GELECEĞİN MÜHENDİSLERİ TASARLIYOR PROYE YARIŞMASI VI SONUÇLANDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

25 Mayıs 2012

Odamızın altıncısını düzenlediği "Geleceğin Mühendisleri Tasarlıyor" Proje Yarışmasına katılan ekiplerin projelerinin değerlendirilmesi, Prof. Dr. L. Berrin ERBAY, Doç. Dr. Nil ARAS, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Arif ÖZGÜR, Hakan ÜNAL 'dan oluşan Jüri Kurulu'nun 25 Mayıs 2012 tarihinde Tepebaşı Belediyesi Özdilek Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Odamız Sekretaryalığına ulaşan projeler;

 
 

Orijinallik - TRİJİNALLİK- Teoride, Fikir Olarak Yeni Ürün, Yenilik Getiricilik...

Topluma Katkı Koyuculuk, Çevreciliğe Önem Vericilik,

Uygulanabilirlilik, (Güncellik İhtiyaç),

Üretilebilirlilik,

San-Tez Olabilirlilik

Maliyet Değeri,

Proje Sunumu, Sunumda Anlaşılabilirlilik,

Proje Raporunun Yeterliliği

 

Prensiplerine göre değerlendirilmiş, yarışmaya katılan ekiplerden birincilik ödülü olan 2.000 TL 2 projeye, ikincilik ödülü olan 1.500 TL bir projeye, üçüncülük ödülü olan 1.000 TL bir projeye verilmiştir.

 

 

 

BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ KAZANAN PROJELER

 

ROBOT SÜPÜRGE

Günümüzde insanlığın en büyük problemi zaman sıkıntısıdır. Bireyler onca işinin arasında yaşam alanlarının günlük temizlik ihtiyaçlarına vakit bulamamaktadırlar. Günlük yapılması gereken temizlikler zaman yetersizliğinden dolayı ertelenmekte ve yaşam alanlarındaki hijyen şartları buna bağlı olarak düşmektedir. Kişiler bu gibi işleri haftanın tek bir gününde oldukça fazla fiziksel güç ve zaman sarf ederek yapmaktadırlar. Temizlik işlerinde kullanılan geleneksel süpürgelerin kullanım zorlukları, çeşitli fiziksel rahatsızlıklara yol açması nedeniyle sağlık sorunları olan bazı kişiler için temizlik işkence haline gelebilmektedir. Söz gelimi bel fıtığı hastaları kısa süreli kullanımlarında bile bel tutulması rahatsızlığından muzdarip olmaktadır. Tatil veya izin günlerine ertelenen temizlik işleri kişilerin dinlenme sürelerini ve ailelerine ayırmalarına gereken süreyi azaltmakta ve kişiler için temizlik işin içinden çıkılmaz bir hal almaktadır.

Bu projemizle tasarlamayı düşündüğümüz cihazın zeminleri kendi kendine temizlemesini sağlayacak elektronik devre ve sensorlerinin yazılacak program vasıtası ile kontrol edilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca kullanıcısına herhangi bir fiziksel zorluk çıkarmaksızın görevini yerine getirebileceği alt yapıyı hazırlayarak bahsi geçen sorunlara çözüm oluşturması düşünülmüştür. Örneğin robot istenilen zamanda veya günlük olarak çalıştırıldığında bulunan ortamın hijyen şartlarının belirli bir düzeyde tutulması amaçlanmıştır. Ayrıca bu işlemleri kullanıcının çalıştırma komutunu vermesi haricinde dışarıdan herhangi müdahaleye gerek kalmaksızın gerçekleştirdiği için kullanıcısına daha az efor sarf ettirerek kişinin zamandan kazanması hedeflenmiştir.

Tasarımımızın piyasadaki benzer ürünlerden en önemli farkı üretim aşamasında kullanılacak hammaddelerin ülkemizde kolayca temin edilebilmesi ayrıca temel fonksiyonları yerine getirmesini sağlayan programlamanın tarafımızca yapılmış olmasından dolayı birim maliyetinin düşük olmasıdır. Günümüzde satılan bu tarz ürünler lüks tüketim kategorisinde yer almaktadır ve yurt dışından ithal edildiklerinden dolayı ürünlerin satış fiyatı ne yazık ki oldukça yüksektir. Ayrıca satışı yapılan ürünlerin genellikle internetten temin edilmesi ve ithalatçı firmaların satış sonrası hizmetleri sunmaması nedeni ile (yaygın servis ağı, yedek parça temini) Türk tüketicisinin bu ürünlere uzak durmasına neden olmaktadır.

