir?

Sorusuna % 51 çoğu derste yeterli ve nitelikli eğitim aldığını düşünürken % 40' az sayıda derste nitelikli ve yeterli eğitimi aldığını düşünüyor.

Üniversitenizin geleceğinize ve mesleğinize destek sağladığını düşünüyor musunuz? Sorusuna % 45' orta düzeyde % 30,1'iı yüksek düzeyde katkı sağladığını belirtmiş.

Neyse konuyu daha fazla uzatmayayım. İsteyenler odanın sitesinden bu araştırmaya ulaşabilirler. En iç acıtıcısı da  Pandemi dönemi ve sonrasında % 66 oranında arkadaşımız iş arama süreçlerinin kötüleştiğinden bahsetmiş. Umarım bundan sonra tam süreli ya da yüksek lisans yapan arkadaşlarımız için iş bulma süreci kolaylaşır. Bu süreçte hala bölümdeki hocalarınız ve oda olarak bir sizlerin yanındayız.

Sizlere bundan sonraki dönem için tavsiyem;

Birden fazla iş yapma yetinizi geliştirmeniz olacaktır. Bundan birkaç ay önce konuşmasını dinlediğim bir fütürist artık kimseye tek işin yetmeyeceğini birden fazla yetkinliğin gerekli olacağından bahsetmişti. Buna bende katılıyorum. Makinanın yanında mekatronik bilginizin de elektronik bilginizin de olması şart. Satın almacı iseniz lojistik ve ekonomi bilmeniz,  satışçı olacaksanız yine birden fazla konuda yetkinlik sahibi olmanız gerekmekte.

Birde mutlaka bir hobiniz olsun. İşten kalan zamanlarda boş durmak yerine sizin seveceğiniz ilerleyebileceğiniz bir hobi edinin. Bu gezmeyi sevenler için bir karavan olabilir, fotoğraf yada film çekmekte olabilir yada koleksiyonerlikte olabilir. İnanın bu konudaki yetkinliğiniz kendinizi geliştirmeniz, iş yaşantısı dışında kaliteli insanlarla arkadaşlık kurmanız açısından da önemli.

Bir kez daha okulunuzu başarıyla bitirdiğiniz için tebrik ediyor, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi olarak mesleğimize hoş geldiniz diyorum.

 

 

                                                     Saygılarımla, 

Nezihe Hanecioğlu 17 Haziran 2022, Eskişehir