Hedefimiz tasarladığımız robot süpürge ile piyasada şu anda satışı devam eden benzer ürünlere kıyasla düşük maliyet, yaygın satış ve servis ağı ile birlikte geniş kitlelere yayılmasının mümkün olduğunu kanıtlamak ve yabancı firmalara piyasada rakip olunabileceğini göstermektir.

PROJE EKİBİ

 

 
   

 

Proje Danışmanı:Yard. Doç. Dr. Erol TÜRKEŞ

 

Dumlupınar Üniversitesi, Makine Müh. Öğretim Üyesi

 

 

KOMŞUOĞLU

Dumlupınar Üniversitesi Makine Mühendisliği

Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi

 

 

 
   

 

Deniz ATMACA

Dumlupınar Üniversitesi Makine Mühendisliği

Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi

 

 
   

 

Umut ÖZYÜREK

Dumlupınar Üniversitesi Makine Mühendisliği

Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi

 

 
   

 

Erdal BIYIK

Dumlupınar Üniversitesi Makine Mühendisliği

Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi

 

 

GRAPHENE NANORİBBONS İLE POLYMER YAPILARINI BİRLEŞTİREREK KOMPOZİT DİZAYNI VE KOMPOZİT KULLANILARAK UÇAK YAPILARINDA AĞIRLIK AZALTILMASI

 

 

Projenin  amacı dünyadaki carbon salınımının %2`sini oluşturan uçaklardaki yapılarının kompozit yapı ile değiştirerek uçaklardaki ağırlığın azaltılması. Oluşacak ağırlık farkından dolayı yakıt tüketiminin azaltılması. Azaltılan yakıt tüketiminden düşecek carbon salımının hesabı. Yakıt tüketimi sayesinde ticari yolcu firmalarının elde edeceği karın hesaplanması.

    Projede izlenilecek yöntem;

1 -Geleceğin mühendislik malzemesi olarak kabul nanoteknoloji ile üretilmiş olan graphenen

Nanoribbonslarini ve polymer malzemeyi kullaranarak kompozit dizaynı.

2 - Oluşturulan kompozitin ANSYS programı ile analizinin yapılması.Uçak yapılarında kullanılan malzemeler ile karşılaştırılması.

3 - Boeing 737-400 ticari uçağı ile Airbus 340 ticari uçağındaki uygun yapıları oluşturulan kompozit yapı ile değiştirilmesi.Öncesi ve sonrasını karşılaştırarak ağırlık farkının hesaplanması.

4 - Oluşacak ağırlık farkından dolayı artacak olan yakıt verimliliğinin hesaplanması.

5- Yakıt verimine bağlı olarak azalacak olan karbon salımının dünya çapında ne kadar düştüğünün hesaplanması

6- Artacak olan yakıt veriminin THY`na 1 yılda ne kadar tasarruf ettireceğinin hesaplanması

Anahtar Kelimeler; 1.Nano Teknoloji, 2.Graphene, 3 .Graphene Nanoribbons  4. Kompozit Yapı, 5. Uçaklarda Carbon Salımı

PROJE EKİBİ

 

 
   

 

 

Proje Danışmanı: 1Yrd. Doç. Dr. Melih Cemal KUŞHAN

 

ESOGÜ, Makine Müh. Öğretim Üyesi

 

 

 
   

 

 

Proje Danışmanı:Yrd. Doç. Dr. Osman Nuri ÇELİK

 

ESOGÜ, Makine Müh. Öğretim Üyesi

 

 

 
   

 

Proje Danışmanı : Doç. Dr Alper BULDUM

The Universtiy of Akron'da Öğretim Üyesi

 

 

 
   

 

Proje Danışmanı : Boğaçhan ALPAN

Rolls Royce`da Türbin Tasarım Teknolojileri Mühendisi

 

 

 
   

 

Proje Danışmanı : Burak SARIN

Cardin Mobilyada Çevre Mühendisi

 

 

         

 Mehmet Kaan ÜÇYILDIZ                                          Mert KARAHÜSEYİNOĞLU

ESOGÜ Makine Mühendisliği                                    ESOGÜ Makine Mühendisliği

 Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi                                             Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi

 

 

 

İKİNCİLİK ÖDÜLÜ KAZANAN PROJE

 

TEKERLEKLİ SANDALYELER İÇİN SAVRULMA FREN TERTİBATI

 

Yürüme engelli vatandaşlarımızın aktif hayat ile bağlantısını sağlayan en önemli araç tekerlekli sandalyeleridir. Ancak tekerlekli sandalyelerin akülü modellerinin oldukça pahalı olması, zaten maddi olarak da sıkıntı çeken vatandaşlarımız için bir hayal olmuştur. Daha basit yapılı modeller ise gerek kuvvet gereksinimi gerekse teknik donanım bakımından yetersiz kalmaktadır. Projemizi bu tip basit tekerlekli sandalyeleri geliştirmek için tasarladık. Projemizde düşük modellerdeki manuel fren tertibatına ek olarak, tekerlek devri ani veya aşırı arttığında kendiliğinden devreye giren, merkezkaç kuvvetinden faydalanan bir savrulma fren tertibatı tasarımı gerçekleştireceğiz. En büyük özelliklerinden biri her türlü modele sonradan kolayca monte edilebilen ve uygun fiyatlı bir modifikasyon ve seri üretimde de kullanılabilecek bir tasarım olmasıdır. Bu sayede modeli ne olursa olsun tekerlekli sandalye kullanan vatandaşlarımız kendi başlarına olsalar dahi yokuşlarda sıkıntı yaşamayacaktır. Proje kapsamında kullanılacak olan fren düzeneğinin malzemeleri, teknik resimleri, üç boyutlu resimleri ve hız analizlerine bağlı olarak kuvvet analizi ayrıca maliyet analizi de proje metni ile beraber sunum günü verilecektir.

 

 

PROJE EKİBİ

         

 Yasin Erman ERTÜRK                                                    Berk İlkem TEKİN

ESOGÜ Makine Mühendisliği                                    ESOGÜ Makine Mühendisliği

 Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi                                             Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi

 

 

 

 

ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ KAZANAN PROJE

 

ATIK ISININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE ELEKTRİK ENERJİSİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ

 

 

            Günümüzde artan nüfus oranına paralel olarak, enerji ihtiyacı da artmaktadır. Kullanılan enerjiden tasarruf edilebilmesi için enerji geri kazanım sistemlerine ihtiyaç vardır. Ekonomik olarak enerji verimliliğinin arttırılması sadece enerji kaynaklarının azaltılmasını sağlamaz, ayrıca enerji geri kazanımını da gündeme getirir. Bizim bu çalışmamızda; klima santralleri ve baca gazı gibi atık ısının bulunduğu sistemlerde peltier termoelektrik jeneratör kullanılarak atık ısının elektrik enerjisine dönüştürülebilirliği araştırılacaktır. Peltier termoelektrik jeneratörünün çalışma prensibi; atık ısının sıcaklığından yararlanılması sonucu, iki yüzey arasında sıcaklık farkı oluşur ve bu sıcaklık farkından dolayı atık ısı, elektrik enerjisine dönüştürülür. Bu sistemin baca gazları üzerinde kullanılabilirliği araştırıldığında atık baca gazlarını sisteme geri kazandırdığımız için çevre sağlığı açısından da önemlidir. Bu araştırma, enerji tasarrufuna dayanmaktadır.

 

 

 

 

 

 

PROJE EKİBİ

 

 
   

 

 

Proje Danışmanı:Yrd.Doç.Dr. Abdullah Akbulut

 

Dumlupınar Üniversitesi , Makine Müh. Öğretim Üyesi

 

 

                                                                                                 İbrahim UĞURLU                                                            Akın SALMAN

   Dumlupınar Üniversitesi                                              Dumlupınar Üniversitesi

                                    Makine Mühendisliği                                                   Makine Mühendisliği                                    

                       Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi                                              Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi                  

 

 

 

 

Bilal Hakan SEVİGEN                                                    Gürkan SELAMCI

   Dumlupınar Üniversitesi                                                Dumlupınar Üniversitesi

                                     Makine Mühendisliği                                                     Makine Mühendisliği                                    

                    Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi                                              Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi